Werk van fotograaf Mark Heister. Foto: Mark Heister
Werk van fotograaf Mark Heister. Foto: Mark Heister Foto:

Fotoexpositie 'Mens in de
Wereld' van Mark Heister

Werk oud-Dinxperloër te zien bij Ankomm'n

DINXPERLO/WINTERSWIJK - De fotoexpositie 'Mens in de Wereld' van Mark Heister van 3 tot 26 maart bij Gastgalerij Ankomm'n, Mentinkweg 5 in Winterswijk-Corle.

Mark Heisters foto's zijn onderscheidend, zijn eigen stijl heeft zich in korte tijd ontwikkeld. Drie jaar geleden, in 2015, leerde Hans Hendriks, die de exposities bij gastgalerij Ankomm'n organiseert, hem kennen in de beginfase van zijn fotografische ontwikkeling. Hendriks bleef Heister daarna volgen, onder meer via Facebook, en zag hoe snel hij z'n eigen stijl vond. Een half jaar geleden achtte Hans HEndriks het tijd om Heister voor te stellen bij Ankomm'n te exposeren. En dat gaat nu dus gebeuren.

Mark Heister is opgegroeid in Dinxperlo en al enige tijd woonachtig in Winterswijk. In 2015 had hij zijn camera één jaar, maar het toestel kwam nooit van de 'automatische' stand af. Daarom volgde Heister cursussen bij Catharina de Fauw-Veenhuizen van Foto Objectief in Winterswijk. Vervolgens werd hij lid van haar fotoclub. Zijn voorkeur gaat uit naar wat hij noemt 'alledaagse straatdingen'. Op zijn zwart-wit foto's staat bijna altijd maar één mens of een menselijk silhouet, soms in beweging. Tijdens het fotograferen vraagt hij zich af waar die mens naartoe gaat, wat zijn of haar doel voor die dag is. Verder moet voor hem de compositie goed voelen. Heister wil niet, als hij een mooi plaatje ziet, alleen maar op het knopje drukken. Hij denkt na over wat hij op die plek wil. En wacht vervolgens op een passant die het beeld afmaakt. Zo vertelt elke foto zijn verhaal, dat verhaal kan voor Mark per dag ook weer anders zijn. En zo nodigen de verhalende foto's van hem uit om er iets langer naar te kijken.
Op deze manier doet deze fotograaf 'zijn eigen ding' en onderscheidt hij zich. In het begin maakte hem dat onzeker, had hij het idee dat het niet goed was, zo anders dan wat anderen doen. Samenvattend zegt Heister: "Ik zoek rust en eenvoud in mijn foto's en daarmee ook in mijzelf. Het gaat vaak maar om één ding dat echt om aandacht vraagt." Het zwart wit van zijn foto's past bij die hang naar rust en ook het meer tijdloze van zwart wit versterkt die rust.
Zaterdag 3 maart is de eerste dag van de expositie, Heister is dan 's middags zelf ook aanwezig. De foto's zijn te zien tot en met maandag 26 maart. Hij zal er verder zoveel mogelijk op de zondagmiddagen zijn. Gastgalerij Ankomm'n is geopend vrijdag, zaterdag, zondag en maandag van 09.30 tot 17.00 uur.