Het team van De Lorelei. Foto: Frank Vinkenvleugel
Het team van De Lorelei. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Bloembinderij De Lorelei bestaat twintig jaar

DINXPERLO - Bloembinderij De Lorelei bestaat op 4 maart twintig jaar. Eigenaresse Desiré Beijer ontdekte destijds de winkel tijdens haar wekelijkse bezoekjes aan de markt in Dinxperlo. Daarmee was de keuze voor een eigen bloemenzaak snel gemaakt. Een goede beslissing aangezien De Lorelei niet meer weg te denken valt uit Dinxperlo, al is het alleen al door de heerlijke geurtjes, de ontspannen muziek. Maar vooral natuurlijk door de prachtige bloemen, die met zorg worden ingekocht.

Door Iris Jansen

Op de vraag wat bloemen voor Desiré betekenen, antwoordt zij: "Bloemen staan voor mij synoniem voor vreugde en blijdschap. Mensen zijn altijd blij met een boeket bloemen; je ziet hun ogen oplichten wanneer ik een mooie bos bezorg. Maar ook bij rouw of andere verdrietige omstandigheden kunnen bloemen een betekenis hebben. Wanneer woorden ontbreken, kunnen bloemen vaak het juiste zeggen. Met bloemen werken is zo creatief en het kan zoveel betekenen voor een ander."
Dat ze zich na een bloemistenopleiding in Velp vestigde in Dinxperlo, was geen toeval. "Na mijn opleiding heb ik enkele jaren gewerkt bij diverse bloemenzaken. Zo leer je het vak door en door, maar de tijd was gewoon aangebroken om mijn eigen weg te gaan. Ik kende Dinxperlo al door de gezellige markt en leuke winkels en zo kwam ik op het spoor van deze winkel. Nou, toen was de beslissing snel gevallen. Op 4 maart 1998 kon ik de deuren van De Lorelei openen."
De Lorelei staat niet alleen bekend om haar sfeer en uitstraling, maar ook door het steeds wisselende assortiment bloemen en accessoires. "In het begin start je natuurlijk met een basis aan bloemen, planten en potten, maar ook deze branche is trendgevoelig en moet je dus daarin meegaan. Natuurlijk moet je ook de wensen van je klanten volgen. Bloemen zijn voor mij wel de hoofdzaak; zo krijg ik vier maal per week verse bloemen aan huis geleverd en één maal per week ga ik naar de veiling. Ik zorg altijd dat ik naast de basissortering, ook seizoensbloemen in huis heb. Maar natuurlijk kan ik aan elke wens op bloemen- en plantengebied voldoen. Tegenwoordig wil de klant graag zelf het boeket samenstellen, en staan we natuurlijk altijd met advies terzijde. Ook zie je dat duurdere bloemen in trek zijn, maar dan vaak maar een paar als blikvanger in een mooie vaas."

Beijer vervolgt: "Sinds 2016 mag ik mij gecertificeerd duurzaam bloemist noemen. Dat wil zeggen dat we biologische gekweekte bloemen verkopen met een MPS keurmerk. Dat geldt ook voor de bloemen die uit het buitenland komen. Verder moet je groene stroom gebruiken, afval scheiden, ECO schoonmaakproducten gebruiken en twee maal per jaar functioneringsgesprekken met je werknemers houden. Er wordt streng gecontroleerd of je de regels opvolgt, dus je boekhouding en inkoopfacturen moeten kloppen. Je ziet ook dat op veilingen en bij de groothandels de regels van het MPS-keurmerk gelden. Dat vind ik een goede zaak, want ik ben erg voor het behoud van flora en fauna."
Naast de particuliere klanten, zijn er ook steeds meer bedrijven die een abonnement nemen bij De Lorelei voor een wekelijks vers boeket bloemen op de ontvangstbalie. "Het is zo leuk om een jaarabonnement bloemen cadeau te doen. Wanneer je niet weet wat je bijvoorbeeld je moeder of oma voor haar verjaardag moet geven, verras haar dan met een tweewekelijks boeket bloemen in een leenvaas, wat wij geheel verzorgen. Dat komt er steeds meer in en is een origineel cadeau."
Als Fleurop zaak bezorgt de Dinxperlose bloemist bloemen op bestelling of kunnen bloemen worden verstuurd naar het buitenland. "Een service waar steeds meer gebruik van wordt gemaakt. En natuurlijk verzorgen we rouwwerk maar ook bruidsboeketten, gebeurtenissen waarbij bloemen een grote betekenis hebben."
Kortom, De Lorelei is een dynamische zaak en van alle markten thuis. "Ook verzorgen we regelmatig workshops, want het is toch leuk om zelf ook een mooi bloemstuk te kunnen maken. Samen met mijn team, bestaande uit Linda Bosman, Marije Krajenbrink, Erna Wevers en Mary te Brake, proberen wij aan de wensen van de klanten te voldoen. Voor ons is belangrijk dat de klant zich hier thuisvoelt."
Sinds kort heeft De Lorelei als één van de eerste winkels in Dinxperlo, het Piggypasje, een nieuw spaarsysteem in Nederland. "Je hebt nog maar één pasje nodig waar alle spaarpunten van de aangesloten winkels op worden bijgeboekt. Zo handig, want de meeste mensen hebben hun pasjes thuisliggen en vergeten ze mee te nemen. Steeds meer winkels sluiten zich bij dit systeem aan. Zo zie je maar, we gaan met de tijd mee!"
Om het twintigjarig bestaan niet geruisloos voorbij te laten gaan, krijgen de klanten op vrijdag 2 en zaterdag 3 maart bij aankoop een leuke attentie. "Een extra reden voor een bezoek aan De Lorelei."


www.bloemenlorelei.nl