Veel belangstelling voor terrasavond PP in Dinxperlo. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Veel belangstelling voor terrasavond PP in Dinxperlo. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Veel discussie over supermarkten op terrasavond PP in Dinxperlo

In november centrumvisie van Progressieve Partij

Door Bernhard Harfsterkamp

DINXPERLO – Zo'n dertig belangstellenden waren afgekomen op de tweede terrasavond, die de Progressieve Partij deze zomer organiseerde. De avond vond plaatst op het terras van Grand Café de Vorst op de Markt in Dinxperlo. Onderwerp was het centrum van de plaats. "Wij zijn bezig met een visie voor het centrum van Dinxperlo", vertelde fractievoorzitter Guido Uland. "Wij weten nog niet wat we daarover denken. Wij willen eerst graag van jullie horen wat jullie denken en wat jullie willen." Een concept van de visie zal de Progressieve Partij presenteren op 15 november, opnieuw in Dinxperlo.

PP-leden kunnen politiek niet missen in zomerreces
De terrasavonden organiseert de Progressieve Partij (PP) voor het vijfde of zesde jaar. Het idee ervoor ontstond omdat enkele PP-leden de politiek tijdens het zomerreces niet konden missen. Tenslotte is niet iedereen in juli en augustus op vakantie. De avonden werden op het terras van oerkroeg Schiller in Aalten gehouden. Een onderwerp was er aanvankelijk niet. Iedereen kon bij de PP'ers op het terras aanschuiven om over elk mogelijk onderwerp te praten. Later kregen de terrasavonden een thema om meer mensen met een bepaalde belangstelling te trekken. Inmiddels wordt er ook op andere terrassen dan dat van Schiller plaats genomen. Bovendien is het zomerprogramma dit jaar voor het eerst uitgebreid met fietstochten. De patrijzentocht door Barlo en het bezoek aan het drinkwaterstation in Corle waren een succes en trokken veel belangstelling.

Koerswijziging rond locatie supermarkten
De eerste terrasavond in deze zomer over toerisme trok voornamelijk partijleden en sympathisanten. Op de tweede avond in Dinxperlo was dat duidelijk anders. Uland had nog niet een avond mee gemaakt waarvoor zoveel belangstelling was. Dat zal zeker aan het onderwerp gelegen hebben. In Dinxperlo wordt er nog steeds veel gesproken over de gewenste locatie voor de supermarkten Jumbo en Aldi. Aanvankelijk zouden die vanuit het centrum naar het terrein van de Metaalgaasweverij op het industrieterrein verplaatst worden. Nieuwe inzichten deden Burgemeester en Wethouders en daarna de gemeenteraad van gedachten veranderen. Supermarkten moesten in het centrum blijven, zodat ook de andere winkels van de supermarktbezoekers profiteren. Als nieuwe locatie voor de Jumbo werd de plek van de afgebroken basisschool de Wegwijzer uitgekozen.

Parkeren, spelen en groen op plek Wegwijzer
Met deze koerswijziging zijn vele mensen in Dinxperlo niet gelukkig, bleek herhaaldelijk tijdens de terrasavond. Ook als Uland de discussie naar een ander onderwerp probeerde te leiden slaagden de aanwezigen er in om na enige zinnen toch weer bij de Jumbo terecht te komen, die voor hen niet gewenst is op de Wegwijzerlocatie. Onder de aanwezigen bevonden zich ook voorstanders van de visie van B en W en de gemeenteraad, maar zij lieten zich niet horen. De tegenstanders van de Jumbo aldaar wezen erop dat de straten in de omgeving ongeschikt zijn om het autoverkeer naar de supermarkt toe te leiden. Bovendien gaat er dan parkeerruimte verloren. Zeker op vrijdagen als er markt is, staat het Wegwijzerterrein helemaal vol. Waar moeten die auto's heen? Als de supermarkten toch naar de Metaalgaasweverij gaan is dat probleem er niet. Het terrein kan dan als park, speelterrein en parkeerplaats ingericht worden.

Centrum onderscheidend
De aanwezigen konden hun wensen en ideeën op gekleurde briefjes (thema's groen en sport, horeca, winkels, overige) op een plattegrond van het centrum plakken. Na een kwartiertje was het bord vol. Uland probeerde er daarna wat hoofdlijnen uit te halen. Naast de supermarkten ging het over de 'schoonheid' van het dorp. Winkelcentra moeten er niet overal hetzelfde uitzien. Zorg daarom dat er ook gebouwen en winkels zijn, die onderscheidend zijn en die Dinxperlo aantrekkelijker te maken. Duidelijk was dat de aanwezigen meer groen en speelplekken wensen. Meer groen en minder parkeerplaatsen, stelde iemand voor, want dat is goed voor het klimaat in het dorp waar het door al het steen altijd enkele graden warmer is. "Een paar graden meer is niet verkeerd", reageerde een ander, "dan kan ik vaker de korte bokse an."

Vroegtijdig bespreken
De tegenstelling Aalten en Dinxperlo kwam ook nog ter sprake. In Dinxperlo zou er meer mogen van de gemeente. Anderen ontkenden dat meteen. Aanleiding was een opmerking dat er meer activiteiten georganiseerd zouden moeten worden. "Je kunt nooit meer iets spontaans doen." Vanwege allerlei regels is dat lastiger geworden, waardoor vrijwilligers er geen zin meer in hebben. Geadviseerd werd plannen voor activiteiten en evenementen vroegtijdig met de gemeente te bespreken. Er kan dan meer dan menigeen denkt. Wat de Progressieve Partij met de inbreng op de terrasavond gaat doen en met de schriftelijke reacties die ze al kregen van mensen die niet op de terrasavond aanwezig konden zijn, zal blijken bij de presentatie van de centrumvisie in november.

Veel ideeën voor centrumvisie Dinxperlo. Foto: Bernhard Harfsterkamp