Chanoeka-viering, feest van het licht, in de Aaltense synagoge. Foto: PR
Chanoeka-viering, feest van het licht, in de Aaltense synagoge. Foto: PR

Chanoekaviering in Aaltense synagoge

AALTEN – Tijdens Chanoeka, het lichtjesfeest, werd in de Aaltense synagoge een dienst gehouden. Burgemeester Anton Stapelkamp woonde de plechtigheid bij.

Door Karin Stronks

Tijdens de Chanoekaviering op donderdag 6 december zijn vijf kaarsen aangestoken. Dat betekent dat de viering plaatsvond aan het begin van de vijfde dag van Chanoeka van dit jaar. Bij de Joden begint een nieuwe dag wanneer de zon ondergaat. Voor de viering van een Joodse eredienst moet een minjan aanwezig zijn, dat zijn tien Joodse mannen. Er waren op donderdag 6 december vijftien Joodse mannen aanwezig. Drie Joodse mannen kwamen uit Aalten, de overige Joodse heren kwamen uit Molenhoek (bij Mook), Eefde, Arnhem, Doetinchem, Enschede, Epe, Zutphen, Hoogeveen en Zaandam. De mannen zitten beneden, de vrouwen boven, of beneden achter een hek.

Er stonden vijftig stoelen die op een paar na bezet waren. Namens het gemeentebestuur was burgemeester Stapelkamp aanwezig die vergezeld werd door zijn vrouw. De voorganger was Yitschak Pagrach uit Zaandam. Het bestuur van de stichting Vrienden van de Aaltense Synagoge heeft de organisatie verzorgd, de twee leden van het bestuur die Joods zijn hebben voor een minjan gezorgd. Na het welkomstwoord van Tijme Bouwers, voorzitter van de stichting Vrienden van de Aaltense synagoge, begon de voorganger met de Chanoekaviering. Het middaggebed, de mincha, nam drie kwartier in beslag. Het lied 'Maoz Tsoer' werd gezongen waarna de kaarsen zijn aangestoken. Sallo van Gelder en Bernhard Leezer hebben een kaddisj, een Joods gebed, uitgesproken.

Na afloop van de viering in de Synagoge was er een koosjere broodmaaltijd in het Nationaal Onderduikmuseum.