Afbeelding
Foto: Foto:

Zomer of winter?

Zondagnacht was het koud. Het dekbed bleek me niet voldoende warm te houden. Een extra deken zorgde nog niet voor meer behaaglijkheid. Pas na nog twee dekens en een dikke sprei werd het aangenaam, zo aangenaam dat het veel moeite kostte om op te staan. Ik dacht terug aan de hete zomernachten die alleen door te komen waren als je alles van je af gooide. Wat is prettiger vroeg ik me af? Ik kies voor de winter.

Dinsdagavond was er een ronde tafelgesprek in het gemeentehuis. Ik fietste er in het donker naar toe en constateerde dat er veel auto's vanuit Aalten me tegemoet reden. Hun koplampen hinderden me behoorlijk. De terugweg was prettiger, al moet je in het donker goed blijven opletten om koers te houden op het fietspad. Ik dacht aan de zomeravonden. Als er dan een vergadering was fietste ik nog wel eens om, omdat ik om me heen kon kijken. Wat is prettiger? Ik kies dan voor de zomer.

Licht stimuleert. Ik word pas actief als de zon is opgekomen. Als het begint te schemeren gaat het ook schemeren in mijn brein. Ik moet dan niet meer veel willen doen. Een beetje naar de televisie staren, terwijl tussendoor de ogen dichtvallen, is dan het maximaal mogelijke. Ik kan daarom niet ontkennen dat ik op de lange zomerdagen veel actiever en productiever ben. Ik merk dan wel dat ik al verlang naar de lange donkere winteravonden, want die zijn zoveel knusser. Wat is prettiger? Ik denk de perioden dat dag en nacht ongeveer even lang zijn.

Als ik buiten ben kijk ik altijd naar planten. Omdat ik dat al lang doe herken ik de meeste planten ook als ze niet bloeien, al moet ik daar wel wat meer moeite voor doen. Het liefst zie ik toch zoveel mogelijk bloeiende planten. In de zomer is daarop de grootste kans, bovendien kun je ze dan langer op een dag zien. Voor de plantenliefhebber is de winter saai. Die kan net zo goed overgeslagen worden. Als het om de planten gaat is de keuze gemakkelijk. Dan kies ik voor de zomer.

Boeken boeien me. Ik lees graag boeken van Louis Paul Boon en A. F. Th. Van der Heijden. Ik heb zelfs perioden waarin ik bijna alle nieuwe romans van Nederlandse schrijvers lees. In de zomer is er echter altijd reden om naar buiten te gaan. Dan is er bovendien overal veel meer te doen. Zomerdagen zijn doorgaans geen leesdagen. Op koude winterdagen daarentegen kom ik alleen buiten om eten en drinken te kopen. In de winter begin ik 's morgens aan een boek en heb ik er aan het begin van de avond twee tot drie uit. Voor een lezer is de zomer funest.

Kiezen tussen winter en zomer? Het is een onmogelijke keuze, al zijn kleine aanpassingen wel wenselijk. Ik begrijp er weinig van waarom in juli en augustus de politieke nauwelijks meer vergadert. Juist dan fiets ik het liefst heen en weer naar Aalten en heb ik minder moeite met lange avondbijeenkomsten. Inactiviteit en bijkomen van de intensieve bezigheden passen het beste bij de winter. Een volksvertegenwoordiger kan beter in winterslaap gaan dan in de zomer op vakantie. Maar laten we het verder maar houden zoals het nu is. Oh ja, ik ben wel voor zomertijd.