Burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: gemeente Aalten
Burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: gemeente Aalten Foto:

Stapelkamp wilde zaken benoemen waarover gesproken moet worden

Rapport over eerste 100 dagen moest meer dan aanprijzende folder zijn

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – In een overleg met de fractievoorzitters over het verhaal over zijn eerste honderd dagen in Aalten heeft burgemeester Anton Stapelkamp afgesproken een brief aan de raad te sturen , waarin hij zijn intenties zou verduidelijken. De burgemeester benadrukt dat hij veel positieve dingen heeft gezegd over de gemeente, maar ook zaken heeft benoemd waarover gesproken moet worden. De soms negatieve ontvangst heeft hem ten dele verbaasd. Hij hoopt desondanks dat de raad, de ambtelijke organisatie en de samenleving het gesprek voeren over de thema's die hij heeft beschreven.

Bevindingen, geen feiten
Stapelkamp wilde zijn 'Bevindingen van een butendieker' niet alleen 'een folder om het vestigingsklimaat aan te prijzen' laten zijn. "Daarom vervolg ik met een verhandeling over zaken die ik ben tegen gekomen en waarover we naar mijn mening met elkaar van gedachten zouden moeten wisselen." Hij heeft die in de thema's 'oud zeer, dualisme, vergadercultuur, regionale en internationale samenwerking, verstrengeling samenleving en politiek en rechtstaat' geordend. "Ik heb bij die thema's voorbeelden gegeven en gedachten geformuleerd en ook een aantal vragen. Veel oordelen staan er niet in, ik wijs vooral op risico's en kansen." Deze thema's leidden tot zeven aanbevelingen aan de gemeenteraad. Als 'nu nog frisse buitenstaander' heeft hij alles 'onverbloemd' opgeschreven. Stapelkamp zegt dat het bevindingen zijn en geen feiten. "Sommige dingen heb ik van enkele mensen gehoord, andere van meerderen."

Gevoeligheid onderschat
Dat zijn bevindingen deels slecht zijn ontvangen verbaasde Stapelkamp. "Blijkbaar heb ik de gevoeligheid van de aangekaarte thema's onderschat. Dat zegt dan wat over mij maar misschien ook wel over ons, sommige zaken liggen blijkbaar erg gevoelig binnen politiek-bestuurlijk Aalten." Hem valt daarbij ook op dat de ongenoegens verschillend zijn per persoon en geleding. "Wat voor A een terechte constatering is, roept bij B juist ergernis op terwijl C niet begrijpt waar A en B zich druk over maken." Hij ziet dat als een teken dat de thema's die hij benoemde er toe doen. "Er zijn grote verschillen van inzicht over." Stapelkamp zegt dat hij geen mensen pijn heeft willen doen. Als dat onnodig toch is gebeurd, spijt hem dat. Hij vindt zichzelf echter niet verantwoordelijk voor elke gevoeligheid. "En ook hier geldt: zonder wrijving geen glans. Overigens is de pijn ook iets dat positief te duiden is, mensen voelen zich betrokken en medeverantwoordelijk."

Niet zinvol om te ontleden
In zijn rapport heeft de burgemeester gewezen op de positieve kanten en risico's van het dicht op elkaar zitten van politiek en samenleving. Dat leidde tot enkele vragen over de rol als volksvertegenwoordiger. "Balanceren tussen er zijn voor individuele burgers en organisaties die het algemeen belang dienen." Stapelkamp herhaalt dat het bij zijn wettelijke taak als burgemeester behoort om de bestuurlijke integriteit te bevorderen. "En wie mij een beetje kent, weet dat dit onderwerp mij zeer ter harte gaat." Stapelkamp vindt het niet zinvol om 'per thema elke zin te gaan ontleden, voorbeelden uit te diepen en er dan een welles-nietesspel van te maken'. Het zijn zaken die hij heeft opgevangen en volgens hem is er niemand, die de benoemde thema's niet relevant vindt voor Aalten. Daarom roept hij nogmaals op om er mee aan de slag te gaan. Dat kan al bij het samenstellen van het raadsprogramma. Daarin kan worden aangegeven wat de raad wil doen met zijn aanbevelingen en wat daarbij van Burgemeester en wethouders wordt verwacht. Ook hoopt Stapelkamp dat er in de samenleving over wordt gesproken. Daarom zal hij graag naar bijeenkomsten gaan van politieke partijen en maatschappelijke organisaties om persoonlijk het gesprek aan te gaan over de thema's.


Lang Leve Kunst Oost zoekt zangers voor Zang aan Huis

ACHTERHOEK - Met een klein groepje zangers een optreden in zakformaat verzorgen met bekende liedjes voor kwetsbare, vaak dementerende ouderen in hun vertrouwde woonomgeving. Dat is in het kort de werkwijze van het Lang Leve Kunst-project Zang Aan Huis. In juni start het project in de Oost Achterhoek. Zangers en zangeressen kunnen zich bij Boogie Woogie in Winterswijk aanmelden.

Muziek en zang hebben een groot positief effect op het welbevinden van mensen, zeker wanneer die mensen langdurige zorg nodig hebben. Bij Zang Aan Huis gaan amateurzangers en -zangeressen in kleine groepen zingen in zorgcentra. Lang Leve Kunst Oost is de organisator en koppelt de zanggroepen aan de locaties.
Omdat het zingen voor dementerende mensen wel een specifieke benadering vraagt, biedt Lang Leve Kunst Oost professionele ondersteuning voor de zangers door middel van twee gratis workshops. De eerste workshop gaat over repertoire en wordt gegeven door dirigent Annemarie Hilferink op woensdag 23 mei van 10.00 tot 11.30 uur. De tweede workshop gaat over non verbale communicatie. Dit thema wordt behandeld door zangeres Pieternel van Amelsvoort van Diva Dichtbij op woensdag 30 mei van 9.30 tot 12.30 uur. Beide workshops vinden plaats in de concertzaal van Boogie Woogie aan de Roelvinkstraat 2 te Winterswijk

Zangers die zich aanmelden worden ingedeeld in zangerspoules. Met mensen uit deze poule verzorgen zij dan verschillende optredens die altijd overdag plaatsvinden. Iedere poule treedt gedurende een periode van zes maanden een keer per maand op in verschillende zorglocaties in de regio. Het zijn kleine en intieme optredens op de vertrouwde woongroep of bij iemand op de kamer. Op het repertoire staan de liedjes die tijdens de workshops zijn ingestudeerd. De optredens zijn zonder dirigent. Het is de bedoeling om in juni van start te gaan.

Deelname is gratis omdat Zang Aan Huis onderdeel is van Lang Leve Kunst Oost. Lang Leve Kunst organiseert samen met vrijwilligers kunstactiviteiten voor en met ouderen. De vrijwilligers worden vanuit het programma door professionals ondersteund. Het programma is een landelijk voorbeeldprogramma omdat de opzet (nog) uniek is in Nederland.

Zangers die het leuk vinden om aan dit project mee te doen kunnen zich tot en met 16 mei per mail aanmelden via harry@boogiewoogie.nl.