Mevrouw Bevers kijkt toe hoe Bert Hinkamp haar tuintje van onkruid ontdoet. Foto: Lydia ter Welle
Mevrouw Bevers kijkt toe hoe Bert Hinkamp haar tuintje van onkruid ontdoet. Foto: Lydia ter Welle

Mevrouw Bevers is blij met de Klussendienst

AALTEN - De Klussendienst helpt inwoners van de gemeente Aalten met kleine klusjes in en om het huis. De dienstverlening geldt alleen voor kleine klusjes: een piepend tuinhek, een lekkende kraan, of een klusje in de tuin, de verwarming even bijvullen. Bovendien is de dienst alleen bedoeld voor mensen met een smalle beurs, die behalve weinig geld ook geen of onvoldoende een beroep kunnen doen op hun netwerk.

Door Lydia ter Welle

Woensdagmorgen, tegen elf uur, doet mevrouw Bevers aan de Polstraat met alle plezier de deur open voor de verslaggever en fotograaf van Aaltens en Dinxpers Nieuws. "Kijk", wijst ze naar haar achtertuintje, "daar is hij al aan het werk. Ik ben er zo blij mee, met die service van de Klussendienst!" Buiten is Klussendienst-vrijwilliger Bert Hinkamp bezig om het kleine tuintje van onkruid te ontdoen. "Oh, kijk nou, daar is dat plantje weer", zegt mevrouw Bevers blij, wijzend op het peterselieplantje. "Die kon ik al helemaal niet meer vinden, en die gebruik ik vaak bij het koken."

De bijna tachtigjarige dame was tot ongeveer drie jaar geleden heel gezond en actief. "Ik fietste graag, deed alles zelf, maar toen begon ik te klungelen. Na een oogoperatie mocht ik een tijdlang niet bukken, en toen ben ik gewezen op de Klussendienst. Toen hebben ze ook al een keer een klusje voor me gedaan. Nu heb ik opnieuw wat lichamelijke ongemakken, en toen ben ik maar eens even met de rollator naar de overkant (De Ahof; red.) gelopen om te vragen of dit tuinklusje ook gedaan kon worden."

En dat kon, vertelden coördinator Rob Veenvliet van de Klussendienst en coördinator Dini Veerbeek van het Vrijwilligers Service Punt, die allebei te bereiken zijn via De Ahof. Dini Veerbeek: "Mevrouw Bevers heeft drie kinderen, maar die wonen ver weg, dus daarop kan ze voor dit soort dingen geen beroep doen. Ook haar verdere netwerk biedt geen mogelijkheden om dit klusje gedaan te krijgen. Ook qua inkomen past ze binnen de doelgroep. Dan is het fijn dat we vrijwilligers hebben bij de Klussendienst die zich willen inzetten voor iemand als mevrouw Bevers."

Vrijwilligers welkom
Rob Veenvliet zegt: "Nieuwe vrijwilligers zijn trouwens van harte welkom. Ook vrouwen, hoor! Want volgens mij zijn er ook best vrouwen die zo'n tuinklusje als deze met plezier aanpakken. Maar ook 'technische' vrijwilligers zijn welkom. Mensen, m/v, die een lekkende kraan kunnen verhelpen, een piepende deur, of die bijvoorbeeld een lijstje met foto's kunnen ophangen voor iemand die dat niet zelf kan, zijn welkom. Vrijwilligers bepalen zelf wanneer ze beschikbaar zijn voor klussen."

"Ik ben er heel blij mee!", aldus mevrouw Bevers, die er aan toevoegt: "Ik vind dat de gemeente Aalten het goed doet hoor! Ze doen echt hun best om mensen zoals ik te helpen, ook met gezinshulp en zo."

Dini Veerbeek voegt daar nog aan toe: "En niet alleen met klussen kunnen onze vrijwilligers helpen. We hebben ook een formulierenbrigade. Dat zijn mensen die vanuit Humanitas helpen met invullen van formulieren, zoals aanvragen voor hulpmiddelen, enzovoorts. Meer informatie geeft coördinator Miranda Esselink, tel. 06-20583340 of mail naar fbaalten@gmail.com."

Nieuwe vrijwilligers, maar ook mensen die graag de klussendienst willen inschakelen, kunnen zich melden via klussendienst@figulus-welzijn.nl of telefonisch via 0543-473993 of 0315-655282.