Frans te Bogt vertelt over het nut van akkerranden. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Frans te Bogt vertelt over het nut van akkerranden. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Alle routes langs akkerranden gebundeld

Dit jaar nieuwe randen op de Haart

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Voor het zesde jaar op rij werd het akkerrandenproject in de gemeente Aalten officieel geopend. Dit keer gebeurde dat op woensdag 11 juli bij de Groene Pleisterplaats op de Haart, omdat daar dit jaar een nieuwe fietsroute langs de bloeiende akkerranden is opgezet. Wethouder Ted Kok was blij dat hij er zelf ook weer bij kon zijn. Het was zijn zesde keer en dat was een mooie aanleiding om de "verzamelde werken" van het akkerrandenproject te presenteren. Alle fietsroutes, die in de loop der jaren langs de bloeiende akkerranden werden geleid, werden samengevoegd in één boekje,

Project dat mensen inspireert en enthousiast maakt
Wethouder Kok beloofde elk jaar dat hij de fietsroute ook zelf zou fietsen. Er zijn inmiddels routes in Lintelo, IJzerlo, de Heurne, Barlo (de patrijzenroute) en op de Haart. "Het fietsen is bijna elk jaar niet gelukt", zei Kok, "maar nu zal ik de belofte nakomen." De aanwezigen moesten overigens niet denken dat hij nooit in de gemeente wandelde en fietste. Dat was zeker wel het geval. De wethouder bedankte de leden van de werkgroep akkerranden, die het eerste exemplaar kregen van de gebundelde fietsroutes. Kok vond het mooi dat zij mensen blijven inspireren en enthousiasmeren. Elk jaar komen er deelnemers aan het akkerrandenproject bij. Het project, met name het patrijzendeel uit Barlo en Dale, is inmiddels een exportproduct geworden. Overal in Nederland en zelfs in Duitsland wordt om informatie gevraagd. "Dat is mooi als je naar het begin kijkt." Toen werd een eerste voorzichtige poging gedaan met bloemrijke randen langs akkers en wegen.

Akkerrranden cafetaria voor vogels
Gerrit Rougoor van de akkerrandenwerkgroep legde ook dit jaar weer uit waarom de bloemrijke akkerranden zo belangrijk zijn. Ze zijn niet alleen aantrekkelijk om te zien. Ze zijn vooral belangrijk voor honingbijen, wilde bijen, hommels, vlinders en allerlei andere insecten die bloeiende planten nodig hebben om te overleven. In het huidige intensief gebruikte landschap zijn steeds minder bloemen aanwezig. Extra stroken zijn daarom zeer welkom, want al die insecten zijn ook weer voedsel voor vogels en andere diersoorten. Onlangs bleek nog bij het jubileumsymposium van de Vogelwerkgroep Zuidoost-Achterhoek hoe belangrijk al die insecten zijn voor de meeste broedvogels zijn om hun jongen groot te kunnen brengen. De akkerranden leveren echter later in het jaar ook zaden op voor de vogels die vooral daarvan leven. In de trektijd zie je regelmatig groepen doortrekkende vogels in zo'n rand neerdalen om even wat extra energie op te doen. Akkerranden zijn de cafetaria voor vogels.

Niet alle randen dit jaar even bloemrijk
Rougoor was blij dat er zoveel landbouwers en particulieren mee doen aan het akkerrandenproject. Inmiddels zijn er 150 deelnemers. "Het is fijn dat steeds meer mensen inzien dat het inzaaien nodig is." Hij waardeert het dat de gemeente op diverse terreinen ook de zadenmengsels in zaait. Hoewel de randen niet alleen bedoeld zijn om mooi te zijn, kan Rougoor zich goed voorstellen dat de meeste mensen graag kleurige linten in het landschap zien. De weersomstandigheden werken echter niet altijd mee. Dit jaar is het al heel lang warm en droog. Daardoor zijn in sommige akkerranden te weinig bloeiende planten te zien en te veel "onkruiden" als melganzenvoet, plaatselijk bekend als de luzemelde, gaan overheersen. Hoewel de zaden van deze planten later in het seizoen gewaardeerd worden door vogels, is de akkerrandenwerkgroep er minder blij mee. Veel mooi bloeiende planten waar veel insecten op afkomen blijft de hoofddoelstelling.

Weinig bloeiende planten
Ook dit jaar werd de opening van het akkerrandenproject afgesloten met een huifkartocht, dit keer langs de akkerranden op de Haart. Onderweg werd uitgestapt bij een brede akkerrand met veel bloeiende planten. Frans ter Bogt, samen met Herman Simmelink de trekker van het patrijzenproject, vertelde daar enthousiast over alle verschillende planten die in de randen voorkomen. De huifkartocht duurde daardoor minstens een kwartier langer dan gepland. Te Bogt had eerder al gemeld dat hij tevreden was over het aantal broedende patrijzen en de jongen die daarvan het resultaat zijn. Vorig jaar hadden de patrijzen te veel last gehad van vossen, die de jongen opvraten. Dit jaar was dat minder. Tijdens de huifkartocht viel wel op hoe weinig bloeiende planten er in het agrarische cultuurlandschap op de Haart waren te zien. De randen zijn welkom en hard nodig, maar voorlopig nog een druppel op een gloeiende plaat.
'Langs bloemen, bijen en patrijzen. Vijf fietsroutes langs bloeiende berm- en akkerranden' is te koop voor 1,95 euro te koop bij de VVV's in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo.

De leden van de akkerrandenwerkgroep kregen van wethouder Kok de verzamelde fietsroutes en een cadeau. Foto: Bernhard Harfsterkamp