Zes insprekers over de Beggelderdijk bij de RTG Ruimte. Geheel links wethouder Nijland. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Zes insprekers over de Beggelderdijk bij de RTG Ruimte. Geheel links wethouder Nijland. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Besluit aanpak Beggelderdijk pas na verkiezingen

Gemeenteraad zal kiezen uit vijf varianten

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - In het Rondetafelgesprek (RTG) Ruimte waren er zes insprekers over het voornemen van Burgemeester en Wethouders om de Beggelderdijk met een aantal kleine aanpassingen verkeersveiliger te maken. Het merendeel van de insprekers vond dit niet voldoende en pleitte voor een variant met een nieuw tracé. Twee van de insprekers kondigden echter al aan zich daar tegen te zullen verzetten. Naast de vier varianten, die al eerder met omwonenden waren besproken, kwam er nog een vijfde variant op tafel. Omdat daarover nog diverse vragen beantwoord moeten worden stelde RTG-voorzitter Martin Veldhuizen voor dit eerst zorgvuldig te doen. Daardoor zal de discussie over de Beggelderdijk niet meer plaatsvinden in de laatste inhoudelijke raadsvergadering voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Vijf varianten
In een raadsmededeling van januari presenteerden B en W drie onderzochte varianten. De meest vergaande was een nieuw tracé, dat ten noorden van de huidige Beggelderdijk loopt. Na een bijeenkomst met bewoners en belanghebbenden werd daar een vierde variant aan toegevoegd. In de RTG Ruimte werd een vijfde toegevoegd. Voor de helderheid volgt hierna een overzicht. Bij alle varianten gaat het om het deel van de Beggelderdijk dat bij de rotonde in de Terborgseweg begint, bij de kruising met de Bohneweide overgaat in het Beggelderpad en eindigt bij de AA Strangrondweg.

Variant 1: Aanvullende maatregelen op huidige weg. Dat betekent het uitvoeren van regulier onderhoud en de aanleg van verkeersplateaus bij kruisingen Bohnenweide en Bosmanlaan. De wegbreedte blijft dezelfde. Buiten de bebouwde kom worden de fietsstroken breder (1,25 meter i.p.v. 1 meter) en wordt de rijbaan versmald tot 3,5 meter. Er mag daar 60 km gereden worden.Binnen de bebouwde kom wordt de weg van 5 naar 6 meter verbreed en komen er eveneens fietsstroken van 1,25 meter. Kosten 500.000 euro;

Variant 2: Opwaarderen Beggelderdijk. Buiten de bebouwde kom wordt de weg tot 6,5 meter verbreed en worden de fietsstroken 1,5 meter breed. Er mag daar 60 km gereden worden. In de bebouwde kom komt er een vrijliggend fietspad voor twee richtingen. De rijbaan wordt van 5 naar 5,95 meter verbreed. Kosten 900.000 euro;


Lees verder op pagina 3