Bocce

De Special Olympics komen er aan! Het bijzondere is dat dit sportfestijn bij ons in de Achterhoek wordt gehouden. Vorige week werd er in de krant aandacht besteed aan dit sportevenement dat om de twee jaar in Nederland wordt gehouden. De laatste keer was dat in Nijmegen. De thuisbasis, waar de deelnemers overnachten, is een camping in Groenlo. De meeste sporten vinden plaats in Durkum. Hier vindt op vrijdagavond 8 juni in stadion De Vijverberg (weet je wel, van de boeruuhh – kampioenuuh) de opening plaats inclusief de intocht van alle sporters.

Ruim 2.000 deelnemers strijden op de zaterdag en de zondag er na om de Olympische eer. Maar liefst 22 sporten worden er beoefend. Overal in de Achterhoek worden de binnen- en buitensporten afgewerkt. En, jaahaa, één sport wordt ook in de Eurohal in Dinxperlo gehouden. En die sport heet Bocce.

Ik zal je eerlijk vertellen dat ik nog nooit van deze sport had gehoord. Wat is Bocce?

Volgens Wikipedia is het een van oorsprong Italiaanse balsport dat wel wat lijkt op het Franse pétanque. Het wordt gespeeld op lange banen van wel ca. 25 meter lengte en 2,5 tot 4 meter breed. Er zijn twee teams die gooien met metalen ballen. Eerst wordt een kleine bal, de pallino, gegooid en daarna krijgt de tegenstander de kans om de andere grotere ballen zo dicht mogelijk bij deze pallino te gooien. Punten worden toegekend aan alle ballen die dichter bij de pallino liggen dan de ballen van de tegenpartij. Een wedstrijd is afgelopen als er een van te voren bepaald aantal punten worden gescoord.

Dat lijkt eenvoudig. Even een paar ballen gooien en de overwinning is binnen. Maar ook bij deze sport zal het zo zijn dat uren en dagen oefenen beslist nodig is om de nodige ervaring op te doen. Hoe hard of zacht gooi ik de bal? Met effect er bij? Laat ik de bal tegen de zijkant aanketsen? Of tegen een andere bal? Zouden er trucjes zijn om de tegenstander uit de concentratie te halen?

Allemaal vraagtekens die beantwoordt worden als je deze Olympische happening in ons dorp bezoekt. Hou 9 en 10 juni vrij en ga kijken!

Hol ow goed!

H. Eurneman