Veldhuizen is tevreden over collegiale verhoudingen en ondersteuning ambtenaren. Foto: Afdeling communicatie gemeente Aalten
Veldhuizen is tevreden over collegiale verhoudingen en ondersteuning ambtenaren. Foto: Afdeling communicatie gemeente Aalten Foto:

Martin Veldhuizen wil er als wethouder de gang in houden

Tot nu toe zeer te spreken over samenwerking binnen de gemeente

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Op de uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezingen moest Martin Veldhuizen lang wachten op de bevestiging dat de VVD drie zetels zou krijgen in de gemeenteraad. Om elf uur leek het nog alsof zijn partij op twee zetels was blijven staan. Omdat er problemen waren bij de telling van het laatste stembureau duurde het nog twee uur voordat zeker was dat het drie zetels waren geworden. "Dat maakte onze uitgangspositie voor de collegeonderhandelingen sterker", zegt Veldhuizen. Hij is er echter van overtuigd dat de VVD ook met twee zetels gevraagd zou worden om deel te nemen aan een nieuwe college van Burgemeester en Wethouders.

VVD wilde weer graag een wethouder leveren
Binnen de VVD was er gedurende de verkiezingscampagne een 'absoluut geloof' dat de partij weer drie zetels zou halen. Natuurlijk waren die laatste uren van de verkiezingsavond spannend. "Maar we wisten dat de VVD-aanhang in dat laatste stembureau groot was." Tijdens de verkiezingscampagne was al duidelijk geworden dat de VVD weer graag wilde meedoen aan een nieuw college, Dat hijzelf ambitie had om wethouder te worden was geen geheim. De VVD zat vaker in het college in Aalten. Van 2006 tot 2014 was Johan Teeuwsen de wethouder. "Toen hij begon stond Aalten er financieel niet goed voor. Hij heeft als wethouder van financiën gezorgd dat de gemeente weer financieel gezond is geworden." Het was daarom wel zuur dat de VVD in 2014 buiten het nieuwe college werd gehouden. "Daar hebben we even last van gehad, maar daarna hebben we constructief oppositie gevoerd." Veldhuizen denkt dat dit er aan heeft bijgedragen dat de VVD tijdens de informatieronde, waarin Peter Drenth "informeerde" welke partijen aan een nieuw college zouden moeten deelnemen, door bijna alle partijen werd genoemd.

Enthousiast over raadsprogamma
Voordat er onderhandeld werd over een nieuw college werd er eerst een raadsprogramma opgesteld. Daarover waren al afspraken gemaakt voor de gemeenteraadsverkiezingen. "Joop Wikkerink pleitte er al ver voor de verkiezingen voor en tijdens de campagne was D66 er positief over. "Vooraf waren wij er ook enthousiast over . Het grote voordeel is dat het programma minder door partijpolitieke zaken wordt bepaald. Het is heel breed. We zitten er nu voor alle raadsleden." Dat wil niet zeggen dat er voor de VVD belangrijke zaken niet in het raadsprogramma zijn terecht gekomen. Voor de VVD is aandacht voor de behoeften van de bedrijven belangrijk. Ook zal de hoogte van de lokale belastingen altijd een aandachtpunt blijven. "Die moeten in redelijkheid geheven worden en alleen met de normale index verhoogd worden."

Verrast over verloop formatie
De formatie was voor Veldhuizen verrassend. Informateur Peter Drenth had twee varianten genoemd, maar de tweede optie van CDA, Gemeentebelangen (GB), D66 en VVD viel al snel af. CDA en VVD voelden er niet voor. Daarmee zouden 16 van de 21 raadsleden in de coalitie zitten. "Dat is niet goed voor de democratische verhoudingen." GB wilde wel met D66 verder. Daarna werd alleen nog gesproken over de eerste variant met CDA, VVD en GB. "We kwamen er niet uit, hoewel we concessies hebben gedaan." Veldhuizen had dan ook geen idee van de afloop van de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 5 juni, waarop de mislukte eerste formatie publiekelijk werd bekend gemaakt. Voor een nieuwe informatieronde voelde hij niet, omdat aan de verslagen van Drenth niets nieuws zou kunnen worden toegevoegd. Maar welke partijen dan wel een nieuw college konden gaan vormen? Veldhuizen wist het niet. Totdat Henk Meerdink voorstelde om Veldhuizen en Wikkerink als formateur te benoemen. Na kort afstemmen met het CDA accepteerden zij de opdracht om te kijken of er een college van CDA, VVD en de Progressieve Partij gevormd kon worden gevormd. "De volgende dag kwamen we bij elkaar en al snel bleek dat we het eens konden worden."

Afstand genomen van zijn bedrijf
Financiën hebben altijd de interesse van Martin Veldhuizen gehad. Hij was actief bij een accountantsdienst van het Rijk en is tien jaar hoofd financiën van de gemeente Hummelo en Keppel geweest. Terwijl hij hoofd financiën was begon hij met toestemming van Burgemeester en Wethouders met het opstarten van zijn eigen bedrijf, de Novel-groep, dat gespecialiseerd is in accountantswerk en advisering. Het bedrijf heeft vestigingen in Aalten, Winterswijk, Haaksbergen en Bocholt met zo'n 50 werknemers. Nu hij wethouder is heeft Veldhuizen niets meer met de Novel-groep te maken. Hij heeft zich er volledig uit terug getrokken. "Daar heb ik het moeilijk mee gehad, maar het is het beste wat je kunt doen. Ik heb er dag en nacht voor gewerkt. Het is een mooi bedrijf." De procedure om zijn aandelen te verkopen aan de andere vier aandeelhouders is intussen opgestart. Hij heeft alleen nog een eigen holding b.v. voor zijn pensioenvoorziening. Bij Veldhuizen is vanwege zijn bedrijfsverleden gekeken naar het risico op belangenverstrengeling. Hij acht de kans dat hij als wethouder met ex-klanten te maken krijgt niet groot, "maar ik zal er alles aan doen om elke schijn van belangenverstrengeling te voorkomen." Vanwege de financiële achtergrond wilde hij echter geen wethouder financiën worden. "De kans was dan groter om met mijn verleden in aanraking te komen."

Ambtenaar, gemeenteraadslid, wethouder
Veldhuizen heeft de gemeente van alle kanten mee gemaakt. Hij is ambtenaar en gemeenteraadslid geweest en nu is hij wethouder. Hij is ook ondernemer geweest. Dan ben je gewend aan korte lijnen en snelle beslissingen. Bij de gemeente Aalten zal hij toch iets meer geduld moeten hebben. "Maar ik wil er wel de gang inhouden." Hij heeft al lijstjes gemaakt van onderwerpen en beleidsstukken waar in de komende jaren aandacht aan besteed moet worden. Veldhuizen werkt graag, hoewel hij met zijn 66 jaar zou kunnen stoppen met werken. "Ik ben geen klusser en geen tuinman. Ik heb geen bijzondere hobby's. Ik ben helemaal geen kerel om thuis te zitten." Het wethouderschap ervaart hij tot nu toe alleen maar als positief. Hij is lovend over de collegiale verhoudingen met de burgemeester en de andere wethouders. Ook weet hij zich gesteund door een deskundige ambtenaren. Het raadsprogramma is intussen al grotendeels omgezet in een uitvoeringsprogramma. Zijn belangrijkste ambitie is om duurzaamheid goed in de steigers te zetten. Hij wil snel kijken hoe de gemeentelijke gebouwen energieneutraal gemaakt kunnen worden, waarna de hele gemeente aan de beurt is. "Daarover moeten we goed communiceren, want we moeten het samen doen met de bewoners en bedrijven." Van die bedrijven wil hij goed de uitbreidingsbehoefte in beeld brengen om succesvol bij de provincie te kunnen pleiten voor meer bedrijventerrein.