Dani wordt even op handen gedragen door zijn kameraden Chiel, Jamey en Gijs. Foto: Frank Vinkenvleugel
Dani wordt even op handen gedragen door zijn kameraden Chiel, Jamey en Gijs. Foto: Frank Vinkenvleugel Foto:

Bloed, zweet en Dani; Dinxper is een artiest rijker

DINXPERLO - Opnieuw is Dinxperlo een artiest rijker. Dani Raben, de 20-jarige automonteur in opleiding heeft zijn eerste liedje opgenomen in de Frank van Etten Studio en het lijkt een regelrechte hit te worden. Het nummer 'Als je zegt: het is voorbij' doet het erg goed op YouTube en deze week is het liedje ook te horen op diverse radiostations en Spotify. Aan de bar van Sportcentrum Het Blauwe Meer geeft Dani graag een interview.

Nederlandstalige muziek is momenteel erg populair en niet meer alleen onder de ouderen. Ook de jongeren hebben de weg naar het Nederlandstalige lied gevonden en daar springt Dani mooi op in. Dani: "Ik ben thuis wel groot geworden met Nederlandstalige muziek maar het was niet zo dat ik al gelijk dacht dat ik er ooit iets mee ging doen. Dat is langzaam zo gegroeid. Gezellig met kameraden in de kroeg, een hoop gekkigheid en dan eens hier en daar wat zingen. De ene keer klonk het beter dan de ander keer maar gezellig was het vaak wel. Toen anderen zeiden dat ik daar iets mee moest gaan doen, zijn we gaan kijken hoe we dat aan konden pakken. Ik heb zangles genomen en mijn pa had nog een leuk oud Nederlandstalig lied op de computer staan en die hebben we in Studio van Frank Van Etten, samen met Frank, in een nieuw jasje gestoken. Mijn vader en moeder staan volledig achter mij en steunen mij hier ook helemaal in. Die steun is erg belangrijk voor mij en maakt het ook mogelijk om deze stap te kunnen nemen. Het kost allemaal ook een hoop geld dus ik wil het nu ook waarmaken. Ik kan mijn ouders daar niet in teleurstellen", lacht Dani.

Promotie komt op gang
Vanaf de dag dat de clip op YouTube staat is het al meer dan tienduizend keer bekeken. Vanaf de eerste tonen ben je geneigd tot meedeinen en als je het liedje twee keer gehoord hebt zing je het mee. Het ligt lekker in het gehoor en is ook nog eens erg mooi gezongen door Dani. Dani: "Inmiddels heb ik interviews gehad bij Delta Radio, ja: lokaal beginnen, en Optimaal FM, en de single wordt ook gedraaid op de radio. Het begint nu allemaal te lopen. Ik krijg leuke reacties op de single", zegt Dani.

Chiel Wensing, Jamey Hormes en Gijs ter Horst volgens het succes van hun Dinxperlose kameraad op de voet en zijn enthousiast over de single. Chiel: "Toen ik voor het eerst het liedje hoorde, had ik gewoon kippenvel. Ik ben niet eens een echte fan van het Nederlandse lied maar als je het allemaal zo meemaakt van dichtbij, met een van je kameraden, dan ga je er helemaal in mee. Het liedje blijft gewoon hangen." Jamey en Gijs ondervinden eigenlijk het zelfde: "Het is muziek die voor veel gezelligheid zorgt en gelijk sfeer in de tent brengt. We zijn hier erg enthousiast over. In het begin is het een beetje raar om een liedje van een van je kameraden op je mobiel te horen, maar wel mooi dat het zo loopt. Er zijn zelfs meiden die eerst niet snapten dat wij naar deze muziek luisteren, maar die nu ook positieve reacties geven na het horen van het nummer. Dat Dani die stap heeft durven zetten vinden we erg knap."

Dani: "Negatieve reacties probeer ik dan maar naast me neer te leggen. Ik doe mijn best en hoop dat er iets moois uit voortkomt. Momenteel ga ik één dag in de week naar school en de andere dagen ben ik werkzaam bij autobedrijf Geert Stevering in Ulft . Hoe mooi zou het zijn als ik in de toekomst een aantal dagen kan zingen in combinatie met het werk. We zullen zien hoe het gaat lopen." Op de vraag of hij nu ook ambities heeft voor het programma 'Bloed, zweet en tranen', zegt hij bescheiden: "Daar staan toch echt rasartiesten met heel veel ervaring. Ik sta nog maar aan het begin van de ladder en ga kalm aan beginnen. We zullen zien waar het naar toe gaat." Hij wil graag overal zijn nieuwe single laten horen en hoopt op boekingen.

De clip van het liedje is te vinden op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=fxxlPRb9Vek). "Tijdens het opnemen van de clip moest het telkens weer opnieuw en telkens weer net iets anders. Daar werd ik af en toe wel een beetje gaar van maar uiteindelijk ben ik heel blij met het resultaat. Ik krijg hele positieve reacties op de clip." Dani probeert te leren van wat hij aan adviezen krijgt. Een zin die hem is bijgebleven, is: 'je moet één keer vaker opstaan, dan dat je valt'.

Op 9 februari treedt Dani met anderen op bij Feestcafé Bubbels in Doetinchem.
Voor boekingen of de cd-single kan iedereen contact opnemen via infodaniraben@gmail.com.