Johan Meerdink neemt de staande ovatie in ontvangst. Foto: Leander Grooten
Johan Meerdink neemt de staande ovatie in ontvangst. Foto: Leander Grooten Foto:

'Maestro Johan' geëerd en bedankt

AALTEN – Op passende wijze besloot Johan Meerdink afgelopen zaterdag zijn carrière als muziekleraar en dirigent van Schaersvoorde. Met warme klanken en mooie woorden kijkt de school terug op een gepassioneerde docent en een muzikale traditie.

Door Leander Grooten

In 1990 was het godsdienstdocent Wim Hofs die met Johan Meerdink de leerlingenconcerten heeft opgezet. Vanavond sluiten zij samen deze periode af en neemt Johan afscheid na 41 jaren dienstverband als docent muziek. Hofs benadrukt de vakkunde waarmee Meerdink van de muzikanten een orkest maakt. Alle oud-leerlingen konden zich immers opgeven voor dit concert. "En dan weet je niet wat je krijgt." Naast Hofs en Meerdink, was Annemieke Pleit de spil in de organisatie. In 2015 overleed zij plotseling. Ter ere van Pleit wordt een Engels avondlied gespeeld, ondersteund door foto's op het beeldscherm.

Van jong tot oud
Het orkest bestaat uit 55 oud en 30 huidige leerlingen van Schaersvoorde. Ze vertegenwoordigen decennia aan scholieren. En alsof Meerdink de tijdsgewrichten wil benadrukken, opent hij met Pachebels Canon uit 1685. Het orkest stelt zich hier sectie voor sectie in voor, crescenderend tot een fortissimo met een stevige rockgitaarsolo, uitmuntend gespeeld door de jonge Vincent Adriaanse uit Aalten. Hierna neemt de Winterswijkse beroepsmuzikant Wim Ruessink, ook oud-leerling, het over op kerkorgel. Zo komen jong en oud, van zowel mens als muziekstuk, bij elkaar onder de dirigerende handen van Meerdink.

Goede keuzes
De muziek van Schindler's List wordt gevoelig neergezet op accordeon, gespeeld door Els te Bokkel, perfect passend bij de sfeer van de film. In de aankondiging van Kytemans 'Sorry' roemt Hofs componist Colin Benders als de beste die er leeft. Voor bugeliste Anouk Wikkerink hadden de verwachtingen hierdoor wel eens te hoog kunnen zijn geweest. Ze maakte het echter meer dan waar in haar solo. 'Peace be with you' mocht ook deze 24ste keer niet ontbreken; het was vaste prik bij de leerlingenconcerten. Solist Gerben Kruisselbrink zorgt voor kippenvel tijdens de zangtechnisch sterke uitvoering. Meerdink tekende niet alleen voor de directie, maar ook voor muziekkeuze, arrangementen en organisatie. Hij blijkt vanavond de regisseur over orkest, koor en zijn eigen georganiseerde afscheid.

Thank you for the music
De hulde aan de markante muziekdocent wordt bekroond door zijn collega's. Zij zingen hem toe met hun vertolking van de ABBA klassieker 'Thank you for the music'. De dirigent heeft daarna niet de behoefte het publiek toe te spreken. Dat is ook niet nodig, uiteindelijk heeft juist hij de hele avond via muziek tot ons gesproken.


Geconcentreerd en gepassioneerd aan het werk met 'zijn' 85 leerlingen. Foto: Leander Grooten
Johan Meerdink tijdens zijn afscheidsconcert. Foto: Leander Grooten