Koen Ottevanger op de Passo die Manghen. Foto: PR
Koen Ottevanger op de Passo die Manghen. Foto: PR Foto:

Elfjarige Koen Ottevanger bedwingt Passo di Manghen

Tristan Hoffman Challenge volbracht

Door Karin Stronks

AALTEN – De elfjarige Koen Ottevanger ging op vrijdag 29 juni de uitdaging aan om de Passo di Manghen op te fietsen, een stevige klim van 23,4 kilometer. Koen kreeg te maken met loslopende koeien, een gemiste afslag, mooie uitzichten, verrassend familiebezoek en een stijgingspercentage van gemiddeld zeven procent. Hij kreeg zijn welverdiende medaille omgehangen door Tristan Hoffman zelf. De opbrengst van de Tristan Hoffman Challenge gaat naar Kanjers voor Kanjers. Koen haalde 1382,50 euro op. De totale opbrengst bedroeg bijna 44 000 euro. Koen glimlacht: "Het was zwaarder dan ik had verwacht maar echt gaaf!"

'Zoiets moet je een keer meemaken'
Omdat Koen op de dag van de Challenge nog geen vakantie had, heeft hij vrij gevraagd van school. "Zoiets moet je een keer meemaken", luidde de reactie van de schooldirecteur en Koen mocht naar Italië voor het avontuur. Woensdag 27 juni vloog Koen met zijn vader René naar Venetië, vandaar ging de reis verder met een huurauto naar de voet van de Passo di Manghen. "Donderdag hebben we al gefietst om het parcours een beetje te verkennen", vertelt Koen. "Bij het hotel zag ik mijn oma, dat was wel leuk want ik wist niet dat zij en opa zouden komen kijken!" Vrijdagochtend gaf de burgemeester het startschot voor de atleten vanaf het Plein van Borgo. De wandelaars vertrokken om 6.30 uur, hardlopers startten om 7.30 uur en de wielrenners begonnen om 8.30 uur met de klim van 23,4 kilometer.

Verkeerde weg
Vol goede moed begonnen Koen en zijn vriendje Boet Thijssen, die op het laatste moment ook mee mocht, aan de pittige klim. Koen: "Het is gewoon steeds omhoog, sommige stukken minder steil dan andere, maar je moet de hele tijd klimmen. Fietsen met een kleine versnelling dus!" Boet en Koen fietsten achter een paar andere deelnemers aan en kregen na een tijdje het gevoel dat ze op de verkeerde weg waren. Koens moeder Diana stond bij een pauzeplek en miste de jongens al. Ze vertelt: "De bezemwagen kwam langs maar geen Boet en Koen te bekennen. Uiteindelijk kwamen ze er toch aan, gelukkig!" Koen legt uit: "Ik heb een voorbijganger gevraagd waar de Passo di Manghen was, door zijn hulp kwamen we weer op de goede weg!" Hij vervolgt: "We kwamen nog loslopende koeien tegen en door het dorpje Calamento was het erg stijl, veertien procent. We zijn onderweg een paar keer afgestapt."

'Echt gaaf'
Het venijn zat in de staart, de laatste kilometer was zwaar. "Je hoort dan al muziek maar je ziet nog niemand. Na de laatste bocht, 500 meter van de finish, zie je het publiek pas. Het was zwaarder dan ik verwacht had maar echt gaaf", glimlacht Koen. Hij kreeg zijn welverdiende medaille omgehangen door Tristan Hoffman zelf. 's Avonds was het feest voor de deelnemers, met een heerlijk buffet. Ook werd de opbrengst van de Challenge bekend gemaakt. Bijna 44.000 euro hebben de sporters bijeen gebracht. "We brachten nog een dag door in Venetië, we hebben daar rondgelopen en lekker gegeten. Daarna vlogen we naar huis", aldus Diana Ottevanger, moeder van Koen. Thuis wachtte Koen een leuke verrassing: er stond een groot spandoek in de tuin voor de jonge held.

Smaak te pakken
De Tristan Hoffman Challenge wordt in 2019 voor de tiende keer georganiseerd. Diana: "In het jubileumjaar begint de tocht vanuit Lourdes, het bedevaartsoord. Kort nadat men kon inschrijven voor de editie van volgend jaar waren we al aan het maximum aantal deelnemers. We hebben het aantal daarom iets verruimd. Er doen 180 sporters mee." De opbrengst gaat traditiegetrouw naar de stichting Kanjers voor Kanjers. Het geld komt volledig ten goede aan projecten voor kinderen in de buurt die niet of onvoldoende in staat zijn om te spelen en sporten Koen heeft de smaak goed te pakken, ook hij heeft zich voor de tiende Tristan Hoffman Challenge ingeschreven.

Koen Ottevanger (links) met Tristan Hoffman en Boet Thijssen. Foto: PR