Onderwijsman Te Lindert wilde graag wethouder onderwijs worden. Foto: Communicatie Aalten
Onderwijsman Te Lindert wilde graag wethouder onderwijs worden. Foto: Communicatie Aalten

Onderwijsman in hart en nieren is nu wethouder van onderwijs

'Mooie kans die ik niet voorbij moest laten gaan'

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – In de laatste raadsvergadering voor het zomerreces werd Hans te Lindert benoemd tot wethouder voor onderwijs, jeugd en sport. Hij is de tweede CDA-wethouder en heeft voor zijn taken officieel 20 uur per week ter beschikking. Te Lindert is sinds 2014 actief in het CDA als bestuurslid. Hij had er geen rekening mee gehouden dat hij wethouder zou worden, maar toen hij door de CDA-fractievoorzitter Raimond Smit werd gevraagd, hoefde hij niet lang na te denken. Te Lindert wil een verbinder zijn. Het samen met elkaar doen is zijn motto. Hij wil samen met alle partijen in de gemeenteraad en met alle bewoners de gemeente Aalten nog mooier maken.

Voor veel geïnteresseerde burgers die de Aaltense politiek volgen is Te Lindert een onbekende. Dat is ook niet verwonderlijk, want hij is pas sinds politiek actief in het bestuur van het CDA. Volgens de nieuwe wethouder kunnen veel mensen hem wel kennen. Hij is 40 jaar en woont al zijn in hele leven in Aalten en heeft er al vele jaren gewerkt. In Bredevoort zullen veel mensen hem nog steeds kennen, want tot 2017 was hij hoofd van basisschool 't Bastion. Ook is hij nog steeds actief bij volleybalvereniging BOVO, waar hij het tweede herenteam traint. Tot 2007 heeft hij ook nog in het Oranjecomité gezeten, maar daarmee is hij gestopt toen zijn oudste zoon werd geboren. Hans te Lindert is bijna twaalf en half jaar getrouwd, maar hij en zijn vrouw zijn al 23 jaar bij elkaar. Ze hebben drie kinderen van elf, acht en zes jaar. "Vorig jaar hebben we een feestje gehouden, omdat we samen honderd waren geworden."

Schoolmeester worden
"Toen ik tien was wist ik al dat ik schoolmeester wilde worden", vertelt Hans te Lindert. Op de Groen van Prinstererschool kreeg hij toevallig les van een meester Te Lindert. "Geen familie." Die maakte hem enthousiast. Op de middelbare school kwam het er bij beroepskeuzetesten telkens weer uit, hij wilde voor de klas en daarom ging hij naar de PABO Iselinge. Op het moment dat hij bijna klaar was met zijn opleiding kreeg hij een tip van een moeder van een van de kinderen die hij volleybaltraining gaf. "Bij 't Bastion hebben ze leerkrachten nodig. Stuur een open sollicitatie." Snel daarna had hij een gesprek met schoolhoofd Frans de Beukelaer, dat goed verliep. Er kwam een telefoontje. "We willen graag dat je bij ons komt werken." Toch maakte Te Lindert nog een voorbehoud. Hij wilde eerst de school in vol bedrijf zien. Dat gebeurde en daarna wist hij zeker dat hij op 't Bastion wilde werken. Na afronding van zijn PABO-opleiding begon hij in augustus 1999 als leerkracht van groep zeven.

Telkens nieuwe uitdagingen
Uiteindelijk heeft Hans te Lindert achttien jaar gewerkt op de school in Bredevoort. Toch houdt hij er niet van om jarenlang achtereen hetzelfde te doen. "Ik ben dan altijd bang voor de automatische piloot. Ook vraag ik me regelmatig af wat er nog meer mogelijk voor me is." De nieuwe uitdagingen kwamen er op 't Bastion zelf. Eerst wisselde hij met de leerkracht van groep acht, waardoor hij met leerlingen te maken kreeg die de CITO-toets doen en die hij adviseerde bij de keuze voor een vervolgopleiding. "Dat is toch heel anders dan les geven in groep zeven." Maar na enige jaren kwam de vraag weer in hem op: wat is er nog meer mogelijk? Les gaan geven in het voortgezet onderwijs? Een ander spoor was leiding geven aan een school. Hij nam deel aan een kweekvijver voor aankomende leidinggevenden om te ervaren of het wat voor hem was. En waar zou dat kunnen zijn? Daarover hoefde hij niet te na te denken, want het bestuur van 't Bastion vroeg hem of hij na wilde denken of hij over enkele jaren directeur Frans de Beukelaer wilde opvolgen. Dat wilde hij en in 2010 werd hij hoofd van 't Bastion.

Niet op één school
"Tot de allerlaatste seconde heb ik met plezier in Bredevoort gewerkt", zegt Te Lindert. Toch was hij zeven jaar later weer toe aan ander werk. Hij wilde niet zijn hele werkzame leven op één school doorbrengen. Ook wilde hij geen directeur van een andere school worden. Op dat moment kwam het Personeelscluster Oost Nederland (PON) in beeld. Hij werd er in 2017 teamleider en coördinator van de leerkrachtenpool, die voor meer dan 120 basisscholen voor vervanging zorgt, als er leerkrachten ziek zijn of om een andere reden afwezig zijn. Te Lindert stuurt deze 'vervangers' aan. Omdat hij part-time wethouder is, blijft hij twee dagen per week bij het PON werken. Toen hij gevraagd werd om wethouder te worden en daar ja op zei, hield hij er rekening mee dat ze bij het PON 'ga dan maar helemaal weg' zouden zeggen. "Dat gebeurde niet. Ze vonden het een mooie kans die ik niet moest voorbij laten gaan."

Geen probleem van belangenverstrengeling
Te Lindert wilde graag als wethouder de portefeuille onderwijs. "Ik ben een onderwijsman. Mijn hart gaat als het over onderwijs gaat sneller kloppen." De combinatie met jeugd en sport bevalt hem ook. Tegelijkertijd blijft hij echter werkzaam in het onderwijs. Daardoor is er een risico van belangenverstrengeling. Dat is bij de integriteittoets die voor elke nieuwe wethouder wordt uitgevoerd, bekeken. Ook kwam dat risico ter sprake in de raadsvergadering waarin Te Lindert is benoemd. "Als ik bang was geweest voor belangenverstrengeling, was ik geen wethouder geworden." Hij zal in de komende jaren in ieder geval volkomen transparant zijn over zijn werkzaamheden voor de gemeente en voor de PON. Als hij denkt dat er een risico is dan zal hij er zich als wethouder niet mee bezig houden. Hij verwacht niet dat het zal gebeuren. "We zitten niet in dezelfde tak van sport. Voor de PON doe ik totaal ander werk dan als wethouder." Te Lindert is stellig. "Een overlap is niet mogelijk." Toch voegt hij toe: "Ik zal niet op een school komen voor het PON, als ik er via de gemeente ook mee bezig ben."

Het gezin de grootste hobby
Te Lindert verheugt zich op de samenwerking met de gemeenteraad. Hij vindt het mooi dat er een raadsprogramma is dat door alle partijen gezamenlijk is opgesteld. "Ik wil samenwerken met alle gemeenteraadsleden. Zij zijn de volksvertegenwoordigers. Natuurlijk zal er discussie zijn, maar ik hoop op inhoudelijk goede debatten. Ik wil verbinding zoeken met alle partijen en de gehele bevolking." Hij begrijpt dat er ook gemeenteraadsleden teleurgesteld zijn over de uitkomst van de coalitieonderhandelingen. "Ik kan me de frustratie voorstellen, maar het is - zoals Henk Rijks ook zei - 'gegaan zoals het is gegaan'. Ik ben wel blij dat Rijks in de gemeenteraad blijft. Van zijn kennis kunnen we profiteren." Als er nog vrije tijd over is, is Te Lindert trainer van het tweede mannenteam van BOVO. Vanwege een chronische schouderblessure speelt hij alleen nog mee op de trainingen. "Het is een echte vriendenclub. We spelen al heel lang met elkaar." Het gaat nog steeds goed, want ze zijn inmiddels van de zesde naar de derde divisie gepromoveerd. Ook zit hij af en toe op zijn racefiets om fit te blijven, maar naast werk en politiek blijft zijn gezin zijn grootste hobby.