Een boerenerf met bewoners in het Duitse Ahaus. Foto: Roland Icking
Een boerenerf met bewoners in het Duitse Ahaus. Foto: Roland Icking Foto:

Foto's van boerderijen aan
beide zijden van de grens

4 maart opening tentoonstelling Roland Icking in GrenzBlickAtelier

SUDERWICK - Roland Icking (Südlohn 1973) toont in zijn fotoserie FACadE boerderijen, met de daar levende mensen en dieren. De façades van de gefotografeerde hoeves zijn voor hem als abstracte gezichten. De fotograaf ontdekt op die manier de Duits-Nederlandse grensstreek tussen de Achterhoek en het Duitse Kreis Borken opnieuw en stuit daarbij op grensoverschrijdende overeenkomsten.

Hoewel hij in Wenen woont en daar ook aan de kunstacademie studeerde, komt Roland Icking al sinds 2013 regelmatig naar de Achterhoek en het Münsterland om nieuwe beelden aan zijn collectie toe te voegen. Het oorspronkelijke idee was een zuivere documentatie aan te leggen van de typische 'boerderij-architectuur' maar al snel kregen ook de bewoners en de dieren een plek in zijn foto's. Roland Icking: "Ik begon de digitale mogelijkheden te benutten. Zo kon ik én de hele boerderij afbeelden én de daar wonende mensen in één of andere handeling met elkaar of met hun dieren. Zo probeer ik met iedere foto een klein verhaaltje te vertellen."

Die verhalen herinneren aan kindertekeningen: een huis, vader en moeder, een kind, een hond, een auto en wat bomen. Het zijn beelden die enerzijds op de werkelijkheid gebaseerd zijn maar anderzijds ook aan de fantasie van de kunstenaar zijn ontsproten. En tegelijk zijn het vertellingen waaraan iedereen zijn eigen interpretatie mag geven.

De opening van de tentoonstelling vindt in aanwezigheid van de kunstenaar plaats op zondag 4 maart om 15.00 uur in het GrenzBlickAtelier aan het Hahnenpatt 15a in Suderwick. Daarna zijn de openingstijden: Vrijdag 9 tot en met zondag 11 maart; vrijdag 16 tot en met zondag 18 maart; vrijdag 23 en zaterdag 24 maart. Daarna tot 14 april op aanvraag.

Meer info op www.grenz-blick.eu en op tel. 06-53359737.

Een boerenerf met bewoners in Kotten bij Winterswijk. Foto: Roland Icking