Minie Lensink bij de boerderijwinkel met de vacuüm verpakte panklare friet en aardappeltjes. Foto: Lydia ter Welle
Minie Lensink bij de boerderijwinkel met de vacuüm verpakte panklare friet en aardappeltjes. Foto: Lydia ter Welle Foto:

Pieperdag bij Lensink Aardappelen

AALTEN/LINTELO - Aardappelproducent Lensink aan de Rosierweg 2 in Lintelo bij Aalten houdt op zaterdag 1 september weer een 'Pieperdag'. Dat is een open dag, waarop alle geïnteresseerden tussen 10.30 en 16.30 uur een kijkje kunnen nemen op het bedrijf, om uitleg te krijgen over het proces van de aardappel, van het land tot bij de klant. Kinderen kunnen zelf hun eigen aardappels rooien en verwerken tot een frietje. De toegang én de friet is gratis.

Lensink Aardappelen is het bedrijf van Arie en Minie Lensink en hun zoon Arjen met zijn vrouw Tanja Lensink. Zij telen aardappelen, acht verschillende rassen, op zeventien hectare landbouwgrond. Daarnaast houden ze nog pinken: jong rundvee van kalfje tot bijna zelf afkalven. Ook worden er in de boerderijwinkel eieren, uien en seizoensproducten als rabarber, winterpeen en koolsoorten verkocht.

De afgelopen tijd was het hard werken voor de familie Lensink. "We zijn sinds half juni door de droogte extra druk geweest met beregenen. Maar gelukkig heeft dat resultaat gehad. Dat kunnen we vooral zien aan de opbrengst op een stukje waar we niet kunnen beregenen. Daar is de opbrengst naar schatting tussen de dertig en vijftig procent lager", vertelt Minie.
De familie Lensink verbouwt acht soorten aardappels, waaronder de vroege Frieslander en de 'klassieke' rassen voor de zandgrond als Parel en Surprise. "Dat zijn heel smakelijke aardappels, maar ze vergen wat meer zorg bij het schillen en koken. Er is een tendens dat men liever vastkokende aardappels wil, met een gladde schil. Die zijn iets eenvoudiger te verwerken. Dus daaraan komen we graag tegemoet met de andere rassen die we verbouwen, zoals Bintje, Alexia en Red Fantasy ." De aardappelen wordt verkocht in de boerderijwinkel aan de Rosierweg maar ook liggen ze in diverse supermarkten. Lensink levert ook aardappelen in de vorm van friet en panklare krieltjes, in vacuümverpakkingen.

De familie Lensink vertelt graag over het bedrijf, maar door de drukke werkzaamheden zijn ze niet altijd in de gelegenheid om mensen rond te laten kijken en uitleg te geven. Daarom houden ze de Pieperdag. "Dan is iedereen welkom, mag men overal rondkijken en geven we graag uitleg. Vorig jaar voor het eerst hielden we zo'n dag, en dat was zo'n succes dat we het graag opnieuw doen."

Op de Pieperdag krijgen bezoekers uitleg over de aardappelteelt, de oogst, het sorteren en verpakken en de machines die daaraan te pas komen. Kinderen mogen hun eigen aardappels rooien, en het hele proces van hun aardappel tot een lekker frietje volgen, en natuurlijk het eindresultaat proeven. Er wordt in de frietkraam van het Noorden door de familie heerlijke verse friet gebakken, en gratis uitgedeeld. Ook zijn er diverse drankjes te koop. Voor de kinderen is er een grote zandbak, een springkussen en wie durft mag proberen zijn weg te vinden in het doolhof, dat wordt gebouwd van de immens grote aardappelkisten. Een kijkje nemen bij dieren mag natuurlijk ook. Iedereen is van harte welkom op de Pieperdag bij Lensink Aardappelen op zaterdag 1 september van 10.30 tot 16.30 uur.


lensinkaardappelenaalten.nl