Bezield Erfgoed beschrijft monumenten als de textielfabriek van Driessen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Bezield Erfgoed beschrijft monumenten als de textielfabriek van Driessen. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

Subsidie voor het project Bezield erfgoed

Geschiedenis beschreven aan de hand van straten en monumenten

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft in de B en W-vergadering van dinsdag 4 december besloten om 5000 euro subsidie toe te kennen aan het project "Bezield erfgoed". Het project bestaat uit een boek van Jos Wessels en een aantal educatieve activiteiten voor jong en oud. Het boek belicht de geschiedenis van de gemeente Aalten aan de hand van monumenten en cultuurhistorisch waardevolle gebouwen en plekken.

Het boek zal volgend jaar verschijnen. Jos Wessels is dan ruim zeven jaar met de samenstelling bezig geweest. Wessels is jarenlang leerkracht geweest en ook gemeenteraadslid. Geschiedenis heeft altijd zijn belangstelling gehad en daarover publiceerde hij al eerder boeken. Hoewel "Bezield Erfgoed" geen algemene geschiedenis is, worden in enkele korte inleidende hoofdstukken het ontstaan van het landschap en de bewoningsgeschiedenis beschreven. In het boek worden per kern en buurtschap de achtergrond van straatnamen kort uitgelegd. Per straat en weg worden daarna de monumenten en cultuurhistorisch waardevolle gebouwen beschreven. Historische interessante bruggen en enkele natuurgebieden zoals het Loohuis worden eveneens beschreven. Het boek zal veel oude en nieuw foto's bevatten.
'Bezield erfgoed' is meer dan een boek. Nadat het is verschenen wordt het materiaal uit het boek gebruikt voor educatieve projecten voor jong en oud. Ook zullen er presentaties volgen in de buurtschappen en kernen. Daarnaast kan het boek als vraagbaak dienen voor gidsen bij rondleidingen. De subsidie voor het project is aangevraagd door de Oudheidkundige werkgemeenschap Aalten, Dinxpetlo, Wisch, die Wessels bij schrijven en samenstellen heeft begeleid. Daarvoor werd een beroep gedaan op het Noaberfonds, maar omdat het project niet voldoet aan de criteria van dit fonds kon hieruit geen bijdrage betaald worden. Omdat de Commissie Cultureel Erfgoed positief heeft geoordeeld over het project werd er toch een subsidie toegekend. Dekking hiervoor wordt gevonden in de begrotingspost 'overige cultuur en oudheidkunde'.