Zo moet het er ongeveer uit komen te zien. Illustratie: Christian Wieggers Architectuur
Zo moet het er ongeveer uit komen te zien. Illustratie: Christian Wieggers Architectuur Foto:

Verplaatsing bibliotheek door uitbreiding Albert Heijn

AALTEN – Er is enige jaren achter de schermen aan gewerkt, maar op donderdag 6 december kon een plan gepresenteerd worden voor de uitbreiding van supermarkt Albert Heijn aan de Hoven. Onderdeel van het plan is de verplaatsing van de openbare bibliotheek naar het voormalige pand van de Aldi aan het Lage Blik. De de locatie van de bibliotheek is nodig voor de uitvoering. De huidige Albert Heijn wordt uitgebreid en eronder komt een parkeergarage. Wethouder Ted Kok is enthousiast over het plan. Het past in de uitgangspunten van de gemeente. "Een supermarkt wordt behouden en versterkt het centrum en het aantal vierkante meters winkeloppervlak wordt verkleind." Daarnaast wordt het aanzien van de panden op beide locaties aantrekkelijker.

Door Bernhard Harfsterkamp

De uitbreiding van de Albert Heijn en de verplaatsing van de bibliotheek zijn geen verrassing. Ruim een jaar gelegen kreeg de gemeente een subsidie van bijna 100.000 euro van de provincie Gelderland voor het plan van aanpak "Vitaal centrum Aalten". Doel was het compacter en aantrekkelijker maken van het winkelcentrum. Daarbij kregen drie deelgebieden, de omgeving Dijkstraat, de Kattenberg en omgeving en de Hogestraat en aangrenzende straten extra aandacht. Voor de Kattenberg is inmiddels een visie met projecten ontwikkeld. In "Vitaal centrum Aalten" werd al genoemd dat Albert Heijn wilde uitbreiden en dat de verplaatsing van de bibliotheek werd onderzocht.

Aantrekkelijker aanzien
"De bibliotheek komt nu op de kop van het centrum", zegt wethouder Kok. "Er is al een mondelinge overeenkomst over de aankoop van het pand op de hoek Kerkstraat en Lage Blik. Het pand wordt aangepast, waardoor het centrum een mooier smoelwerk krijgt."

'Plan past prima in uitgangspunten gemeente'

De gemeente zal het pand kopen. Het is de bedoeling dat er hiervoor opnieuw een beroep zal worden gedaan op het provinciale budget uit de subsidieregeling 'Steengoed benutten'. Ook heeft de gemeente nog eigen budget uit het structuurverbeteringsfonds beschikbaar. Op de plek waar de bibliotheek nu zit wordt de parkeergarage van de supermarkt gerealiseerd. Ook wordt het pand uitgebreid.

De parkeergarage zal vanaf de Geurdenstraat bereikbaar zijn. Onderdeel van het plan is dat de Hogestraat een nieuwe wand krijgt, die de aanblik aantrekkelijker maakt. De nieuwe gevel herinnert aan karakteristieke panden uit het verleden.

Positieve informatiebijeenkomst
Wethouder Kok heeft de bijeenkomst op 6 december, waarop de plannen werden gepresenteerd aan de omwonenden en de buurt, als zeer positief ervaren. "Er waren zo'n zestig mensen aanwezig. Die waren positief over het nieuwe beeld van de Hogestraat.

Er was wel wat zorg over het voortbestaan van het pad tussen de bibliotheek en de Hoven." De gemaakte opmerkingen van de buurt zullen verwerkt worden in het bestemmingsplan dat nu voor de uitbreiding van de Albert Heijn zal worden opgesteld.