Ondersteuning agrariërs en asbestsanering

AALTEN – In januari was wethouder Ted Kok 'wel enthousiast' tijdens het persgesprek over het ondersteunings- en adviesprogramma voor agrarische ondernemers. Daarvan was al eerder sprake geweest, maar toen was het besluit uitgesteld. Burgemeester en Wethouders wilden het koppelen aan de pilot stimulering verwijdering asbest en/of sloop van bebouwing in het landelijk gebied. "Een mooi sluitstuk van deze raadsperiode", zei Kok. De gemeenteraad stemde op 20 februari unaniem in met het voorstel in de laatste inhoudelijke vergadering van deze raadsperiode.

Door Bernhard Harfsterkamp

Vooral sociale problematiek
Het ondersteuningsprogramma is bedoeld voor alle agrariërs, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in de gemeente Berkelland waar het alleen bestemd was voor varkenshouders. "Voor een startbijeenkomst worden zo'n 275 bedrijven uitgenodigd", vertelde Kok in januari. "Daarna volgt een belronde. De ervaring leert dat er met de helft een keukentafelgesprek zal plaatsvinden." Allerlei onderwerpen kunnen dan aan de orde komen. Van financiën tot sociale problematiek, van ruimtelijke problemen tot armoede, er zal een brede intake plaatsvinden. Daarna zullen er waarschijnlijk zo'n 50 trajecten zijn om de agrariërs verder te helpen. In totaal is hiervoor 170.000 euro gereserveerd. Dit wordt betaald uit de reserve van het sociaal domein, want elders is gebleken dat het vooral om sociale problematiek gaat. Voor de keukentafelgesprekken worden mensen ingehuurd, die veel ervaring hebben met dergelijke projecten.

Aanvullende gemeentelijke subsidie voor saneren asbest
De asbestdaken op agrarische bedrijven moeten in 2024 verwijderd zijn. Ook zijn er in het buitengebied steeds meer leegstaande stallen en bijgebouwen. Ze leeg laten staan kan tot verloedering leiden en draagt niet bij aan een aantrekkelijk buitengebied. De gemeente komt daarom met een eigen regeling voor de sanering van asbest en de sloop van gebouwen. "Er is een landelijke regeling met 4,5 euro subsidie per vierkante meter verwijderde asbest', vertelde Kok. "De gemeente doet daar drie euro extra bij." Als hele gebouwen gesloopt worden is er extra subsidie. De bestemming wordt dan wel aangepast. Er wordt geschat dat er 27 hectare asbestdak in de gemeente is. Als de regeling wordt opengesteld is er voor 2018 een ton euro beschikbaar. Voor 2019 en 2020 is telkens twee ton gereserveerd. Als het aantal aanvragen dit jaar storm loopt zei wethouder Kok bereid te zijn om te kijken of het budget al eerder verruimd kan worden.

Luisteren naar wat niet gezegd wordt
In de raadsvergadering van 20 februari waren alle fracties enthousiast over de plannen. Er waren wel enkele kanttekeningen. Gerbert Navis vond dat de ondersteuningsregeling niet alleen moet gelden voor agrariërs, maar moet worden uitgebreid voor zelfstandigen zonder personeel (ZZP-ers) en de middenstand. Willem Bruil (HMV) vond de regeling erg ruim. "Er worden wel erg veel gesprekken gevoerd. Je hoeft niet iedereen te bellen. Dat kan slimmer." Volgens hem is er via erfbetreders diel regelmatig bij de bedrijven komen al een beeld te krijgen wie benadert moet worden. Johan Pennings (ChristenUnie) hoopte dat er bij de keukentafelgesprekken goed wordt geluisterd. "Vaak zit de nuance al in de woorden van de ondernemer. Er moet geluisterd worden naar wat niet gezegd wordt." Pennings vindt starten met de agrarische ondernemers prima, maar "er is ook zorg en klein leed bij het midden- en kleinbedrijf (MKB). Betrek die te zijner tijd ook." Wethouder Wiltink wees erop dat er voor het MKB en de ZZP-ers al mogelijkheden bestaan om steun te krijgen. Hij vond de regeling niet te ruim opgezet. "Je kunt aan de buitenkant niet zien welke agrariërs de steun nodig hebben." Voor de gesprekken worden professionele coaches ingehuurd, die "goed kunnen luisteren".

Later ook aandacht voor asbest in binnengebied
Ten aanzien van de asbestsanering werd er op gewezen dat er ook binnen de bebouwde kom asbestdaken zijn, die opgeruimd moeten worden. Johan Pennings vond bovendien dat de regeling meteen opengesteld moet worden. "Wie zich morgen meldt moet mee kunnen doen." Wethouder Kok kan zich voorstellen dat er ook iets komt voor het binnengebied. "Daar is het aantal vierkante meters wel veel kleiner. Daar kan ik nog geen termijn voor geven, maar we gaan er wel voor 2024 mee bezig." Kok wil de regeling zo snel mogelijk in laten gaan, maar dat is niet morgen. Drie tot vier weken is er wel nodig om een en ander goed aan te kondigen via de juiste kanalen. Hij zei dat er zich zelfs al mensen hebben gemeld. "Ik heb geen zorg dat er te weinig kandidaten zijn. Ook niet over het overschrijden van het budget, want dan komen we terug bij de raad."


Toneelvereniging Lukas: 'Dan maor een zorgboerderi'je'

AALTEN - Op vrijdag 16 en zaterdag 17 maart speelt Lukas de plattelandskomedie 'Dan maor een zorgboerderi'je' in gebouw Elim in Aalten. Dit jaar is de regie voor het eerst in handen van Marco Heusinkveld. Aanvang is om 20.00 uur; entreeprijs is 7,50 euro.

Harm en Rinus, twee vrijgezelle broers runnen samen een boerderij op hun manier: sober en ze gaan hun eigen slome gangetje. Broer Albert, mede-eigenaar van de boerderij, ergert zich groen en geel aan de werkwijze van zijn broers. Zijn 'lieve' vrouw Aleida, directrice van ouderencentrum 'de Geranium' denkt er al net zo over. Zij willen dat de boerderij meer opbrengt en lanceren het plan om er een zorgboerderij van te maken. Aleida zorgt wel voor klandizie, zij heeft nog wel wat 'lastige' portretten in haar tehuis. Daarnaast heeft ze ook goede contacten met de reclassering. En zo blijft het geld ook nog in de familie…Harm en Rinus zien het eigenlijk helemaal niet zitten, maar dan is tante Ko er nog. Zij zal op haar manier er wel even handen en voeten aan geven.
De kaarten voor deze hilarische plattelandskomedie zijn vanaf 1 maart te koop bij Meneer Kees, Landstraat 7A in Aalten.