Herman Peppelman en Gait Dammers bij ADW

REGIO - Herman Peppelman vertelt op woensdag 28 maart in de streektaal over zijn boeken over Gait Dammers. Hij doet dit na de jaarvergadering van Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW (Aalten - Dinxperlo - Wisch). Aanvang is 19.45 uur bij zaal Bruggink in De Heurne. De toegang is gratis.

Herman Peppelman gaat na de jaarvergadering van ADW vertellen over zijn boeken over Gait Dammers. Hij gaat hiermee terug in de geschiedenis, terug naar de tijd rond 1920 -1950. Peppelman heeft Dammers niet gekend, maar vele verhalen over hem gehoord en hierover twee boeken geschreven. Ook wil Herman pentekeningen meebrengen, om zijn verhaal te ondersteunen.

Het eerste deel rond Gait Dammers verscheen in 2012. Deel 2, met als titel 'Nostalgie en Romantiek', werd vorig jaar uitgebracht. Dammers trok met zijn berkenbezems door de Achterhoekse streken. Deze bezembinder woonde in Halle-Heide, aan de toenmalige Kalverstraat, nu Tulnersweg, bij boerderij Wossink van Joost.
Gait leefde in een keet of hut van vier bij zeven meter op de heide, in 1930-1950. Waar zijn hut heeft gestaan, staat nu een plaquette van zijn keet. Verder is er een kuierpad aangelegd van 4,5 kilometer.


Vrijwilligers gezocht voor Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek

REGIO - Lang Leve Kunst organiseert op diverse plekken in Nederland kleinschalige kunst- en cultuuractiviteiten voor ouderen, met hulp van vrijwilligers. Dat kan bijvoorbeeld een verhalenproject zijn. Of samen dansen, waarbij iedereen op zijn eigen manier wordt uitgedaagd. Voor wie ouder wordt, is zingeving en een sociaal netwerk erg belangrijk. Kunst en cultuur zijn daar prachtige middelen voor, het houdt vitaal en brengt in contact met anderen. Sinds kort is Cultuurcentrum Boogie Woogie projectleider van Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek. Daarom is men nu op zoek naar enthousiaste mensen die het leuk lijkt om aan dit programma bij te dragen, op welke manier dan ook.

Harry ten Brinke van Boogie Woogie vertelt: "Als vrijwilliger ontwikkel je samen met andere vrijwilligers mooie initiatieven voor ouderen. Je zorgt ook samen voor de uitvoering. De mensen in het team zijn creatieve denkers en weten van aanpakken. Passie voor kunst en gevoel voor mensen is wat iedereen bindt. In eerste instantie zijn er tot de zomer (bijna) wekelijks bijeenkomsten van het vrijwilligersteam op maandagochtend van 9.30 tot 11 uur bij Boogie Woogie. Er wordt gebrainstormd en de lopende activiteiten worden besproken. Ook zoeken we iemand die het leuk vindt om zich bezig te houden met de PR, een tweede contactpersoon voor Zang aan Huis en een coördinator voor de Voorleesbrigade (waarbij vrijwilligers een aantal weken op een vast tijdstip voorlezen op een zorglocatie). Heb je belangstelling om verder te praten, met een kop koffie of thee, over waar jouw belangstelling ligt of om misschien al ideeën uit te wisselen? Neem dan contact op met mij via harry@boogiewoogie.nl of 0543-515569. Dat mag ook als je twijfelt!"


Lenny Kuhr in concert

BREDEVOORT - Op vrijdag 30 maart treedt de bekende Nederlandse singer-songwriter Lenny Kuhr op in de Koppelkerk in Bredevoort. Het is bijna 50 jaar geleden dat Lenny Kuhr het Eurovisie Songfestival won met haar lied 'De Troubadour'.

Het Eurovisie Songfestival was een begin een carrière die nog steeds voortduurt. Na een lange stilte veroorzaakt door haar stemverlies maakte Lenny Kuhr in 2004 haar comeback in de theaters. Zeven succesvolle theaterprogramma's later, treedt Lenny Kuhr in de Koppelkerk op met haar voorstelling 'Gekust door de eeuwigheid'.

Haar voorstelling steunt op twee pilaren. De ene is het diepe heimwee dat Lenny als kind voelde en dat de grondtoon is van ieder mens. De tweede pilaar is: waar trekt dat heimwee ons naar toe?

Een spannende ontroerende en vitale voorstelling die menig hart zal raken, zowel om de inhoud en de zeer persoonlijke verbindende teksten als door de muziek die zich zeer transparant, vurig en verfijnd laat horen. Er wordt met minimale geluidsversterking gewerkt. Links en rechts van Lenny Reinier Voet op gitaar en Mischa Kool op basgitaar.

Het concert in de Koppelkerk in Bredevoort op vrijdag 30 maart begint om 20.30 uur; de zaal is open vanaf 20.00 uur. De entree kost vijftien euro. Reserveren: www.koppelkerk.nl / 0543-216 005.


Leerlingen in concert

WINTERSWIJK - Op vrijdag 23 maart verzorgen leerlingen van Boogie Woogie een sfeervol concert in de concertzaal van de hoofdvestiging van Boogie Woogie aan de Roelvinkstraat 2 in Winterswijk. Het programma, dat een doorsnee laat zien van het lesaanbod, is zeer gevarieerd en naast solistische optredens van diverse blazers zullen een gitaarkwartet en popband in de schijnwerpers staan. Het concert begint om 19.30 uur en de toegang is gratis.