Levendige gesprekken over het Aaltense Goor. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Levendige gesprekken over het Aaltense Goor. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Veel belangstelling voor inloopavond over plannen Aaltense Goor

AALTEN – Op woensdag 12 december werd in 't Romiendal een inloopavond gehouden over de plannen voor het Aaltense Goor en het aangrenzende Zwarte Veen. Het natuurgebied zal vergoot worden en er worden maatregelen genomen om water langer vast te houden en het gebied natter te maken. Daarnaast zal er een kavelruil plaats vinden ten behoeve van de verbetering van een aantal landbouwbedrijven. Tijdens de bijeenkomst waren de vertegenwoordigers van de provincie, waterschap, gemeente, Staatsbosbeheer en LTO aanwezig om toelichting te geven op de plannen waarover zij overeenstemming bereikten.

Door Bernhard Harfsterkamp

Zo'n zeventig mensen kwamen de plannen nader bekijken. Op vijf tafels waren de kaarten van het Aaltense Goor met de inrichtingsmaatregelen uitgespreid. Bij elke tafel stond een van de vertegenwoordigers van de stuurgroep om vragen te beantwoorden. De vragen gingen daarbij regelmatig in enige discussie over. Of er voldoende draagvlak is bij de achterbannen van met name de landbouworganisaties en de natuur- en milieuorganisaties is nog niet helemaal duidelijk. Dat zal pas blijken wanneer het ontwerp bestemmingsplan, waarin de maatregelen zijn verwerkt, ter visie zal worden gelegd. Een aantal aanwezigen, die blijkbaar gronden in de buurt hebben van het natuurgebied, bleken in ieder geval al heel goed op de hoogte van de mogelijke gevolgen voor hun percelen.

Zorg over voedselrijk water
Aan de verschillende tafels waren ook kritische geluiden te horen. Leden van de natuurorganisaties bleken niet allemaal even tevreden te zijn. Bij hen is er de zorg dat er toch te voedselrijk water het gebied in zal kunnen komen. Dat water is afkomstig van het Oost-Nederlandse plateau. Voor het tijdelijk vasthouden van dat water worden drie hectares gebruikt van de 25 hectare van het landbouwbedrijf Luiten, dat is uitgekocht. Volgens de natuurbeschermers had dat retentiebekken beter ten noorden van het Aaltense Goor ingericht kunnen worden met vegetatie, die het water ook nog zuivert, voordat het in het natuurgebied zal komen.

Eigenaar nieuwe natuur nog niet bekend
De nieuwe natuur die wordt aangelegd wordt niet automatisch eigendom van Staatsbosbeheer. Tegenwoordig wordt nieuwe natuur verkocht aan degene die het meest biedt. Dat kan een particulier zijn of een groep boeren, die zich in een coöperatie heeft verenigd. Op de inloopavond werd gezegd dat er ook bij het Aaltense Goor plannen zijn voor zo'n coöperatie. Wie ook de eigenaar wordt, die zal de inrichting niet mogen veranderen en zal zich moeten houden aan de beheerrichtlijnen die voor het gebied zijn vastgesteld. Dat de plannen voor het Aaltense Goor een compromis zijn is duidelijk. Lang niet iedereen leek honderd procent tevreden, maar de opstellers van het plan wijzen er op dat landbouw en natuur profiteren en noemen de extra mogelijkheden voor recreatie ook positief.