Groenstrook wordt parkeerplaats en weg

AALTEN - Burgemeester en Wethouders hebben deze week besloten mee te werken aan een in- en uitrit met parkeerplaatsen voor de bedrijven Sel Chemie aan de Broekstraat en voor een pand van Keamingk aan de Ambachtstraat. De nieuwe ontsluiting loopt over een groenstrook van de gemeente aan de Tweede Broekdijk. Aanvankelijk wilde de gemeente voordat hierover besloten kon worden eerst een integrale visie 'verkeer, parkeren en groen op de bedrijventerreinen' opstellen. "Daar wilden we niet langer op wachten", vertelde wethouder Ted Kok. "Sel Chemie en Kaemingk zijn grote en belangrijke bedrijven voor Aalten. Ze zorgen voor veel werkgelegenheid." Daarom vinden B en W dat vanwege het maatschappelijk-economisch belang hier nu al groen mag verdwijnen.

Door Bernhard Harfsterkamp

Niet langer wachten op totaalplan
Er lag al een verzoek van Sel Chemie om de aan- en afvoer van producten te verleggen naar de achterkant van het bedrijf. De grond aan de voorkant kan dan beter gebruikt worden. "Bij een bedrijfsbezoek van B en W aan Kaemingk", zei Kok. "Spraken we over het oude pand van Metaflex dat was gekocht. Keamingk wilde daar behalve een ontsluiting ook parkeerplaatsen bij." Dat pand ligt naast dat van Sel Chemie. "Wij waren bereid om mee te denken, maar wilden het aanvankelijk in één keer doen voor het hele bedrijventerrein." De avond hierover die werd georganiseerd door de Industriekring Aalten Dinxperlo ging wegens gebrek aan belangstelling echter niet door. "Daarna hebben we besloten eerst deze plek aan te pakken."

Groen dat verdwijnt wordt elders gecompenseerd
De nieuwe ontsluiting van Sel Chemie wordt gecombineerd met vijftig parkeerplaatsen voor Kaemingk. Daarvan ligt de helft op gemeentegrond. "Het blijft wel onze grond", zei de wethouder. "En de parkeerplaats wordt openbaar. De inrichting wordt wel betaald door beide bedrijven. Het nadeel is er dat er groen wordt opgeofferd. Een deel wordt gehandhaafd, een ander deel wordt elders gecompenseerd." Kok had liever één groot plan gehad voor parkeren en groen op de bedrijventerreinen 't Broek in Aalten en de Rietstap in Dinxperlo. Er is een gebrek aan parkeerplaatsen ontstaan, omdat diverse bedrijven de laatste jaren zijn uitgebreid ten koste van bestaande parkeergelegenheid. "Maar dat plan komt er nog wel. Dat is een mooie opgave voor de nieuwe gemeenteraad en het nieuwe college van B en W." Het gedeeltelijk verdwijnen van het groen langs de Tweede Broekdijk ziet hij ook als een goede reden om het huidige groenbeleid te evalueren en aan te passen. De andere verzoeken, die al eerder waren ingediend voor veranderingen op het bedrijventerrein ten aanzien van parkeren en groen zullen nu ook één voor één in behandeling worden genomen.


Collecte Jantje Beton scouting Saksenheerd

BREEDENBROEK - In de week van 5 tot en met 10 maart komt Scouting Saksenheerd aan de deur voor de collecte voor Jantje Beton. Jantje Beton zet zich in voor meer buiten spelen van kinderen in Nederland. Dit doen ze door onder andere de jaarlijkse buitenspeeldag te organiseren. Ook hebben ze meerdere projecten om bijvoorbeeld speeltuinen te helpen met het onderhoud. Omdat Scouting het ook belangrijk vindt dat kinderen voldoende buiten spelen past Jantje Beton hier goed bij. Van de opbrengst van de collecte gaat de helft naar Scouting Saksenheerd en de andere helft naar Jantje Beton.