Burgemeester zal honderddagenverhaal in brief toelichten

AALTEN - Vorige week verscheen 'Bevindingen van een buitendieker' van burgemeester Anton Stapelkamp. Hierin schrijft hij uitgebreid over wat hem in zijn eerste honderd dagen in zijn nieuwe gemeente is opgevallen.

Door Bernhard Harfsterkamp

De gedeelten waarin hij de gemeenteraad een spiegel voorhoudt trokken de meeste aandacht. Hier en daar werden ze opgevat als harde kritiek op het functioneren van de gemeenteraad. De gemeenteraadsleden herkenden zich er in ieder geval niet helemaal in. Daarom is er op maandag 9 april een gesprek geweest tussen de fractievoorzitters en de burgemeester. Afgesproken werd dat Stapelkamp zijn bevindingen binnen een week in brief aan de gemeenteraad zal toelichten.

Volksvertegenwoordiger is ook met details bezig
Hoewel de gemeenteraadsleden zeiden in het openbaar niet op de kritiek te willen reageren, kwamen er wel enkele geluiden naar buiten, waaruit bleek dat ze het niet op alle onderdelen met de burgemeester eens waren. Zo viel de constatering dat raadsleden zich te veel met details op het gebied van de uitvoering bezig houden slecht. Zij vinden juist dat ze dit moeten doen, omdat het bij de rol van volksvertegenwoordiger hoort. Dan moet je ook bezig zijn met kleine zaken, als burgers je daarop aanspreken. Bovendien, werd door de Progressieve partij geconstateerd, gaat de uitvoering niet altijd goed en dan moet je daar als raadslid ook aandacht aan besteden. Ook werd wel duidelijk dat er andere opvattingen waren over het oudzeer tussen Dinxperlo en Aalten.

COMMENTAAR: Weinig mis met aanbevelingen
Natuurlijk zijn er kanttekeningen te plaatsen bij de bevindingen van de burgemeester. Het valt echter te waarderen dat hij uitgebreid en openhartig heeft geschreven over zijn eerste ervaringen. Door de gemeenteraad was hij ook gevraagd om goed op de integriteit van het bestuur te letten en daar is hij meteen mee begonnen. En wie de gemeenteraad met enige regelmaat heeft gevolgd, zal niet geheel verbaasd zijn over veel van de constateringen van Stapelkamp. Misschien heeft hij het hier en daar iets te zwaar aangezet. Misschien heeft hij er iets te weinig bij stilgestaan dat hij geen buitenstaander meer is, maar zelf ook onderdeel is geworden van de bestuurlijke cultuur van Aalten en het daarom iets anders had moeten formuleren. Met de zeven aanbevelingen die hij doet is echter weinig mis. Ze zijn duidelijk en door een discussie hierover in de gemeenteraad kan meteen duidelijk worden hoe de gemeenteraadsleden over deze onderwerpen denken. Hopelijk gaat dat snel gebeuren nadat de brief van de burgemeester is ontvangen. Die is blijkbaar nodig om een aantal onderdelen nog te verduidelijken.