Het bestuur stichting DHA, van links af Wim Drenth, Martine Veldhuis, Carla van der Horst, Ellen Pardijs en Gert-Jan Stegeman. Foto: PR
Het bestuur stichting DHA, van links af Wim Drenth, Martine Veldhuis, Carla van der Horst, Ellen Pardijs en Gert-Jan Stegeman. Foto: PR Foto:

Stichting DHA: 'helpen waar geen helper is'

AALTEN/BREDEVOORT/DINXPERLO – Onlangs is de stichting Diaconale Hulpverlening Aalten opgericht. Deze stichting stelt zich ten doel 'om te helpen waar geen helper is'. Onder verantwoordelijkheid van de stichting DHA vallen de werkgroepen Noodfonds en de werkgroep Ontmoeting en Integratie. Bestuursleden Ellen Pardijs en Martine Veldhuis vertellen waarom er besloten is tot oprichting van de stichting en wat het doel is.

Door Lydia ter Welle

Ellen Pardijs vertelt: "Vanuit verschillende geloofsgemeenschappen werd en wordt er gewerkt aan de diaconale missie 'om te helpen waar geen hulp is'. Maar ons is gebleken dat daarbij soms mensen buiten de boot vallen. Omdat we hen niet bereiken, omdat ze buiten het gezichtsveld van kerkgenootschappen vallen, en ook omdat mensen in ernstige - financiële – nood vaak alles doen om die grote nood te verbergen. Om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken, moeten we samenwerken, als kerken, maar ook met externe partners zoals welzijnswerk, de Voedselbank, gemeente, ouderen-, patiënten- en gehandicaptenorganisaties, Vluchtelingenwerk, enzovoorts."

Aanvullend
Daarom is de stichting Diaconale Hulpverlening Aalten opgericht. De stichting neemt niet de werkzaamheden van diaconieën, Caritas en andere werkgroepen over, maar ondersteunt die waar nodig en probeert aanvullend hulp te verlenen. Martine Veldhuis: "De stichting is er voor iedereen in de gemeente Aalten die – tijdelijk of chronisch – in een moeilijke situatie verkeert. Ongeacht geloof of levensovertuiging. De stichting zorgt voor de middelen om te kunnen helpen. Daarvoor hebben we twee werkgroepen: de werkgroep Noodfonds en de werkgroep Ontmoeting en Integratie."

Werkgroepen
De werkgroep Ontmoeting en Integratie richt zich op nieuwkomers en probeert hen op allerlei manieren te helpen een plek te vinden in de samenleving. Dat gebeurt in samenwerking met bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk en Figulus, in projecten waarbij men bijvoorbeeld ondersteund wordt in het leren van de taal en in het vinden van een weg in alle regels.
De werkgroep Noodfonds helpt mensen die in acute – financiële – nood verkeren, bijvoorbeeld doordat hun uitkering niet is verstrekt. Eerst wordt de ergste financiële nood verholpen, en daarna wordt gekeken wat de beste weg is om uit de problemen te geraken. Martine Veldhuis: "Die acute financiële nood kan zomaar ontstaan. Doordat opeens een dure medische behandeling nodig is die niet of maar deels wordt vergoed. Doordat inkomsten weg vallen, bij verlies van een baan of bij ziekte. Dan kan het Noodfonds uitkomst bieden."

Zelf de regie houden
Ellen Pardijs: "Belangrijk daarbij is dat de hulpvrager zelf de regie houdt. Iemand kan zelf het initiatief nemen om naar ons toe te komen, of via bemiddeling van een hulpverlener. En daarvoor is ons netwerk zo belangrijk. Want mensen in nood schamen zich vaak voor de situatie waarin ze verkeren. En proberen dat zo lang mogelijk te verstoppen. Daarom willen we graag dat onze stichting en ons werk zo bekend mogelijk wordt. Zodat mensen die het nodig hebben, naar ons verwezen worden." Naast de eerste financiële hulp kan de hulp ook bestaan uit hulp bij het op orde krijgen van de financiële thuisadministratie, en het in balans krijgen van inkomsten en uitgaven. Ook daarvoor is samenwerking op maatschappelijke terreinen en een goed netwerk van belang voor stichting DHA.

Financiële ondersteuning welkom
De stichting DHA schept de voorwaarden om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen. "Dat betekent dat we ook moeten zorgen dat er geld in kas is en komt. Daarom zijn we ook steeds op zoek naar financiële middelen, fondsen, sponsoring en donaties. Wie daarin iets wil betekenen, vindt alle informatie op onze website. Maar vooral ook hopen we dat iedereen omziet naar de mensen in zijn omgeving, en ons helpt om te signaleren waar problemen dreigen te ontstaan. Als we allemaal wat aandacht en zorg voor elkaar bieden, ziet de wereld er toch zeker een stukje mooier uit", aldus de bestuursleden van de stichting Diaconale Hulpverlening Aalten. De stichting heeft de ANBI-status. Financiële ondersteuning welkom is op IBAN: NL24 TRIO 0338 6054 60.


www.stichting-dha.nl