Margret Rensing aan het woord. Foto: Leo van der Linde
Margret Rensing aan het woord. Foto: Leo van der Linde Foto:

Geen structurele subsidie voor Aaltense Uitdaging

Nog drie jaar lang 10.000 euro subsidie

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Dat de gemeenteraad tevreden was over het werk van de Aaltense Uitdaging was tijdens de raadsvergadering van dinsdag 23 januari snel duidelijk. Dat er bereidheid was om de organisatie nog enige jaren te financieren stond ook vast. Maar over hoelang en met hoeveel geld was er lang onduidelijkheid. Er werden verschillende varianten besproken, maar na een schorsing kwam er een voorstel om de Aaltense Uitdaging voor 2018, 2019 en 2020 een bijdrage van 10.000 euro te geven. Daarna wordt opnieuw bekeken of de gemeentelijke subsidie moet worden verlengd.

Zelfvoorzienend worden
De Aaltense Uitdaging is de organisatie die vragen van verenigingen en maatschappelijke organisaties door bedrijven laat oplossen. Belangrijke spil in dit netwerk is de beroepskracht die de partijen bij elkaar brengt. De organisatiekosten bedragen 25.000 euro per jaar. Tijdens de inspraak in het Rondetafelgesprek Samenleving pleitte de voorzitter van de Uitdaging ervoor dat de gemeente hiervoor 10.000 euro structureel ter beschikking stelt. Het andere deel kan door sponsoring vanuit het bedrijfsleven bij elkaar gebracht worden. Het voorstel van B en W was om voor 2018 10.000 euro en voor 2019 5000 euro ter beschikking te stellen. Daarna moet de Aaltense Uitdaging zich zelf zien te redden. Dat was eigenlijk al de bedoeling vanaf 2018, maar B en W wilde extra tijd geven om zelfvoorzienend te worden.

Mooie ontwikkeling
Gerbert Navis van de VVD vond dit niet ver genoeg gaan en kwam met een amendement om de Aaltense Uitdaging vanaf 2018 een structurele subsidie te geven van 10.000 euro te geven. Het voorstel werd mede ondersteund door de PvdA. Navis wees erop dat het bedrijfsleven al 60.000 euro ter beschikking heeft gesteld. "Dat zou anders subsidie van de gemeente zijn geweest. Het bedrijfsleven neemt zijn verantwoordelijkheid en vervult een goede rol." Daarom zou ook de gemeente dit moeten doen. De VVD zit niet te wachten op een jaarlijkse subsidieaanvraag. "Het is geen blanco cheque. De Aaltense Uitdaging moet wel jaarlijks bij de begrotingsbehandeling inzichtelijk maken dat de subsidie nog steeds nodig is." Rudi ter Maat van de PvdA vond dat de Aaltense Uitdaging echt belangrijk is geworden en voordelen heeft voor alle partijen. "Het is een mooie ontwikkeling. Burgers en bedrijven participeren."

Meer dan regelaar
Joop Wikkerink van de Progressieve Partij vond het nog te vroeg voor een structurele subsidie. Hij zei dat er eerst naar het toekomstig beleid gekeken moet worden. Hij verwees naar de notitie 'Een sterk sociaal netwerk is cruciaal voor het sociale domein', waarin is aangegeven hoe de Aaltense Uitdaging en Figulus Welzijn door een goede samenwerking met de gemeente meer zouden kunnen betekenen voor onder andere de gemeenschapshuizen. "Ze willen meer zijn dan een regelaar van materiaal. Bespreek deze integrale aanpak eerst met de nieuwe raad en neem dan een besluit over een structurele subsidie." Willem Bruil (HMV) was niet zo onder de indruk van de Aaltense Uitdaging en vond dat het niet zo veel toevoegde. Maar hij wilde zich er niet al te druk over maken. Het voorstel van B en W vond hij echter niet deugen. "Of je bent enthousiast en geeft 10.000 structureel, wel met prestatieafspraken. Of je vindt het niet zinvol en trekt de stekker eruit. Een tussenvoorstel is niet reëel."

Na schorsing pas helderheid
De overige drie partijen waren enthousiast over de Aaltense Uitdaging. Hanny Noorman van de ChristenUnie suggereerde om vanaf 2020 5000 euro structureel te geven. Freek Diersen van het CDA vond dat er te weinig tijd was geweest voor een definitieve beeldvorming. Hij stelde voor nog twee jaar 10.000 euro te geven. "Dan hebben we een beter beeld." Margret Rensink van Gemeentebelangen zei dat de Aaltense Uitdaging tot ontmoetingen tussen organisaties en bedrijven had geleid, die er anders niet waren geweest. "De meerwaarde is dat ze elkaar ook hebben leren kennen en bij elkaar over de vloer zijn geweest." Zij stelde voor B en W te volgen. Wethouder Henk Rijks concludeerde dat het voorstel van B en W aansloot bij de gedachten van de raad. Toch was het hem niet helemaal duidelijk wat de verschillende fracties voor 2019 wilden. Om dat duidelijk te maken was een schorsing nodig. Na een kort overleg kwam Gerbert Navis met een aangepast amendement. De Aaltense Uitdaging krijgt in ieder geval nog drie jaar 10.000 euro. Intussen is er dan alle tijd om over een integrale aanpak zoals Joop Wikkerink suggereerde te spreken. Daarna werd het voorstel raadsbreed ondersteund.