Rekenkamercommissie heeft functioneren gemeenschapshuizen onderzocht

WINTERSWIJK – In het Rondetafelgesprek (RTG) Samenleving werd op dinsdag 9 januari voor het eerst in het openbaar het rapport "Maatschappelijke energie onder dak. Gemeenschapshuizen in Aalten" besproken. Het is op verzoek van de gemeenteraad opgesteld door de Rekenkamercommissie van de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk. In de gemeente zijn negen gemeenschapshuizen, die een verschillend karakter hebben. De Rekenkamercommissie heeft het functioneren bekeken en doet aanbevelingen hoe de gemeenschapshuizen versterkt kunnen worden. Belangrijke vraag daar bij is hoe ze een belangrijkere rol kunnen spelen bij de uitvoering van taken van de gemeente.

Door Bernhard Harfsterkamp

De gemeenschapshuizen de Markerink in Barlo, de Ringkamp op de Haart en D'n Heurnsen Tref zijn vooral gericht op gezamenlijke recreatieve activiteiten. In 't Dorpshuus IJzerlo en in 't Romiendal in Dale wordt ook aandacht besteed aan de uitvoering van taken uit het Sociaal Domein (Wet Maatschappelijke Ondersteuning, Participatiewet), die vooral gericht zijn op ouderen. In de Kulturhusen in Lintelo, Dinxperlo en Bredevoort wordt nog een stap verder gezet door een gezamenlijke aanpak met andere partners. De Hofnar in Aalten, waar ook commerciële activiteiten plaats vinden, is ook een gemeenschapshuis. Het beleid van de gemeente is dat activiteiten niet worden gesubsidieerd. Wel heeft de gemeente bijgedragen aan investeringen in de verschillende huizen. Bij de discussie daarover kwam al eerder ter sprake of een jaarlijkse bijdrage in de exploitatie wenselijk en noodzakelijk zou zijn. Die vraag zal zeker in de gemeenteraadsvergadering van 23 januari besproken worden, wanneer het rapport van de Rekenkamercommissie op de agenda staat.

Serieuze gesprekspartner zijn
Tijdens het inspreken in de RTG samenleving werd in ieder geval duidelijk dat de Kulturhusen in Bredevoort en Lintelo behoefte hebben aan extra financiering. Ap te Winkel van het Kulturhus Bredevoort zei in grote lijnen de aanbevelingen in het rapport te onderschrijven. Hij heeft echter zorgen over het vervolg en de snelheid. Al in een brief in 2015 heeft hij aandacht gevraagd voor het uitvoeren van maatschappelijke doelen uit het Sociaal domein. Het Kulturhus wil daar meer in betekenen, maar heeft daar ook ondersteuning bij nodig. Een antwoord daarop is nog niet gekomen. Ook nu is er na het opstellen van het rapport nog steeds geen overleg met de gemeenschapshuizen geweest. Te Winkel wil nu graag snel afspraken maken met de gemeente over de maatschappelijke taken en wat daar tegenover kan staan. "Wij willen een serieuze gesprekspartner zijn." Ook Herbert Nijland van het Kulturhus Lintelo vond dat tegen over die taken, die het Kulturhus al uitvoert, een vergoeding moet staan.

Na uitspraak raad aan de slag
Wethouder Henk Rijks legde uit waarom het allemaal zo lang heeft geduurd. Eerst moest de gemeente zelf in beeld hebben hoe de nieuwe taken in het Sociaal domein uitgevoerd moesten worden. "De vraag hoe we de gemeenschapshuizen daarbij zouden betrekken was voor later." De wethouder had al wel eerder kunnen antwoorden, maar de gemeenteraad koos er voor om eerst een onderzoek te laten doen. Nadat de raad er een uitspraak over heeft gedaan gaat de wethouder aan de slag om de rol van de gemeenschapshuizen en de financiering daarvan uit te werken. De wethouder zei dat dan eerst gekeken zal worden wat de huizen zelf kunnen doen en waar de gemeente kan ondersteunen. "Als blijkt dat er niet genoeg geld beschikbaar is zal de raad geld beschikbaar moeten stellen." De raad wordt wel aanbevolen de conclusies en aanbevelingen uit het rapport over te nemen. Een van die aanbevelingen is dat tegenover een bijdrage aan een maatschappelijk doel een financiële bijdrage moet staan.


Longpunt-bijeenkomst

WINTERSWIJK - Longpunt de Achterhoek locatie Winterswijk houdt voor longpatiënten, hun omgeving en zorgverleners op donderdag 15 februari van 14.30 tot 16.30 uur een bijeenkomst, met als onderwerp Spirometrie. Dit thema wordt gepresenteerd door een longverpleegkundige en en een longfunctieanalist. De bijeenkomst is in het SKB, in het Auditorium op de tweede verdieping. De zaal is open om 14.00 uur; gratis deelname en parkeren. Aanmelden is noodzakelijk vanwege catering en veiligheidsvoorschriften en kan via winterswijk@longpunt.longfonds.nl of tel. 06 – 518 673 12. Bezoekers worden verzocht om tijdens deze bijeenkomst geen geurtjes te gebruiken.


Zang- en ontmoetingsdienst

ZELHEM - Zondagmiddag 4 februari is er in Zelhem een zang- en ontmoetingsdienst, georganiseerd door Stichting de Opdracht. De dienst is in cultureel centrum De Brink, Stationsplein 12 (ingang zaal via parkeerplaats achterzijde , Industrieweg). In deze bijeenkomst, die om 16.00 uur begint, gaat Gijsbert Tomassen uit Ermelo voor. De Moorvalley Vocal Band uit Veenendaal werkt mee met zang en muziek. De toegang is vrij, wel is er een collecte. Na afloop is er koffie. Voor meer info : 0314-622878 of www.stichtingdeopdracht.nl (zie ook advertentie elders in dit blad).