Petra Melten, Gerrit Westerveld en Doortje ter Beek. Foto: Frank Vinkenvleugel
Petra Melten, Gerrit Westerveld en Doortje ter Beek. Foto: Frank Vinkenvleugel

Kinderen rouwen anders

DINXPERLO - Uitvaartvereniging De Laatste Eer (DLE) ziet veranderingen in de manier waarop mensen omgaan met rouw en het verlies van een naaste. Daarom stelt DLE een nieuwe dienst beschikbaar voor haar leden, in de vorm van begeleiding en coaching van kinderen in de basisschoolleeftijd die te maken krijgen met verlies van een dierbare.

Door Waltraud Wensink

De Laatste Eer is een begrafenisvereniging met als doel hulp en advies geven bij de uitvaart. Omdat de vereniging is geïnspireerd en opgezet op basis van vrijwilligheid, onderlinge solidariteit en naoberschap, hoeft geen winst te worden gemaakt en daarom kan de contributie ook laag gehouden worden. DLE neemt onder andere zorg de laatste zorg voor de overledene door ervaren mensen op zich, verzorgt de aangifte van overlijden bij de gemeente en neemt diverse andere zaken op zich die moeten worden geregeld rond een uitvaart. De vereniging DLE beschikt over een eigen uitvaartcentrum, met daarin een 24-uurskamer en alle faciliteiten voor condoleance, koffietafels en afscheidsdiensten voor kleine groepen. Ook is er een rouwauto beschikbaar en kunnen zo nodig dragers worden geleverd.

Bestuursleden Gerrit Westerveld en Doortje ter Beek lichten toe wat de nieuwe service op het vlak van begeleiding van kinderen inhoudt. Gerrit Westerveld vertelt: "We starten een pilot van een half jaar in samenwerking met Petra Melten. Zij is gespecialiseerd in coaching en ondersteuning van het schoolgaande kind dat een dierbare verloren heeft. We zien dat kinderen op een andere manier met rouw omgaan dan volwassenen en daar willen we graag op inspelen door 'rouwverwerking bij kinderen' als extra dienst aan te bieden." Doortje ter Beek haakt hier op in: "Of we het nu prettig vinden of niet, iedereen krijgt met verlies en rouw te maken. Volwassenen kunnen hier vaak met elkaar over praten maar bij kinderen is dat toch wat lastiger. Zij vertonen soms gedrag dat niet altijd als 'rouw' herkend wordt. Door hierbij ondersteuning te bieden, kunnen we ons dienstenpakket completer maken. Na een half jaar beslissen we of deze dienst werkelijk iets toevoegt en of we hiermee doorgaan."

Petra Melten, eigenaar van MP Coaching & Massage, werkt als coach, leerkracht en integraal holistisch masseur met kinderen, jongeren en volwassenen. "Kinderen moeten de ruimte krijgen om te rouwen. Alles wat ze voelen wordt geaccepteerd .Het is belangrijk dat ze zich niet alleen maar zorgen over het verdriet van hun ouders maken maar dat ze ook zelf de ruimte krijgen om te rouwen en hier een weg in te vinden. In samenwerking met 'De Laatste Eer' mag ik jonge kinderen begeleiden wanneer ze ondersteuning kunnen gebruiken in dat proces. Soms is het voor kinderen erg moeilijk om uiting aan hun verdriet te geven en daarom maak ik gebruik van verschillende werkvormen en activiteiten om de kinderen bewust te maken van hun emoties en deze ook te benoemen. Soms doen we dat door een rollenspel of door te knutselen, maar soms ook wel door een speciaal gezelschapsspel, door een verhaaltje of muziek. Het is maar net wat bij het kind past, want dat is per kind verschillend. Ik probeer ondersteuning op maat te leveren. Het is goed om over 'verlies' te praten en er open over te zijn. Het zou fijn zijn als de kinderen het een plekje kunnen geven en dan daarna ook weer kind kunnen zijn en verder kunnen."

Als ouders van mening zijn dat hun kind wel wat ondersteuning kan gebruiken, dan biedt DLE twee consulten voor haar rekening aan. Mocht er behoefte zijn aan meer consulten dan komen die voor eigen rekening. De kosten van een consult bedragen 57,50 euro inclusief btw. Deze dienst is ook beschikbaar voor niet-leden van DLE. Zij betalen de consulten dan zelf.

DLE beschikt over een folder met alle informatie over deze dienst. Voor aanmeldingen of meer informatie kan men zich melden bij Petra Melten, tel. 06-2081 1019 of petra@mpcoachingmassage.nl. Ook is informatie verkrijgbaar via de website van DLE of via dledinxperlo@gmail.com.


www.dledinxperlo.nl


Vakantieopeningstijden bibliotheek

AALTEN/DINXPERLO - Van maandag 16 juli tot en met zondag 26 augustus gelden bij alle vestigingen van de Bibliotheek Achterhoekse Poort aangepaste openingstijden. Men kan zes dagen per week bij een van de vestigingen terecht.

De Bibliotheek Aalten is deze periode geopend op maandag en woensdag van 14.00 tot 17.00 uur, vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. De Bibliotheek Dinxperlo is geopend op maandag van 14.00 tot 17.00 uur, dinsdag van 10.00 - 12.00 en van 14.00 - 20.00 uur, woensdag en donderdag van 10.00 - 12.00 en van 14.00 - 17.00 uur. In de vestigingen liggen flyers voor bezoekers klaar met de openingstijden van alle vestigingen.
De mediatheek van het Almende College, locatie Isala, verhuist in augustus naar de Bibliotheek Terborg. Hiervoor is de Bibliotheek Gendringen gesloten van maandag 30 juli tot en met maandag 6 augustus en is de Bibliotheek Terborg gesloten van vrijdag 3 augustus tot en met zondag 26 augustus.
Iedereen kan dus zes dagen per week in één van de vestigingen terecht, men kan 24 uur per dag e-books lenen. En natuurlijk is er de VakantieBieb, de app is gratis te downloaden, ook voor niet-leden.


www.achterhoeksepoort.nl