Levi Bruijn, leerling van Isala in Silvolde, werd uitgeroepen tot winnaar van Read2Me! Foto: Frank Vinkenvleugel
Levi Bruijn, leerling van Isala in Silvolde, werd uitgeroepen tot winnaar van Read2Me! Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Levi gaat voor titel 'voorleeskampioen'

DINXPERLO - Maar liefst tien brugklasleerlingen deden mee aan de voorleeswedstrijd 'Read2me! 'op 22 maart en stuk voor stuk waren het echte voorleeskanjers. De leerlingen die meededen waren vooraf gekozen op hun eigen school en mochten een stuk uit hun zelfgekozen boek voorlezen voor een echte jury in de bibliotheek van Dinxperlo. De winnaar van deze bibliotheekronde is Levi Bruijn geworden (leerling op het Isala Silvolde) en mag door naar de Provinciale ronde in Apeldoorn. Daar gaat Levi het opnemen tegen de ander voorlezers. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om 'Brugklas voorleeskampioen' van Nederland te worden.

Door Waltraud Wensink

De deskundige jury bestond uit Lydia ter Welle (Achterhoek Nieuws), Henk Rijks (wethouder gemeente Aalten), Mieke de Vette (teamleider Bibliotheek de Achterhoekse Poort) en llayda Sahin (winnares van Bibliotheekronde Read2Me! 2017). Daarnaast werd de avond op een geweldige manier gepresenteerd door de enthousiaste en vermakelijke Irene van der Aart (schrijfster). Met 'Read2Me! probeert men het leesplezier onder jongeren te vergroten door het toevoegen van het wedstrijdelement, probeert men het lezen van jeugdliteratuur te bevorderen en de samenwerking tussen scholen en bibliotheken te versterken.

Compliment
De leerlingen die afgelopen donderdag meededen waren Gözde Macit, Mitch Loman, Levi Bruijn, Deacon Jansen, Sterre van Lent, Pim Sessink, Melissa Yasar, Noor Riemersma, Danique Kuiper en Emma Nijenhuis. Deze leerlingen kwamen van De Wesenthorst Ulft, het Isala Silvolde en Schaersvoorde Dinxperlo en wat deden ze het goed. Nadat Ellen Wiegerinck (bibliotheek) de avond had geopend begon het voorlezen. De leerlingen mochten stuk voor stuk plaatsnemen op een prachtige stoel boven op een podium waar bij er een aandachtig publiek voor hun zat. Jurylid Henk Rijks: "Ik heb zelden een publiek gezien dat zo goed luisterde als de aanwezigen hier vanavond. Het was een en al aandacht. Een groter compliment kun je als voorlezer niet krijgen." En inderdaad, het was muisstil in het lokaal tijdens het voorlezen. De leerlingen namen plaats alsof het de gewoonste zaak van de wereld was, vertelden kort waar hun boek over ging en begonnen als heuse professionals voor te lezen. Je moet het maar durven. En het werd zeer zeker gewaardeerd want iedere lezer kreeg na het lezen een groot applaus van het publiek.

Lees verder op pagina 3