Frank Rößner met in zijn hand de randbijl uit de Bronstijd. Foto: Iris Jansen
Frank Rößner met in zijn hand de randbijl uit de Bronstijd. Foto: Iris Jansen Foto:

Frank Rößner vindt bronzen randbijl

DINXPERLO - Ergens tussen Suderwick, Dinxperlo en Anholt is onlangs door Frank Rüdiger Rößner een zeldzame vondst gedaan. De in Dinxperlo woonachtige Rößner staat bekend om zijn detectiewerk en heeft in 2017 in het Grenslandmuseum nog een zeer interessante expositie gehad met de door hem gevonden bodemschatten, waaronder een in Frankrijk gemaakte munt uit 36 v. Chr. met de afbeelding van Julius Caesar, de oudste Romeinse munt die ooit in Noord Rijn Westfalen gevonden is. Ditmaal vond hij een bronzen randbijl.

Door Iris Jansen

De circa 12 centimeter lange bronzen randbijl die hij onlangs heeft opgegraven, is wederom een unieke vondst en geeft weer meer inzicht in de historie van deze streek. Bij een randbijl zijn de langszijden van randen voorzien, waardoor de bijl steviger aan een houten steel bevestigd kon worden. Randbijlen waren niet alleen een gebruiksvoorwerp maar werden ook als grafgiften meegegeven.
Rößner: "Naast alle granaten en voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog, vele munten en voorwerpen uit de Middeleeuwen in dit gebied, is deze vondst wel een van de meest bijzondere. Het is prachtig om te zien hoeveel geheimen maar ook hoeveel geschiedenis de bodem prijsgeeft. Zeker in dit gebied dat eeuwen geleden geen grenzen kende. Met deze historische vondst kunnen we weer een stukje toevoegen aan de geschiedenis in deze regio. Ik heb in Duitsland een officiële zoek- en graafvergunning en sta ook in direct contact met de diverse instituten, onder andere in Münster. Archeologische opgravingen moeten meteen gemeld worden bij de ambtelijke instanties. Ze worden dan grondig onderzocht en gedocumenteerd. Deze randbijl is natuurlijk ook onderzocht en ik heb er nu een officieel rapport bij gekregen waarin staat dat het een grafvondst is uit de vroege Midden Bronstijd, zo'n 1500-2000 v. Chr. Het is niet uitgesloten dat er in het gebied nog meer grafvonsten gedaan worden."

Vanzelfsprekend wil Rößner niet prijsgeven waar de exacte locatie is. "Daar zijn hele duidelijke afspraken over gemaakt door de ambtelijke instanties en er wordt ook nauwlettend in de gaten gehouden dat er geen onbevoegden rondlopen. Zo'n plek is van grote historische waarde en moet zorgvuldig in kaart gebracht worden. Elke overbodige voetstap is er één teveel", benadrukt hij.

Rößner is onder meer betrokken bij de archeologische opgravingen in het district Münster, maar ook aan de Nederrijn, in het district Kleef, heeft hij al veel waardevolle spullen gevonden. Ook restanten uit de prehistorie behoren tot zijn verzameling zoals schelpen, kiezen en slagtanden, maar ook ringen, oorbellen, bestek, pijpjes en beeldjes,
"In Duitsland mag je zonder vergunning en toestemming van de landeigenaar niet zoeken. De eventuele vondsten worden anders meteen in beslag genomen. Bovendien is het zoeken met een metaaldetector niet ongevaarlijk, beter gezegd, eigenlijk is het heel gevaarlijk. Ik zie vaak jongens tussen de 10 en 15 jaar met zo'n apparaat lopen. Als je weet dat ik in de afgelopen jaren in en rondom Dinxperlo al 168 scherpe granaten gevonden heb en er hier nog heel wat moeten liggen, moet dat toch een waarschuwing zijn. Het is gevaarlijk om zo'n vondst uit te graven. Wanneer ik zoiets vind, komt de EOD, de ExplosievenOpruimingsDienst om de granaat onschadelijk te maken. De oorlog is dan al wel lang geleden, maar sommige munitie is nog heel werkzaam. En munitie vinden ligt hier meer voor de hand dan het vinden van een pre-historisch voorwerp", waarschuwt Rößner.