Robert Milojevic in één van de hallen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Robert Milojevic in één van de hallen. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Verenigingen worden ondergebracht in industrieel erfgoed

DINXPERLO - Al langere tijd was het onrustig rond de huisvesting van de Schutterij EMM Dinxperlo en de Beatrixhal van Fanfare Prinses Beatrix. Vanwege de uitbreidingsplannen van Bribus Keukens bv aan de Industriestraat moesten zij hun onderkomens op het Bribusterrein verlaten. Na goed overleg tussen directeur Bernhard ten Brinke en de verenigingen is er een mooie oplossing tot stand gekomen, waarbij de verenigingen voorlopig weer onderdak zijn.

Door Iris Jansen

Ten Brinke: "Toen het voormalige Tretford-terrein op de hoek Industriestraat-Anholtseweg en Weverstraat, zo rond 2006 te koop kwam, heeft de Vastgoed Holding van Bribus de twee hectare grond inclusief gebouwen aangekocht. Op het perceel zaten twee clausules: er waren monumentale gebouwen aanwezig die behouden moesten blijven en er waren twee verenigingen gehuisvest. Dat zijn clausules waar een nieuwe koper niet direct op zit te wachten, maar het kan ook mogelijkheden bieden in de toekomst. Aangezien we het terrein toen nog niet direct nodig hadden, heb ik met de verenigingen afspraken kunnen maken dat zij zonder het betalen van huur, tot nader order gebruik konden blijven maken van de gebouwen."

Vanwege de enorme groei in de afgelopen jaren van Bribus Keukens BV is nu het moment aangebroken dat het bedrijf het terrein zelf in gebruik moet gaan nemen, wat uiteraard gevolgen had voor de verenigingen.
Ten Brinke: "We hebben een grote behoefte aan overslag en willen bovendien onze afvalstroom optimaliseren. Op de plek waar de verenigingsgebouwen stonden, gaan we een overdekte containeropstelplaats, een stalling voor het eigen wagenpark en een distributiehal bouwen. Natuurlijk is het wenselijk om dit zo dicht mogelijk te laten aansluiten bij de bestaande bedrijfslocatie. Het gehele terrein krijgt een nieuwe indeling en een frisse uitstraling. Een groot gedeelte dat we nu nog niet nodig hebben, wordt ingezaaid en dan kunnen er zolang schapen op grazen. Dat staat mooi opgeruimd en heeft ook nog een landschappelijke verbinding met de omgeving. Het hele terrein wordt opgeschoond en van oude bouwwerken ontdaan. Tenslotte wordt er nog bestraat en komen er 55 nieuwe parkeerplaatsen met een aantal laadplekken voor elektrische auto's aan de Industriestraat voor Bribus en de verenigingen, en het geheel wordt met een hekwerk omheind."

Gemeentelijke monumenten
Op het terrein bevinden zich twee gebouwen die als gemeentelijke monumenten een speciale bescherming hebben. In deze twee gebouwen op de hoek Anoltseweg-Industriestraat zullen de twee verenigingen een nieuw onderkomen vinden. De monumenten worden in- en uitwendig gerenoveerd aan de hand van de door de erfgoedcommissie goedgekeurde plannen. Robert Milojevic van Milo bouwkundig teken- en adviesburo uit Dinxperlo, die het bouwkundig tekenwerk en de bouwbegeleiding verzorgt, vertelt: "We zijn in het voorjaar begonnen om de twee gebouwen in kaart te brengen. Met de renovatie worden de gebouwen naar de huidige maatstaven gerenoveerd maar met behoud van de monumentale status. Het is de bedoeling om de panden in de oude staat terug te brengen: dat wil zeggen de kozijnen restaureren en van nieuw glas voorzien, oude openingen terugbrengen, voegwerk renoveren, daken geheel vernieuwen en de houten onderdelen daar waar nodig vervangen en schilderen. Natuurlijk mag het een en ander aangepast worden wat betreft functionaliteit maar de industriële robuustheid moet behouden blijven. Klomps Bouwbedrijf voert het bouwkundige werk uit en firma De Vries uit Hummelo, partner van Klomps Bouwbedrijf, verzorgt de restauratie en renovatie. De Vries is onder andere een gecertificeerd Erkend Restauratie Bouwbedrijf met zo'n 135 jaar ervaring. Ik denk dat we met de expertise van beide bedrijven een zorgvuldige restauratie van de panden tegemoet kunnen zien."

Multifunctioneel
Beide panden bevinden zich op de hoek van de Industriestraat en Anholtseweg en zijn gebouwd omstreeks 1920-1930, een tijd waarin de Industriestraat nog niet bestond.
"De Industriestraat komt pas in 1955 voor op de kaart", vertelt Milojevic. "Toen pas kregen deze panden een prominente positie in het straatbeeld van Dinxperlo. Beide panden hebben in de loop der jaren veranderingen ondergaan, maar bezitten nog steeds waardevolle elementen zoals rijke baksteenornamenten, decoratieve elementen, kozijnen met ruitindeling en rollagen. Ook de vorm van de daken vormen een voorbeeld van de bouwstijl uit die tijd. Het is de bedoeling de beide panden zo te renoveren en in te richten dat ze multifunctioneel zijn. Zodat bijvoorbeeld het gebouw waarin de schutterij haar intrek zal nemen, ook door Bribus gebruikt kan worden als ontvangst locatie. Binnen worden de oude elementen, zoals de houten spantconstructies en stalen ramen gerestaureerd zodat het industrieel erfgoed nog jaren mee zal gaan."

Hoelang de panden gebruikt kunnen worden door de verenigingen is moeilijk in te schatten, volgens Ten Brinke. "Het is de bedoeling dat de gebouwen in het voorjaar worden opgeleverd en in gebruik kunnen worden genomen. Maar de afspraak is wel, dat wanneer ons bedrijf de gebouwen zelf in gebruik wil nemen, de verenigingen een ander onderkomen moeten vinden. Ik ga ervan uit dat dit voorlopig nog niet het geval zal zijn, maar ik heb de besturen aangeraden toch nu al lijntjes uit te zetten voor een vervangende locatie."