Enkele van de gevelde bomen op de ijsbaan. Foto: PR
Enkele van de gevelde bomen op de ijsbaan. Foto: PR Foto:

Bomengroep op ijsbaan gekapt

DINXPERLO - In ruim drie uur was de beeldbepalende bomengroep op het eilandje in het midden van de ijsbaan geveld en afgevoerd. Een bliksemactie waarbij het haast leek, alsof men iedereen wilde overrompelen. Uit maatschappelijk belang heeft de gemeente eind vorig jaar na diverse gesprekken besloten om een kapvergunning te verlenen. De kap gebeurde echter wel in het broedseizoen. Dat roept de vraag op of dat wel mag.

Door Iris Jansen

Henk Westendorp, voorzitter van ijsclub 't Boesveld vertelt: "We liepen al een paar jaar met het plan om de bomengroep op het middenstuk en een paar bomen bij het koek-en zopietentje te kappen. Het eikenblad verteert niet wanneer het in het gras en later in het water terecht komt. Het geeft gasvorming en dat hindert de ijsgroei. De schapen die 's zomers op de ijsbaan geweid werden om het gras kort te houden, aten de bladeren ook niet op. Het is voor ons onmogelijk om zoveel blad ieder jaar te verwijderen. Eind vorig jaar hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn met de gemeente in gesprek gegaan om opnieuw te vragen om een kapvergunning."

Landschappelijke waarde
De bomengroep wordt 'van landschappelijke waarde' genoemd in het Landschapsontwikkelingsplan van de gemeente Aalten. Daarin staat: 'De bomen op het middenterrein van de ijsbaan worden beschouwd als een markant landschapselement in onze gemeente. Onze streek kenmerkt zich door het coulisselandschap, waaraan bomenrijen een belangrijke bijdrage leveren. De bomenrij is bepalend voor het karakter van de omgeving'.

Kapvergunning
Het verzoek tot bomenkap werd eerder herhaaldelijk door de Ijsclub ingediend en steeds weer afgewezen. Westendorp: "Wethouder Nijland, een groot sportliefhebber, was ervan overtuigd dat het verwijderen van de bomen van belang is voor de ijsbaan. Hij heeft zich er echt hard voor gemaakt. Het maatschappelijke belang werd nu groter geacht dan het landschappelijk belang, waarna de kapvergunning werd verleend."
Secretaris Joop te Beest vult aan: "De gemeente had ons al kort voor het schaatsseizoen min of meer toegezegd dat we de bomen konden vellen. Daarom hebben we ook zolang gewacht met water op de baan te zetten. Maar door aanpassingen in het groenbeleid en andere stappen die nog te nemen waren, schoof het steeds maar weer weer op. Daarom hebben we uiteindelijk, met de vorst in het vooruitzicht, toch water op de baan gezet. Nu de vergunning dan ook echt binnen was, heeft het bestuur besloten om meteen door te zetten. Maar ik snap ook wel dat dit moment - in het broedseizoen - niet bij iedereen in goede aarde valt." Lees verder op pagina 7