Ja wir haben ihn!

Wat een verrassing vorige week dinsdag toen de marktmanager in hoogsteigen persoon bekend maakte dat de Fraitagnachmittag-Markt in Dinxperlo für 2018 zur besten Warenmarkt in den Niederlanden gewählt wurde. Ein besseres Kompliment hätte der Vorstand, die Verkäufer und der Marktmanager nicht kriegen können. Eine Bestätigung dat de organisatie klopt en dat de moeite die gedaan wordt om het de bezoekers aantrekkelijk te maken niet vergeefs is. Zo zie je maar dat een 55 jaar jong instituut nog lang geen vergrijzend effect heeft en dat dankzij een iets anders waaiende wind het tegenovergestelde van krimp kan worden bereikt. Waar je het carillon hoort, soms een dweil- of een ander orkest en wo Sankt Nikolaus mit seinen schwarzen Gehilfen auch jedes Jahr wieder da sind. Und der Osterhase!
Zeker bij mooi weer zullen de Besucher mehr Zeit benötigen um einen Parkplatz zu finden. Tip: in de Raadhuisstraat darf man nicht parken. Toch stonden hier j.l. vrijdag enkele auto's. En dan komt het verschil met 0543 weer pijnlijk naar boven: zelfs met het zojuist verworven Prädikat 'Beste Markt van 2018' vinden de beleidsmakers aldaar het toch nodig bekeuringen (104 euro!) uit te schrijven. Als je een beetje inlevingsvermogen hebt denk je och, nu maar even niet. Een papiertje achter de ruitenwisser met daarop: volgende keer niet meer parkeren. Moet toch kunnen voor net die ene vrijdag! Niet dus. En dat nog wel nadat er wekenlang niet gecontroleerd was! Scheisse! Deze afgang werd ook gemeld op de nationale radio NPO 1 tijdens een rechtstreekse reportage….
Wo die Schule gestanden hat ist sehr nahe beim Markt ein guter Parkplatz. Etwas weiter drum herum könnte mann in den Strassen auch das Auto hinstellen. Moet kunnen. Al lang geleden hebben de Dinxpèrsen zich er op ingesteld dat het vrijdagmiddag in het dorp extra druk is. En de winkels in het centrum kunnen maar beter niet op de vrijdagmiddag worden bevoorraad. Te druk!
Met de nodige moeite is de eerste plaats bereikt. Of was de nominatie al een applaus waard? Iets zoals de Olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen? Dacht het niet. Gefeliciteerd met dit resultaat en het zal nog meer moeite en aandacht (zweetdruppels, bloed en tranen zelfs?) kosten om nummer één te blijven! Ook voor de bezoekers geldt: zie het als een uitdaging om ook volgend jaar zo hoog te scoren! Maar dan zonder parkeerboete!

Hol ow goed!
H. Eurneman