Aanschuiven voor de maaltijd bij 't Welink. Foto: Frank Vinkenvleugel
Aanschuiven voor de maaltijd bij 't Welink. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Aanschuifmaaltijd bij Het Welink

DINXPERLO - Er is een mooi initiatief geboren bij restaurant 't Welink in Dinxperlo. Iedere woensdag, met uitzondering van de feestdagen, kunnen liefhebbers zich opgeven voor een lekkere aanschuifmaaltijd. Dit geldt voor de maanden maart, april en mei. Het sociale aspect is hierin toonaangevend.

Door Waltraud Wensink

Wendy Timmerman en haar team organiseren steeds weer nieuwe activiteiten om de mensen naar zich toe te halen. Het varieert van een workshop bloemschikken tot aan een workshop tapestry haken en zeepbruis maken voor een voetbad. Wendy: "En iedere woensdag bereiden we een heerlijke maaltijd speciaal voor mensen die niet alle dagen in een restaurant eten of het misschien qua budget niet altijd kunnen bekostigen. Hierbij is het sociale aspect ook een drijfveer voor ons. Er zijn veel mensen die alleen moeten eten en wel eens een beetje gezelligheid aan tafel willen, of mensen die het leuk vinden om andere mensen te ontmoeten op een ongedwongen manier. Speciaal voor deze mensen organiseren we de 'aanschuifmaaltijd'."

Iedere woensdag een ander gerecht
Wendy: "Het moet laagdrempelig zijn en voor iedereen toegankelijk. Wij zorgen iedere woensdag voor een nieuw gerecht en houden de prijs hiervoor zo laag mogelijk. Voor 10 euro krijg je dan een fijne maaltijd voorgeschoteld met een lekker toetje na. Je hoeft dus alleen nog maar aan te schuiven. We proberen om de mensen zoveel mogelijk aan één tafel te zetten zodat het ook echt een sociaal gebeuren is en mensen ook de gezelligheid van het samen eten ervaren. Je kunt je individueel opgeven maar ook als echtpaar, vrienden of buren aanschuiven, wat je maar wilt. Het enige is dat je het wel van te voren even moet doorgeven zodat we weten op hoeveel gasten we kunnen rekenen."

Afgelopen keer zat er een gezellige groep mensen aan tafel die konden genieten van een heerlijk bord hutspot met speklap. Bennie Elburg, een van de aanschuifgasten van die avond vond het erg gezellig: "Ja, het was een fijne maaltijd waar je niet te veel voor betaalt en het was echt erg gemoedelijk. Een aantal mensen kende ik toevallig , maar van te voren wist ik niet dat die ook zouden aanschuiven. Zo zat ik bijvoorbeeld aan tafel bij mijn oude buurmensen uit de Kluyvestraat waar ik gewoond heb en weer een andere gast had toevallig bij mijn dochter op school gezeten. Zo kom je toch wel heel gemakkelijk aan de praat. Ook de dame van het restaurant zelf is erg aardig en vriendelijk. Ik zeg niet dat ik iedere week aanschuif maar vind het zeker de moeite waard om vaker te doen en kan het ook anderen aanraden. En mochten er mensen zijn die het eng vinden of vervelend om alleen er naar toe te gaan, dat is helemaal niet nodig. De mensen van restaurant 't Welink zorgen wel voor een gezellig praatje dus je hoeft je niet ongemakkelijk te voelen."

Het mes snijd aan twee kanten
Naast het feit dat het een sociale activiteit is, snijdt het mes aan twee kanten. Wendy: "We hoeven op deze manier ook minder eten weg te gooien. We kijken wat we nog aan voorraad hebben en bereiden hier dan een fijne maaltijd van, om verspilling te voorkomen. En met de mensen van het hertenkamp in het bos hebben we een afspraak dat we groenvoer en oud brood voor de herten mogen brengen. We houden er niet van om eten weg te moeten gooien. Buiten de aanschuifmaaltijd is het uiteraard ook mogelijk om gewoon gerechten van de kaart te eten, maar dan betaal je de reguliere prijzen die op de kaart staan."

Bezoekers hoeven niet precies om 17:00 uur aan te schuiven, een half uurtje later kan ook nog best. Wie ook een keer wil aanschuiven op de woensdagavond, kan zich voor maandag aanmelden bij Restaurant 't Welink, via info@restaurantwelink.nl of tel. 0315-654008.

Aanschuiven voor de maaltijd bij 't Welink. Foto: Frank Vinkenvleugel