Een deel van het terrein, met links de fabriekshal als oriëntatiepunt. Achter de bomenrij ligt het andere - en grootste - deel van het terrein waarop de zonnepanelen moeten komen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Een deel van het terrein, met links de fabriekshal als oriëntatiepunt. Achter de bomenrij ligt het andere - en grootste - deel van het terrein waarop de zonnepanelen moeten komen. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Buren geen bezwaar meer tegen Zonnepark Rietstap

Gesprek met initiatiefnemers leidt tot kleine aanpassing plan

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Het plan voor het Zonnepark de Rietstap in Dinxperlo werd op dinsdag 10 april besproken in het Ronde tafelgesprek (RTG) Ruimte. Burgemeester en wethouders besloten op 20 maart om de gemeenteraad te vragen een verklaring van geen bedenkingen af te geven. In het ambtelijk advies kon toen gelezen worden, dat de initiatiefnemers voor het park alle omwonenden hebben ingelicht. De bewoners van Beggelderdijk 45 vonden dat het park te dichtbij hun woning kwam en ten koste ging van hun vrije inzicht. Namens deze bewoners werd bij de inspraak gemeld dat zij overeenstemming hebben bereikt met de initiatiefnemers over aanpassingen van het plan en dat zij geen bezwaar zullen maken.

Verder weg van woning
In het ambtelijk advies bij het besluit van 20 maart werd nog geschreven, dat er niet kon worden ingegaan op de bezwaren. De initiatiefnemers vonden dat er sprake is van een evenwichtige opbouw van het zonnepark wat betreft de plaatsing van de panelen. Bovendien zijn ze niet te hoog en zal het park omzoomd worden met groen. De gemeente reageerde dat er geen "recht is op uitzicht" en dat ook andere ontwikkelingen die op het perceel mogelijk zouden zijn geweest "mogelijk" het uitzicht zouden veranderen. Daarna is er toch weer meermaals gesproken over de situering ten opzichte van de woning aan de Beggelderdijk. De woordvoerder namens de bewoners meldde dat er "vanmiddag overeenstemming was bereikt". Tussen de woning en het park komt een open strook van 20 meter breed, waardoor de zonnepanelen nu verder weg van de woning komen te liggen. De panelen op het park zullen hiervoor opnieuw gerangschikt moeten worden. Een en ander moet nog wel schriftelijk vastgelegd worden.

Wijziging beleid
Wethouder Kok was blij dat de twee partijen er samen uit zijn gekomen. Gerbert Navis (VVD) vroeg of er daardoor nu een nieuwe aanvraag nodig was. Aanvankelijk zei Kok dat dit niet nodig was. De aanpassingen zouden verwerkt kunnen worden, nadat het plan voor het zonnepark ter inzage is gelegd. Dat was voor de woordvoerder van de bewoners aan de Beggelderdijk 45 niet voldoende. De aanvraag moest wel duidelijk zijn, wilden ze niet alsnog bezwaar maken. Kok zegde vervolgens toe dit te doen. Eddy Smits (HMV) keek met verbazing naar het plan. Volgens hem had de gemeenteraad eerder uitgesproken niet voor zonneparken te zijn. De wethouder zei dat er sindsdien goed geluisterd is naar de samenleving en diezelfde raad. Hij wees ook naar de visie voor 2025 waaruit blijkt dat er een forse opgave is op het gebied van de duurzame energie. "Daarom willen we dit hier toch doen."

'Schapen inkorten'
De informatieve vragen van de RTG-leden gingen vooral over de details van het plan, zoals de aard van de landschappelijke inpassing en de kleur van de zonnepanelen. Smits vroeg zich af of er wel schapen onder de zonnepanelen door kunnen lopen, die het gras eronder begrazen. Omdat hij zelf ervaring met schapen heeft had hij berekend dat dit niet kon en sprak hij het vermoeden uit dat de panelen daardoor hoger dan ruim twee meter zouden worden. "Nee", reageerde wethouder Kok, "dan moeten de schapen ingekort worden." Hij wees er ook op dat de schapen geen onderdeel uit zullen maken van de toekomstige omgevingsvergunning. "De stellages zullen niet hoger worden om de schapen onderdeel van het plan te laten zijn." Blijkbaar vond Smits dit geen bevredigende reactie, want als enige van de RTG-leden vond hij dat de gemeenteraad het zonnepark in de raadsvergadering van 24 april moet bespreken.

De tekening van het terrein, met onder, iets rechts van het midden de fabriekshal die ook op de foto van Frank Vinkenvleugel te zien is. Foto: gemeente Aalten