Banner met afbeelding van Achterhoekvlag bij gemeentekantoor

AALTEN - In de gemeenteraadsvergadering van 18 september stelde D66 voor om te onderzoeken of op "geëigende momenten en locaties" de Achterhoekse en de Europese vlag gehesen kan worden. De gemeenteraad was niet meteen enthousiast, maar het voorstel van D66 werd met dertien stemmen voor en zes tegen aangenomen. Burgemeester Anton Stapelkamp reageerde gereserveerd, maar beloofde met een notitie over het vlaggen in Aalten te komen. Uit een raadsmededeling van 3 december blijkt dat de Achterhoekvlag niet vaak zal gaan wapperen in Aalten. Wel is er bij het gemeentekantoor aan de Hofstraat ruimte voor een banner met een afbeelding van deze groene vlag met kruis.

Door Bernhard Harfsterkamp

In de nota wordt in beeld gebracht welke vlaggen er zijn voor een gemeente en wanneer er gevlagd kan worden. Ook is gekeken naar welke vlaggen de buurgemeenten ophangen. De Achterhoekvlag, door sommige mensen enthousiast onthaald en door anderen als vod bestempeld, is in Winterswijk, Oost Gelre en Oude IJsselstreek elke dag zichtbaar bij de gemeentehuizen en/of –kantoren. B en W wil dit niet in Aalten doen en vindt het ook lastig om te bepalen op welke dagen het wel of niet zou moeten. "Wanneer we denken aan de tijd die dit kost voor de bodes om te vlaggen en de mate waarin dit gezien wordt door inwoners, adviseren wij om hier geen Achterhoekse vlag uit te hangen. Bij officiële Achterhoekse evenementen en ontvangsten kan het uiteraard wel."
Bij het gemeentekantoor aan de Hofstraat kan wel een banner met de afbeelding van die Achterhoekvlag opgehangen worden. Daar vervangt die een banner met een afbeelding van de paarse vlag van de Regio Achterhoek. "We hebben ook op de Markt een vlaggenmast staan. Maar daar kan geen banner gaan wapperen, omdat de mast daarvoor niet geschikt is. Maar één plek in de gemeente is vooralsnog ook voldoende." Geadviseerd wordt de Europese vlag alleen uit te hangen bij Europees bezoek. Het gaat daarbij om "officieel bezoek, internationaal overleg of bezoek van studenten van een uitwisselingsproject".