Mooi voor Nop heeft heel om te ruilen. Foto: PR
Mooi voor Nop heeft heel om te ruilen. Foto: PR

Kledingruil 'Mooi voor Nop' en
'Doorgeefhuis' samen in één lokaal

AALTEN - Zaterdag 3 november om 10.30 uur openen kledingruil Mooi voor Nop en het Doorgeefhuis weer hun deuren, nu aan de Damstraat 41 (voorheen Hanami) te Aalten.

Wekelijks kan er bij Mooi voor Nop egentijdse, schone en hele dameskleding worden geruild voor andere ingebrachte dameskleding. Men mag maximaal vijf kledingstukken inbrengen. Na een keuring door de vrijwilligers wordt een bon uitgeschreven waarop vermeld het aantal ingebrachte kledingstukken; voor hetzelfde aantal mag men dus andere kledingstukken in de winkel uitkiezen. Wie op dat moment niet kan slagen, mag de bon op een later tijdstip inwisselen. Er is een mogelijkheid om de kleding te passen. De kledingruil is voor iedereen.
Er is meer dan genoeg te ruilen: uit onderzoek blijkt dat vrouwen zo'n zeventig procent van hun kleding niet of nauwelijks dragen. Via kledingruil verzamelt men een nieuwe garderobe zonder een cent uit te geven.

Kleding ruilen is niet alleen goed voor je portemonnee. Het levert ook flink wat milieuwinst op. Gemiddeld wordt een kledingstuk slechts vier keer gedragen. We kopen gemiddeld 46 kledingstukken per jaar en gooien er veertig per jaar weg. In onze kast hebben we gemiddeld 137 items waarvan we dertig procent niet dragen. Elk jaar worden wereldwijd 91 miljard kledingstukken geproduceerd - dat is ruim 60 miljard kilo textiel. Daarmee zorgt de textielindustrie voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot en zij verbruikt jaarlijks ruim 3% van al het voor mensen beschikbare water. Bijna de helft van de afvalwaterproblemen in de wereld is gerelateerd aan de productie van textiel.
De productie van synthetische stoffen kost veel energie; voor natuurlijke stoffen zijn grote hoeveelheden water en bestrijdingsmiddelen nodig. Chemische nabehandelingen (zoals verven, stonewashen of kreukvrij maken) zijn milieuvervuilend en ongezond voor werknemers. De arbeidsomstandigheden zijn veelal slecht: te lage lonen, extreem lange werkweken en misstanden zoals kinderarbeid, onveilige fabrieken, opsluiting en mishandeling. Ook het dierenwelzijn komt vaak in het geding.
Dus genoeg reden om bewust met kleding om te gaan en te ruilen bij Mooi voor Nop.

Het Doorgeefhuis is een onderdeel van de Stichting Doorgeefhuis Maria, een stichting die mensen ver weg en dichtbij materieel en immaterieel wil helpen. Momenteel wordt er een meisje uit Thailand via Compassion Nederland gesponsord. De kosten hiervoor bedragen 33 per maand die met de opbrengst van de verkoop van allerlei mooie spullen uit het Doorgeefwinkeltje opgebracht wordt. Tevens is de stichting nauw betrokken bij de ontwikkeling van een Innovatie Centrum in Burundi, waarvan zij het naaiatelier sponsort.

Het Doorgeefhuis en Mooi voor Nop zijn tezamen in één lokaal aan de Damstraat 41 gevestigd .
Openingstijden: elke woensdagavond van 19.00 tot 20.30 uur en elke eerste zaterdag van de maand van 10.30 tot 12.30 uur (in de nabije toekomst mogelijk vaker op zaterdag).
Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door Figulus Welzijn.