Laatste erfmarkt Rademakersbroek

VARSSEVELD - De organiserende folkloristische dansgroepen, De Klepperklumpkes van 't Walfort en De Vier Winden, kunnen hun ruim 30-jarige traditie om rommelmarkten te houden niet meer voortzetten. Mankracht, leeftijd en motivatie spelen hierbij een belangrijke rol. Door de jaren heen zijn er op diverse locaties de rommelmarkten gehouden. Meestal vanuit een centrale opslag, zoals bij de familie Gerrit en Dinie Oonk en de huidige locatie bij Maandag. Van daaruit werden de spullen vooral bij De Pol gebracht om daar verkocht te worden. Een heel gesjouw vooraf, dan het opbouwen en weer afbreken, het heeft heel wat zweetdruppels gekost. In een tussenliggende periode kon er een leegstaande school worden gehuurd. Dat was een stuk gemakkelijker. De spullen konden blijven staan en elk lokaal had zijn eigen gesorteerde specialiteiten.

Zeer lang heeft de dansgroep De Klepperklumpkes van 't Walfort alleen de organisatie verzorgd. De laatste jaren was er assistentie van de samenwerkende dansgroep De Vier Winden uit Vragender/Lichtenvoorde.
Voor het doel, namelijk de leden financieel te ondersteunen in de kosten van nationale en internationale uitwisselingen, deelname aan festivals en onderhoud van de kleding, met name de verzorging van de knipmutsen, zal er een andere bron gezocht worden. De financiële ondersteuning heeft er wel toe bij gedragen dat deelname aan festivals in Zweden, Menorca, Macedonië en recentelijk Litouwen haalbaar werden. Hoewel nog lang alle landen niet genoemd zijn, wordt toch het bezoek aan China als het absolute hoogtepunt ervaren.
Op zaterdag 1 september van 10.00 tot 13.00 uur zal de laatste erfmarkt gehouden worden op de locatie Rademakersbroek 1 te Varsseveld. De keus om daar kleinschaliger, op het erf van de opslag zelf, de rommel- en boekenmarkt te houden heeft mee geholpen om het nog een tijd langer vol te kunnen houden. Iedereen die zijn of haar spullen heeft afgestaan om het uitdragen van de folklore mogelijk te maken wordt nogmaals van harte bedankt voor de spontane bijdrage.


Open tuin van Johan en Alie ter Haar

AALTEN - De tuin van Johan en Alie ter Haar is op zondag 26 augustus geopend voor publiek. Liefhebbers kunnen de siertuin met verschillende borders, paadjes en zitjes bekijken van 10.30 tot 17.00 uur. De entree is gratis en er is koffie en thee verkrijgbaar. De tuin is te vinden aan de Gendringseweg 15A in Aalten.


Nieuwe cursus jeugdschaken

WINTERSWIJK - De Winterswijkse schaakclub WSG is de enige in de regio met een jeugdafdeling. Vrijdag 7 september begint het nieuwe seizoen en kunnen kinderen beginnen met een schaakcursus. WSG geeft de lessen volgens de zogeheten Stappenmethode, zodat iedereen op zijn eigen niveau met een cursus kan beginnen. Aan het einde van elke Stap kunnen de deelnemers een schaakdiploma halen.

Jeugdige schakers kunnen vanaf 7 september terecht in het gebouw van het Budocentrum aan De Huininkmaat. Iedere vrijdag is er tussen 18.45 en 19.45 uur eerst schaakles, daarna spelen de kinderen een partij. Het is mogelijk om eerst vier weken vrijblijvend mee te doen.
Voor deelnemers uit omliggende gemeenten zal de schaakclub proberen een carpool op te zetten.
Graag vooraf aanmelden bij (0543) 51 44 10 of schaakwsg@hetnet.nl. Ook voor nadere info.
De volwassen schakers hebben al op dinsdag 4 september vanaf 19.30 uur hun eerste speelavond bij Grandcafé Willinks. Ook hier is het mogelijk vier weken vrijblijvend mee te spelen. Bij voldoende belangstelling komt er ook een cursus voor volwassenen.


Boerenbruiloft, folklore en vermaak

AALTEN - Op zondag 2 september gaan Ruben van de van Reedehoek en Natasja van de Aaltense Lindebulten trouwen. De bruid en bruidegom zullen zich tooien in Achterhoekse kleding en worden vergezeld door hun bruidskinderen. Hoewel de bruidskoe er niet bij zal zijn, zullen er zoveel mogelijk traditionele elementen aanwezig zijn. De boerenbruiloft is drie jaar geleden weer nieuw leven ingeblazen door de dansgroepen De Klepperklumpkes van 't Walfort en De Vier Winden.

In de vorige eeuw en begin deze eeuw was het gebruikelijk om elk jaar met name voor de toeristen dit gebruik in ere te houden. Later is dat toen om diverse redenen gestopt. Nu, in een wat aan de tijd aangepaste vorm, is er met vol enthousiasme een nieuwe start gemaakt. Een combinatie met een fietstocht was de allereerste opzet. Deze keer wordt er een combinatie met gezelligheidsmuziek gemaakt. Natuurlijk is een dansje met de leden een vanzelfsprekendheid.
De laatste boerenbruiloft had wel een heel speciaal effect. Peter Hermes, de muzikant, en Mariëlle Rougoor, zijn vriendin, waren het paar. Hij was zo gecharmeerd van haar dat hij haar ter plekke ten huwelijk vroeg. Inmiddels zijn zij echt getrouwd en is hun zoon Lieuwe geboren.
De feestlocatie op zondag 2 september is Het Romienendal aan de Aladnaweg 3 in Aalten. Het feest begint om 13.30 uur en zal duren tot ongeveer 19.00 uur.
Toegang is gratis.