Prachtige ontvangst voor de gasten. Foto: Frank Vinkenvleugel
Prachtige ontvangst voor de gasten. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Feest bij Estinea Werk en Activiteitencentrum

DINXPERLO - Bij Werk en Activiteiten (W&A) Dr. van der Meerstraat in Dinxperlo vieren ze in maart het 12,5-jarig jubileum. Hierbij worden met name de cliënten en de vrijwilligers in het zonnetje gezet.

W&A-Dr. van der Meerstraat is een locatie van Estinea waar diverse activiteiten worden aangeboden aan mensen met een verstandelijke beperking. Het is een mooie locatie die ook nog eens erg gunstig in het gezellige centrum van Dinxperlo ligt. In 2005 gingen ze in het oude postkantoor van start en inmiddels zitten ze al weer een jaar of zes in het voormalige pand van de woningbouw aan de Dr. van der Meerstraat.

Bij binnenkomst valt de gemoedelijke en huiselijke sfeer gelijk op. Er zit iemand fijn voor de tv, een ander is bezig met een montageklusje en weer een ander zit lekker aan de grote tafel te kijken wat er allemaal gebeurt. Dorien ter Horst en Nelleke Veerbeek, beide persoonlijke ondersteuners, vertellen graag iets over deze locatie. Zodra we aan de grote tafel zitten schuift er een aantal cliënten aan, de een om te luisteren en een ander om mee te praten. Dorien: "Het is inderdaad een fijne plek voor dagbesteding en we proberen een huiselijke sfeer te creëren waarin een ieder zich prettig voelt. Voor de een is dat een rustig plekje bij de tv en voor een ander is dat juist samen met anderen aan een grote tafel. We kijken naar de interesses en mogelijkheden van de mensen die hier komen en passen de activiteiten en werkzaamheden hier op aan. Belangrijk is deze is dat niets per se moet. We proberen het op een ongedwongen manier te doen. We willen dat het een fijne plek is om naar toe te komen." Er komen maar liefst rond de dertig cliënten naar de Dr van der Meerstraat en er werken negen ondersteuners en regelmatig een aantal stagiairs.

Wijkgerichte activiteiten
Nelleke: "Deze locatie is uitermate geschikt voor wijkgerichte activiteiten. We proberen om in de buurt leuke klusjes te vinden voor onze cliënten die aansluiten bij hun interesses. We doen bijvoorbeeld boodschapjes voor de overbuurvrouw van Gessel en Lef, drinken koffie in het Kerkelijk Centrum, er is een cliënt die handdoeken ophaalt bij de kapper en deze gevouwen terugbrengt. Maar we hebben ook werkplekken zoals de bibliotheek, de Bosmark of Careaz waar we naar toe gaan en ook bij het Kulturhus sluit er wekelijks een van onze cliënten aan om pannenlappen te haken bij het hobbyclubje. Soms blijkt een activiteit na een tijdje toch niet zo geschikt en dan stellen we dat bij. Dan gaan we gericht op zoek naar iets anders wat wel bij hem of haar past. Het mooie van deze locatie is dat we zo in de wijk liggen en op vrijdag ook even met een aantal mensen de markt op kunnen. Het is gemakkelijk integreren hier in Dinxperlo. Waar we ook erg blij mee zijn en die ook zeker genoemd moeten worden zijn onze vrijwilligers. Die zijn echt onmisbaar voor ons. Dat zijn de mensen die onder meer lekker gaan fietsen, samen koken, koffie drinken of muziek maken. We hebben momenteel elf vrijwilligers die met regelmaat komen. Dat is echt ontzettend fijn, daar zijn zowel de begeleiders als de cliënten erg blij mee." Dorien wil daar aan toevoegen: "We zijn trouwens volop in ontwikkeling met alles en blijven zoeken naar wijkgerichte activiteiten. We hebben hier mensen zitten met verschillende beperkingen en wat voor de een geschikt is, is voor een ander weer te hoog gegrepen. Daar letten we wel op."

Carolien Tempels is een van de mensen die W&A aan de Dr. van der Meerstraat bezoekt en is er enthousiast over. "Het is heel fijn dat het zo dichtbij is voor mij. Ik kan hier met de rollator naar toe en kan hier ook fijne klusjes doen. Soms ga ik mijn hersenen kraken: puzzelen. Als ik de hele dag moet thuis zitten is ook niks. Ik ben blij dat ik hier naar toe mag. Het is ook fijn dat ik in verband met mijn leeftijd iets later mag komen en ook weer iets eerder weg mag", aldus een tevreden Carolien. "En dat is ook het mooie, we hebben eigenlijk voor iedereen die komt wel iets wat ze kunnen doen. Er komen mensen uit de 24-uurs locatie maar ook voor de meer zelfstandige mensen hebben we wel iets te bieden, dat is onze kracht. Of je nu gebaat bent bij een individuele aandacht, of liever in een groepje werkt, of misschien iets meer uitdaging zoekt of juist het 'meebeleven' belangrijk vindt, er is hier veel mogelijk."

Feestje
En juist omdat ze deze maand 12,5 jaar bestaan willen ze de cliënten en de vrijwilligers allemaal even flink in het zonnetje zetten. Er is gekozen voor een feestje in het Kulturhus om daar iedereen een stukje persoonlijke aandacht te geven die ze verdienen. Een van de medewerksters zit bij een straattheater en die kwamen speciaal voor iedereen van de locatie een toneelstuk opvoeren. Gezellig met een hapje en drankje en aandacht voor de cliënten, vrijwilligers maar zeker ook voor de ondersteuners die zich iedere dag weer met zoveel enthousiasme inzetten.

Genieten voor cliënten en hun naasten. Foto: Frank Vinkenvleugel