Meer illustraties en spreuken

Beleidsnota's, begrotingen en andere stukken van de gemeente zien er doorgaans saai uit. Ze bevatten veel tekst, die niet altijd even leesbaar zijn geschreven. Je moet echt een liefhebber zijn om aan het lezen enig plezier te beleven. Gelukkig hebben ze in de gemeente Aalten ontdekt hoe ze de meestal toch enigszins taaie studie van al die gemeentelijke plannen aantrekkelijker kunnen maken.

Incidenteel gebeurt dat al enkele jaren door motto's en spreuken, die door een creatieve ambtenaar aan begrotingen worden toegevoegd. In de programmabegroting 2019 werd zelfs Barack Obama geciteerd: 'Als je ergens voor gaat, heb je kans om te verliezen. Als je niet gaat, heb je al verloren'. Daarna volgt de prachtige zin 'dit moet onze raad in gedachten hebben gehad, toen ze aan de gang ging met het raadsprogramma'. Verderop in de inleiding op de begroting wordt geconstateerd dat je met voetbal niet scoort als je niet schiet. Dat leidt tot de volgende bespiegeling; 'En om te scoren moet je de bal hebben. Nou, die bal had de raad en de score blijkt uit het uitvoeringsprogramma.'

Mijn dag is meteen goed als ik zulke zinsneden lees. Blijkbaar werkt het aanstekelijk, want ook de gemeenteraad verzon een motto voor het raadsprogramma: 'Voor een sterke democratie en een sterk bestuur'. Burgemeester en wethouders konden daarna niet achterblijven. 'Daadkrachtig, duurzaam en dichtbij' is het motto van het uitvoeringsprogramma. Van wethouder Joop Wikkerink mag ik dat niet collegeprogramma noemen. "Het is het uitvoeringsprogramma van het raadsprogramma." Voortaan zal ik het voluit zeggen en het ook over 'daadkrachtig, duurzaam en dichtbij voor een sterke democratie en een sterk bestuur' hebben.

Tegenwoordig heeft de gemeente nog een andere methode om het leeswerk aantrekkelijker te maken. Er zijn foto's, zodat het ook leuk is om door een raads- of uitvoeringsprogramma heen te bladeren. De foto's lijken wat willekeurig geplaatst. Op de voorkant van het uitvoeringsprogramma staat een foto van een bloemenkraam op de markt. Is er enige relatie met de inhoud van het uitvoeringsprogramma? "De markt is ook dichtbij", zei wethouder Wikkerink, "en een marktkoopman is daadkrachtig." En hij is natuurlijk duurzaam elke donderdag aanwezig in Aalten of op vrijdag in Dinxperlo.

Maar wat moet een foto van de voorzittershamer van de burgemeester in het programma? Of van een dahliaveld. Of van twee mensen die elkaar de hand schudden? Of van een hek? Of van een rotonde? Of van een bankje? Ik begrijp dat ze allemaal in Aalten gemaakt zijn, maar iets meer relatie met de tekst mag. Zet dan zo'n foto van een windmolen op een plek waar je het over windenergie hebt. Na meerdere met foto's verluchtigde nota's zie ik wel doublures. Dat hoeft niet. Maak meer foto's, zodat je altijd nieuwe heb. Dat is echter detailkritiek. Mijn advies: illustreer voortaan elk beleidsstuk, ambtelijke nota, persbericht, besluit of voorstel voor de gemeenteraad met een of meer foto's. En laat die creatieve ambtenaar er onderschriften voor bedenken.