Rudi Wossink tijdens zijn afscheid van de gemeenteraad van Aalten. Foto: GemeenteBelangen
Rudi Wossink tijdens zijn afscheid van de gemeenteraad van Aalten. Foto: GemeenteBelangen Foto:

Oud-raadslid Rudi Wossink overleden

DINXPERLO / AALTEN – Niet lang na het begin van de gemeenteraadsvergadering op dinsdag 24 april onderbrak burgemeester Stapelkamp de vergadering voor een mededeling. Hij vertelde dat zojuist het bericht was binnen gekomen dat Rudi Wossink was overleden. Wossink was jarenlang raadslid in Dinxperlo voor het CDA. Na de fusie van Dinxperlo met Aalten keerde hij in 2010 terug als raadslid voor Gemeentebelangen. Op 27 maart nam hij afscheid als raadslid. Daarbij liet hij geëmotioneerd weten dat hij nog lang niet had willen stoppen als raadslid, maar dat hij door een slopende ziekte gedwongen was dit te doen. Sneller dan menigeen verwachtte is hij nu overleden. Na de mededeling schorste de burgemeester de vergadering. De verslagenheid onder de aanwezigen was zicht- en voelbaar. Even later werd de vergadering hervat, want Wossink zou niet anders gewild hebben.

Door Bernhard Harfsterkamp

Wossink was 29 jaar raadslid
Wossink is in 1955 geboren in een boerengezin in Breedenbroek. In 1977 verhuisde hij naar Dinxperlo. Daar raakte hij geïnteresseerd in de politiek. In 1986 werd hij raadslid voor het CDA. Hij was fractievoorzitter in de periode dat er gesproken werd over de gemeentelijke herindeling in de Achterhoek, waarbij Aalten en Dinxperlo zouden worden samengevoegd. Net als de andere raadsleden in Dinxperlo was hij hier fel tegen. Het leidde tot zijn afscheid van het CDA. Hij werd lid van Gemeentebelangen en kwam voor deze partij in 2010 in de gemeenteraad. "Rudi hield zich bezig met bestuur en financiën", vertelde Jan Bulsink, die vele jaren met hem in Dinxperlo en Aalten in de raad heeft gezeten, "en dat deed hij met veel verve en overtuiging. Hij was graag doorgegaan."

Politicus in hart en nieren
In het dagelijks leven was Wossink Inspecteur bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. In 2016 werd hij ernstig ziek. Jan Bulsink herinnert hem als 'een goed mens en een politicus in hart en nieren'. Hij was een belangrijke steunpilaar in de fractie van Gemeentebelangen. "Hij dacht goed na, zijn meningen waren gefundeerd, hij was stellig in zijn meningen en vasthoudend." Na de raadsvergadering waarin Wossink afscheid nam schreef Joop Wikkerink al mooie worden over hem op Facebook: "Een speciaal plekje in mijn hoofd en hart voor Rudi Wossink. In 2004/2005 argumenteerden wij samen tegen de fusie van Aalten en Dinxperlo. Hij als CDA-fractievoorzitter van Dinxperlo, ik als fractievoorzitter van Progressief Beraad in Aalten. We gingen samen in een barre sneeuwtocht naar de Tweede Kamer in Den Haag. Toch deden we mee om - als het dan toch door zou gaan - het beste er van te maken. En dat lukte best in de zogenaamde Stuurgroep. Rudi dook daarna - tot mijn verrassing - op als raadslid van Gemeentebelangen. Altijd redelijk. De laatste jaren werd Rudi ziek. Hij hield nog een dappere en mooie afscheidsspeech. En zei tegen mij dat hij ook in de nieuwe periode zou willen proberen bij de vergaderingen aanwezig te zijn."