Meer over omnisportvereniging Dinxperlo

DINXPERLO - Badmintonvereniging BC Euro, Volleybalvereniging Favorita, Basketbalvereniging Limit Stars en Gymvereniging Represta zijn bezig met het samenstellen van een fusievoorstel om te komen tot een omnisportvereniging. Doel is dat dit fusievoorstel eind februari afgerond is en goedgekeurd wordt door alle betrokken besturen.

Volgens wettelijke voorschriften wordt het goedgekeurde fusievoorstel vervolgens gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel en vindt er een publicatie plaats in een landelijk dagblad over het voornemen te fuseren. Maar de leden hebben uiteindelijk het laatste woord. Per vereniging zal nog voor de zomer van 2018 in een algemene ledenvergadering het fusievoorstel aan de leden voorgelegd worden en kunnen ze meebeslissen over deze ontwikkeling. Tegelijk met de fusie houden de 'oude' verenigingen van rechtswege op te bestaan, zoals dit zo mooi heet, en gaan zij op in de nieuwe omnisportvereniging. Dat betekent dat alle leden van de vier verenigingen automatisch lid worden van de nieuwe omnisportvereniging. Om de overgang voor de leden ook financieel zo eenvoudig mogelijk te houden is er voor gekozen de contributie nu niet te veranderen. Er zal wel, op termijn, een uniform contributiebeleid moet komen. Een contributiebeleid met regels die voor iedere sporter binnen de omnisportvereniging gelijk zijn. Harmonisering van het contributiebeleid bevordert de openheid binnen de vereniging en maakt het voor de leden gemakkelijk om binnen de omnisportvereniging van de ene sport naar de andere over te stappen. Hierbij heeft de fusiecommissie de volgende doelen voor ogen:
• contributie zo laag mogelijk houden, vooral voor de jeugd, waarbij de omnisportvereniging wel financieel gezond is en blijft;
• nieuwe contributie zo veel mogelijk gelijk houden aan de huidige contributie;
• sporten onder jeugd wordt niet alleen bevorderd door een aantrekkelijke contributie, maar ook door het makkelijk maken om over te stappen/ meerder sporten uit te oefenen;
• vereenvoudiging van het aantal categorieën, zodat dit overzichtelijker en makkelijker te incasseren is.

Er wordt gedacht aan een contributie die per tak van sport wordt opgebouwd met een basisbedrag, een bondsbijdrage en een bijdrage voor extra pakketten (extra uren, training / begeleiding, wedstrijden, toernooien). Op die manier is voor elk lid van de vereniging het basislidmaatschap gelijk en kan voor aanvullingen en extra's per tak van sport maatwerk worden geleverd.
Harmonisering van de contributies zal niet zonder gevolgen zijn; sommige contributies gaan omhoog, anderen omlaag en een aantal categorieën gaat verdwijnen. Voor die situaties waar leden fors meer zouden moeten gaan betalen wordt een oplossing gezocht. Dit kan in de vorm van het aantrekken van extra geld. Er wordt gestreefd om drie jaar na de daadwerkelijke fusie het nieuwe contributiebeleid in te kunnen invoeren. Het spreekt vanzelf dat de Algemene Ledenvergadering van de nieuwe omnisportvereniging hierover het laatste woord heeft.