Carla Liebrand met Ronaldo en Frank Hogenkamp met Ribbery. Foto: Margreet Nusselder
Carla Liebrand met Ronaldo en Frank Hogenkamp met Ribbery. Foto: Margreet Nusselder

Carla Liebrand heeft zin in Special Olympics

DINXPERLO - Carla Liebrand (51) is een van de 2000 deelnemers aan de Special Olympics. Zij doet mee aan het onderdeel dressuur met haar paard Ronaldo. De Special Olympics zijn van 8 tot en met 10 juni en het onderdeel dressuur vindt plaats in Paardensport Centrum Lichtenvoorde in Vragender.

Door Margreet Nusselder

Carla rijdt al meer dan 25 jaar. "Bij mij in de familie reden ze allemaal paard, nu ben ik nog de enige. Dat pakken ze me echt niet af! Vorig jaar heb ik in Vragender meegedaan aan de wedstrijd en heb ik brons gewonnen. Toen reed ik met Hera, daar heb ik 13 jaar mee gereden en we hadden een hele speciale band. Ik heb ook meegedaan aan een wedstrijd gekostumeerd rijden en dat heb ik gewonnen verkleed als indiaan. Het is altijd een verrassing hoe ik verkleed ga.
Op de Special Olympics rijd ik een dressuurproef zonder galop. Afgelopen zondag heb ik promotie gemaakt naar de F11 en heb ik er een diploma bijgekregen. Je kunt nog doorgroeien naar F20. Ik rij twee maal per week en verder fiets ik veel. Ze moeten niet over paardenvlees beginnen, dan wordt ik boos.
Ik ben niet zenuwachtig. Ik zie wel, je kunt niet meer doen dan je best. De groom zorgt voor het invlechten en het opzadelen, wij hoeven alleen maar te rijden."

Op de vraag of Carla een voorbeeld heeft of ergens fan van is, roept ze "Jannes!" Ze is vorig jaar naar zijn concert in Gelredome geweest. Om voor de foto te poseren stapt ze netjes met Ronaldo door de vijver en over de heuvel. Als het tijdens de Special Olympics ook zo netjes gaat belooft het nog wat.

Aan het onderdeel dressuur van de Special Olympics doen 80 deelnemers mee. Behalve Carla Liebrand doet ook Frank Hogenkamp mee. Hij rijdt altijd op paard Ribbery. De deelnemers brengen voor de Olympics geen paard mee. Er worden 30 tot 32 paarden gebracht door het Hippisch Centrum de Achterhoek in Aalten. Tussen de 30 en 40 vrijwilligers werken mee om de paarden te poetsen en op te zadelen. Bij sommige deelnemers loopt een vrijwilliger mee naast het paard.