Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Cliënten van Careaz Dr Jenny de baan op bij de Zwarte Cross

LICHTENVOORDE/DINXPERLO - De organisatie van de Zwarte Cross, De Feestfabriek, heeft sinds enkele jaren cliënten van Careaz betrokken bij de Zwarte Cross. Cliënten uit Lichtenvoorde mochten backstages kijken en verleden jaar konden ze vanaf het podium de oecumenische kerkdienst bijwonen. Het idee om ook ouderen erbij te betrekken ontstond doordat de oma van één van de medewerkers van De Feestfabriek bij Careaz Antoniushove in Lichtenvoorde heeft gewoond. Dit jaar werden de cliënten van Careaz Dr. Jenny en het Andriessenhuis uit Borculo er ook bij betrokken. Careaz-medewerker Els Gerritsen doet verslag in Dinxpers Nieuws.

De vriendengroep De Buizerds, altijd van de partij op de Zwarte Cross, kreeg het idee om een soort van Henry Dunantboot na te bouwen zodat de ouderen ook eens de crossbaan op konden. De boot kreeg de naam Tante Rikie, en werd dus vernoemd naar het boegbeeld van de Zwarte Cross.
Enkele bewoners, familieleden, cliënten van de Thuiszorg, bezoekers van het Restaurant en van de Dagverzorging konden mee. En als begeleiding gingen er ook enkele vrijwilligers en medewerkers mee. De voorpret was groot, al weken werd er over gepraat dat men eindelijk ook eens naar de Zwarte Cross mocht, het evenement waar iedereen uit de Achterhoek toch een keer geweest moet zijn.

Op zaterdag 14 juli was de beurt aan Careaz Dr. Jenny. Al om half 9 verzamelde zich de eerste groep bij de entree van Dr. Jenny waar eerst natuurlijk een groepsfoto werd gemaakt. Met twee auto's en een rolstoelbus van Dr. Jenny ging het richting Roemaat in Lichtenvoorde. Daar stond de koffie klaar en ging een deel van de groep aan boord van de Tante Rikie! Er was zelfs plek voor enkele rolstoelen. De anderen gingen met de Dr. Jennybus het crossterrein op en konden vanaf een gereserveerde plek meekijken naar het hele gebeuren.
De mensen op de boot werden vastgezet in de gordels en kregen allemaal een helm op, naast het plezier ging veiligheid voor alles. En ze konden zelfs in de schaduw zitten want er was een constructie op de boot gemaakt waar een partytent op geklikt kon worden. Al snel klonk er gezellige muziek door de speakers en werd er luidkeels meegezongen met 'Een reisje langs de Rijn, Rijn Rijn'. De kapitein kwam aan boord en heette iedereen 'uut Dinxper' van harte welkom.

Op de baan naast de boot stonden alle voertuigen klaar voor de eerste ronde van de cross. Fraaie creaties allemaal, er was weer veel werk van gemaakt door de deelnemers van de cross. Langzaam begon de boot te 'varen' en ging een deel van het parcours over. De tribunes waren goed gevuld met bezoekers van de cross die de boot aanmoedigden en iedereen zwaaide naar de Dinxperse ouderen die vrolijk terug zwaaiden. Wat een enthousiasme. Een cliënt zei met een grote glimlach op haar gezicht dat ze zich net de koningin voelde!

Ondertussen kwam de boot bij het podium en daar werden we aangekondigd voor alle bezoekers en werd met deze 'vaart' van de Tante Rikie de Cross officieel geopend voor de zaterdag. Wat gepaard ging met keiharde knallen en veel confetti! Wat een feeststemming zo in de vroege ochtend, veel blije gezichten en alleen maar vrolijkheid.
De boot kwam ook nog langs de camping van de cross en ook daar was genoeg te zien, wat veel caravans stonden er, de meeste helemaal gepimpt. Terug bij Roemaat was er weer koffie en stonden er gesmeerde broodjes klaar waar iedereen wel trek in had gekregen na zo'n enerverende 'vaart'. Daar was ondertussen al de tweede groep aangekomen vanuit Dinxperlo (de mannen van afdeling 't Welsker) die ook veel zin hadden om aan boord te gaan.
Na de koffie ging het weer richting Dr. Jenny waar inmiddels de derde groep klaar stond om naar Lichtenvoorde te vertrekken. Ze waren allemaal heel benieuwd wat de ervaring van de eerste groep was. Iedereen was het erover eens: het was een geweldig leuke ervaring waar nog lang over nagepraat zal worden. Iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt, wordt van harte bedankt. Stiekem hoopt men nu al dat Careaz volgend jaar weer van de partij mag zijn bij dit geweldige evenement wat de Achterhoek toch maar mooi op de kaart heeft gezet.

Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel