Stichting Aalten Promotie niet blij met verhoging leges voor evenementen

AALTEN – In het rondetafelgesprek bestuur en financiën werd op dinsdag 13 november de verhoging van de leges voor evenementenvergunningen besproken. Voor middelgrote evenementen kosten de leges voortaan niet meer 12,60 maar 50 euro. Voor grote evenementen wordt voor de leges voortaan in plaats van 18,90 euro 150 euro betaald. Bernd Jan Klein Entink, die namens de Stichting Aalten Promotie (SAP) insprak, was niet blij met de verhoging van de leges. De SAP organiseert elk jaar vele activiteiten en evenementen. "Die zijn goed voor de sociale cohesie en de leefbaarheid. De gemeente is daarbij onze partner, maar die wentelt nu de kosten op ons af."

Door Bernhard Harfsterkamp

Klein Entink wees er op dat er veel vrijwilligerswerk nodig is om de activiteiten te organseren. "We hebben al te maken met kostenverhogingen door de extra eisen die gesteld worden." De SAP vraagt één keer per jaar alle evenementenvergunningen tegelijk aan op papier. Klein Entink stelde voor dat dit voortaan digitaal kan en dat er dan een voordeliger tarief geldt. "Maakt het efficiënter en confronteer ons en anderen die evenementen organiseren niet met kostenverhogingen." Die verhoging levert de gemeente 6500 euro extra op, wat volgens Klein Entink een geringe opbrengst is. Daarmee suggereerde hij dat het geen ramp is als de opbrengst er niet is.

'Helemaal niets is een stap te ver'
Burgemeester Anton Stapelkamp verdedigde het voorstel. Hij vond de verhoging van de legeskosten gering. De kosten voor middelgrote en grote evenementen blijven relatief laag. Voor kleine evenementen hoeven nog steeds geen legeskosten worden betaald. Hij herinnerde er aan dat het uitgangspunt bij leges is dat ze 100% kostendekkend moeten zijn. Dat is bij deze verhoging nog lang niet het geval. Ongeveer 10% van de kosten wordt er mee gedekt, zodat het grootste deel van de kosten nog steeds door de gemeente zelf wordt betaald. Minder tijd er aan besteden kan niet, omdat er veel overleg met onder andere politie nodig is om alles in goede banen te leiden. "Ik wil geen ellende in Aalten", zei Stapelkamp. "Een evenementenvergunning betekent dat elke bezoeker er veilig naar toe kan." Er zijn echter ook gemeenten zoals Oost Gelre die helemaal geen kosten voor de leges voor evenementen rekenen. "Die gemeente wil zich daar zelf mee profileren, maar helemaal niets rekenen is voor ons een stap te ver." De burgemeester zegde wel toe te streven naar digitale afhandeling, maar vroeg zich af of dat financieel veel zal besparen.