Wind

Er zijn bewegingen in de Achterhoek die er naar toe willen gaan over twaalf jaar al de Achterhoek energieneutraal te maken. In details is dit te lezen in een bijlage van deze krant van vorige week. Allerlei instanties zijn hier mee bezig om dit loffelijk streven waar te maken. Er is en wordt heel wat afgepraat en plannen gemaakt die voor een deel ook al ten uitvoer worden gebracht. Hoofdmoot is natuurlijk de plaatsing van windturbines en zonnepanelen. Berekeningen laten zien dat in theorie veel energie op deze alternatieve manier kan worden opgewekt en die de CO-2 uitstoot drastisch beperkt.
Da's mooi allemaal. Vooropgezet moet de zon wel schijnen (wie wil dat niet?) en moet er wind zijn. Alsjeblieft niet zo hard als twee weken geleden want dan is het ook weer niet goed. Takken vlogen in het rond, treinen reden niet, bomen en vrachtwagens waaiden om en mensen rolden over pleinen. Wat een natuurgeweld!
Wat dat betreft was het jammer dat de veertien bomen in het midden van de ijsbaan op 't Boesveld toen niet zijn omgewaaid. Had een hoop discussie gescheeld. Verschillende partijen in 0543 rolden maandenlang over elkaar heen of dit nou de hoge bomen waren die veel wind zouden vangen. Daarnaast is het bestuur van de ijsclub (of is het schaatsclub?) van mening dat ijsvorming wordt bemoeilijkt door bladval. Maar ja, eerst moet het vriezen. En naar mijn weten zijn de rayonhoofden uit Voorst, d'n Stiezèr, 't Hesselink en de Zoerik nog niet bij elkaar geweest. Misschien hooguit om de conditie van de Jägermeister te bespreken maar meer ook niet. Maar ze hebben nu wel de wind in de rug. Het is te hopen dat de zaag er nu snel in gaat. Hoewel, bladeren zitten er nu toch weinig aan.
Terecht zal de gemeente elders 14 bomen herplanten. Om ook aan de protesten van tegenpartijen tegemoet te komen. Net zo goed als dat er protesten zijn tegen plannen voor windmolenparken. Begrijpelijk. Dan maar kiezen voor zonnepanelen in de vorm van dakpannen. Maar de ijs-/schaatsclub zal denken: storm in een glas water.

Hol ow goed!
H. Eurneman