Danique Kuiper (Wesenthorst) leest voor. Foto: Frank Vinkenvleugel
Danique Kuiper (Wesenthorst) leest voor. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

'Toen ik daar eenmaal zat vond ik het wel spannend'

Vervolg van de voorpagina

In de Dinxperlose bibliotheek werd donderdag de voorleeswedstrijd Read2Me! gehouden. Het niveau bleek hoog te liggen bij de deelnemers.

Ultieme kans
Maar waarom willen leerlingen zo graag meedoen aan deze wedstrijd? Deacon Jansen: "Ik werd gevraagd door mijn lerares Nederlands en had ook een hoge score. Ik zag het natuurlijk als een 'ultieme kans' zegt hij lachend. Mitch Loman deed ook mee op advies van de leerkracht. Het leek me ook wel leuk om mee te doen. In de klas lees je ook wel eens hardop en ik vond het dan ook niet heel erg spannend. Het enige verschil is dat je in de klas op je plek mag blijven zitten en hier kwam je op een speciale stoel op het podium. Toen ik daar eenmaal zat vond ik het wel spannend." De leerlingen die meededen vonden het in ieder geval allemaal erg leuk en als je met deze mooie vaardigheid ook nog eens 'voorleeskampioen' kan worden dan is dat inderdaad een ultieme kans.

Gefocust
Ondanks dat de verhalen boeiend en spannend waren, was het best een lange zit voor het publiek dat luisterde naar alle verhalen op het podium. Luisteren kan erg intensief zijn weet Irene van der Aart uit ervaring. Daarom zorgde ze ervoor dat het publiek scherp en gefocust bleef met een aantal leuke oefeningen waardoor je zag dat iedereen na de pauze weer genoeg energie had opgebouwd om de aandacht er weer bij te kunnen houden. Dat deed ze met veel enthousiasme en gedrevenheid. Ook in de tijd dat de jury in beraad ging over de uiteindelijke winnaar werd de tijd goed gevuld met humoristische bezigheden die vooral ter plekke geïmproviseerd werden door Irene en dat werd door iedereen positief ontvangen. Irene was zelf ook benieuwd wie er zou winnen: "Het is ook een kwestie van smaak, wat vindt men belangrijk, er kan er namelijk maar één winnen, het leven is hard."

Heftig
Jurylid Lydia ter Welle meent: "Er is inderdaad één leerling winnaar maar alle anderen staan op een stevige en verdiende tweede plek." Henk Rijks vond het met name heftig om alle leerlingen te moeten beoordelen en een winnaar te kiezen. "Het is wel de persoon die Gelderland gaat vertegenwoordigen en dat is niet niks. Eigenlijk zijn het inderdaad allemaal winnaars en ze verdienen allemaal een pluim op de hoed, maar eentje stak wel boven de anderen uit. Hij voldeed aan veel verwachtingen van de jury en wist zich totaal in te leven in zijn boek en dat was Levi Bruijn." De wethouder legt uit: "Het mooie was dat Levi als derde aan de beurt was om voor te lezen en dat gaf ons als jury de kans om te kunnen vergelijken met de voorlezers die voor en na hem aan de beurt waren. Waren ze beter dan hij, of juist net iets minder op bepaalde vlakken? En zo kwamen we uiteindelijk tot het besluit dat Levi de winnaar was."

Eerlijk is eerlijk, ze waren allemaal echt goed en ze deden het toch maar even. Terechte complimenten voor iedereen, die heeft voorgelezen uit prachtig mooie boeken; opvallend was ook dat het geen simpele boeken waren maar er zaten echte dikke pillen tussen en boeken die best heftig zijn. Levi Bruijn gaat door naar de Provinciale Ronde van' Read2Me!' in Apeldoorn en daar zal hij proberen het net zo goed te doen als deze avond in Dinxperlo in de bibliotheek en om dan misschien zelfs wel door te gaan naar de landelijke finale.


Landelijke motie Statiegeldalliantie in Aalten aangenomen

Vervolg van de voorpagina

Het is niet ongebruikelijk dat er door landelijke of regionale organisaties moties worden voorbereid, die worden opgepikt door gemeenteraden. Het is een manier om een breder draagvlak te krijgen voor ideeën en er via de gemeenten druk mee uit te oefenen op de Tweede Kamer en de regering. Dat geldt ook voor de Statiegeldalliantie. Hoe meer gemeenten zich hier bij aansluiten, des te sterker is het signaal richting Den Haag. Johan Pennings van de ChristenUnie, die de motie in Aalten toelichtte, meldde dat er zich inmiddels al 72 gemeenten hadden aangesloten. Hij zei dat tachtig procent van de bevolking van zwerfvuil af wil. Belangrijk onderdeel daarvan zijn blikjes en plastic flesjes. Hiervoor statiegeld invoeren zal het zwerfafval verminderen.
De motie werd in Aalten mede ondersteund door de Progressieve partij, HMV, Gemeentebelangen en de PvdA. Ook het CDA zei het hier mee eens te zijn. Gerbert Navis van de VVD ging daar tegenin. Hij wees erop dat er over het verpakkingsafval afspraken met het bedrijfsleven zijn gemaakt. Onderdeel daarvan is dat er geld beschikbaar is voor het opruimen van zwerfafval. Bij de invoering van statiegeld zal dat vervallen, zei hij. Navis noemde statiegeld een schijnoplossing. "Het aandeel van de plastic flesjes in zwerfafval is slechts drie procent. De rest van het zwerfafval moet dan nog steeds door de gemeente opgeruimd worden, maar dan zonder geld." Johan Pennings zag dat anders. Naast de plastic flesjes was er ook nog zes procent blik. "Maar het zichtvolume daarvan is veertig procent." Hij vond dat alles gedaan moet worden om het zwerfafval te verminderen. Daar hoort het statiegeld bij. Bij navraag na de vergadering bleek overigens dat het opruimen van zwerfafval betaald wordt door de burgers van Aalten via de afvalstoffenheffing. Via het bedrijfsleven is er per gemeente niet al te veel geld beschikbaar voor educatieve projecten en opruimacties. De motie werd aangenomen met de twee stemmen van de VVD tegen.

Overleggen met ROVA
Twee dagen later kwam min of meer dezelfde motie ter sprake in de gemeenteraad van Winterswijk. Daar werd die ingediend door Han Kolkman van D66 zonder steun van andere partijen. Voordat de andere partijen konden reageren vroeg wethouder Rik Gommers eerst het woord. Hij vond statiegeld een goede oplossing, maar hij wees er op dat de Statiegeldalliantie de afspraken met het bedrijfsleven, zoals vastgelegd in het verpakkingenconvenant, op scherp zet. Hij wees er ook op dat de flesjes en blikjes die nu namens de gemeente door de ROVA veel worden ingezameld de gemeente wel financieel het nodige opleveren (oftewel de afvalstoffenheffing lager maken). Het leek hem daarom verstandig eerst met de ROVA te overleggen. "Ik wil graag het statiegeld onderbrengen in het verpakkingenconvenant, maar wil dat niet eenzijdig opzeggen. Daarom wil ik graag eerst goed uitzoeken wat de consequenties zijn." D66 trok daarna de motie in. Wethouder Gerard Nijland gaf in Aalten geen advies over de motie, hoewel ook daar de ROVA betrokken is bij de afvalinzameling.