Zonnepark Dinxperlo

AALTEN - "Dit had een hamerstuk kunnen zijn", zei Johan Pennings van de ChristenUnie over het raadsvoorstel om akkoord te gaan met de vestiging van een zonnepark in Dinxperlo. Toch wilde hij er iets over zeggen, 'omdat het een goed voorstel is'. De bijdrage aan duurzame energie en de goede landschappelijke inpassing zijn voor hem belangrijk. "Ik hoop in de komende jaren nog regelmatig dit soort voorstellen tegen te komen." Ook alle andere raadsfracties wilden er nog iets over zeggen, waarna de raad unaniem voor het voorstel bleek te zijn.

Door Bernhard Harfsterkamp

Niet overal wenselijk
Enkele raadsfracties maakten wel kanttekeningen. Zo wees Henk Meerdink (HMV) op de mening van de Land- en Tuinbouworganisaties, die niet zo gelukkig zijn met gebruik van agrarische grond voor zonnepanelen. Andere fracties die daar minder moeite mee hebben, vonden echter toch dat de daken van bedrijven, boerderijen en woningen wel eerst benut moeten worden. Ze vroegen daarom aan Burgemeester en Wethouders om een visie over hoe om te gaan met zonnepanelen op landbouwgrond in het buitengebied. Niet iedereen vond zonneparken overal even wenselijk, al zijn ze landschappelijk goed in te passen. Dat bleek wel bij het zonnepark in Dinxperlo, waarbij iedereen vol lof was over die landschappelijke inpassing.

Regionale visie
Wethouder Ted Kok kon de gemeenteraad gerust stellen. "In regionaal verband zijn we al bezig om een visie hierover op te stellen." Er komt een regionaal afwegingskader om te kunnen beoordelen waar je wel of niet zonneparken of windmolens of andere vormen van duurzame energieopwekking kunt toestaan. Ook wordt er gewerkt aan een energiemix: met welke maatregelen ga je bereiken dat de Achterhoek in 2030 energieneutraal zal zijn? Welke duurzame energiebronnen zijn daarvoor nodig? Wat kan er gedaan worden aan energiebesparing? "Duurzame energie stopt niet bij de gemeentegrens", zei Kok. De regionale visie moet over enkele maanden af zijn. De wethouder was het er mee eens om meer daken te gebruiken. "Maar daar redden we het niet mee. Er moet veel meer gebeuren." In de regionale visie wordt daarom opgenomen wat je moet doen voor de doelstelling om de Achterhoek energieneutraal te maken. "Inclusief de ruimtelijke opgave." Oftewel waar moeten de duurzame energiebronnen komen en waar kan iets wel of niet.