Het college van burgemeester en wethouders, met gemeentesecretaris Jan Nobel. Foto: Gemeente Aalten
Het college van burgemeester en wethouders, met gemeentesecretaris Jan Nobel. Foto: Gemeente Aalten Foto:

Daadkrachtig, duurzaam en dichtbij: raadsprogramma in drie woorden

Veel goed op orde, maar het kan nog beter

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Nadat het nieuwe college van burgemeester en wethouders op 3 juli was geïnstalleerd kon het aan de slag met het vertalen van het raadsprogramma naar een uitvoeringsprogramma. In de zomer werden de voorbereidingen door de ambtenaren gedaan, maar na de zomer maakte B en W de keuzes en gaf de prioriteiten aan. "De basis waren de 60 tot 70 actiepunten uit het raadsprogramma", vertelde burgemeester Anton Stapelkamp in het persgesprek over het programma. "We hebben samengevoegd en toegevoegd." Uiteindelijk kwamen daar 46 actiepunten uit voort. Voor de uitvoering van een deel daarvan is voor de komende jaren al geld vastgelegd.

Dichter bij de bevolking staan
B en W hebben een eigen motto toegevoegd. Volgens Stapelkamp zijn de drie woorden 'daadkrachtig, duurzaam en dichtbij' de samenvatting van het raadsprogramma. "Wij willen een actieve ondernemende houding hebben en nog dichter bij de bevolking staan." B en W laten dat zien door nog meer bij bijeenkomsten, jubilea en andere activiteiten aanwezig te zijn. De speerpunten van het raadsprogramma zijn ondergebracht in de thema's bestuurlijke vernieuwing, participatie, duurzaamheid, economische ontwikkeling en leefbaarheid. "Het motto geeft onze houding aan", zei de burgemeester, "de speerpunten geven onze prioriteit aan." Als het om participatie gaat zijn er al veel mogelijkheden voor inspraak en overleg met bewoners en organisaties. Toch wil het college een tandje bijzetten vergeleken met het verleden.

Voorbeeld bij duurzaamheid
Het uitvoeringsprogramma moet ook ambitie uitstralen. Wethouder Martin Veldhuizen wil veel aandacht besteden aan duurzame energie en energiebesparing. "Als gemeente moeten we dan het goede voorbeeld geven. Daarom gaan we onze eigen gebouwen energieneutraal maken. De gemeentewerf bijvoorbeeld zal eind 2019 energieneutraal zijn." In het uitvoeringsprogramma staan vooral nog opsommingen van de mogelijkheden. De actualisatie van de nota duurzaamheid moet alles concreter maken. B en W wil daarbij zelfs verder gaan dan het akkoord van Groenlo, waarin de Achterhoekse gemeenten afspraken maakten dat ze in 2030 energieneutraal willen zijn. Deze afspraak ging echter alleen over de bebouwde omgeving. Maar ook verkeer en landbouw kunnen hier aan bijdragen. Met de landbouworganisaties worden al gesprekken gevoerd, vertelde Veldhuizen. "Er liggen al veel zonnepanelen op de daken van landbouwbedrijven." In Aalten wordt meer duurzame energie opgewekt dan in veel andere gemeenten. Dat komt door het windmolenpark Hagewind. Veldhuizen wil nu ook bedrijven en bewoners stimuleren meer te doen. Ondanks dat de snelheid van het verduurzamen in de laatste tien jaar niet hoog is geweest, verwacht Veldhuizen dat de vaart er nu wel in komt. Hij is optimistisch en verwacht dat Aalten in 2030 energieneutraal zal zijn.

Dinxperlo: geen nieuwe discussie over plek supermarkten
Voor wethouder Ted Kok zijn de winkelcentra de komende jaren het speerpunt. "Het zijn de levensaders. Als het daar goed gaat, gaat het daaromheen ook goed." Voor het centrum van Aalten is tien jaar geleden een algemene visie opgesteld en is er al aandacht voor deelgebieden geweest, zoals de Kattenberg. Samen met bewoners en ondernemers is voor dat gebied een concretere visie opgesteld met projecten die in de komende jaren worden uitgevoerd. Voor Dinxperlo zal nu ook een centrumvisie worden opgesteld. De plaats waar de supermarkten komen maken geen deel uit van die visie. Daarover komt geen nieuwe discussie. "In 2016 hebben we daarvoor al de supermarktvisie vastgesteld." Het provinciaal beleid, dat aangeeft dat supermarkten in de winkelkernen gevestigd moeten worden, is ook niet veranderd. Ook voor Kok is duurzaamheid een thema. "De bestaande woningvoorraad krijgt meer aandacht. We zullen nieuw blijven bouwen, maar de focus ligt meer op de bestaande woningen. We willen een slag maken met de verduurzaming. Om dat te financieren zal alleen de duurzaamheidslening niet voldoende zijn." In Bredevoort komt er extra geld ter beschikking voor het project De Halve Maan. De kleine gracht en omgeving zullen daarbij aandacht krijgen. "De eerste ideeën zijn er al. Nu gaan we een ontwerp bedenken. De historie wordt weer zichtbaar gemaakt en de omgeving nog fraaier."

Zorgen dat mensen deelnemen
Wethouder Joop Wikkerink constateerde dat bijna de helft van de begroting voor werk en inkomen beschikbaar zijn. "Daar zijn we niet allemaal zelf de baas over." Gemeenten voeren immers beleid van de rijksoverheid uit. Wikkerink vindt dat Aalten de zaken goed op orde heeft. Voor hem is het de uitdaging om het nog beter te maken voor de inwoners. Daarvoor ziet hij in het 'voorveld' grote mogelijkheden om zorg en welzijn te verbeteren. Met het voorveld bedoelt hij de verenigingen en instellingen die een algemeen aanbod hebben op het gebied van sport en welzijn, maar ook buurtbewoners. "We hebben de voorzieningen goed op orde. Nu moeten we zorgen dat de mensen ook deelnemen. We willen de mensen gezonder laten leven en isolatie een eenzaamheid tegen gaan en voorkomen." Daarbij krijgt dat voorveld een belangrijkere rol, maar wordt ook aan een 'combinatiefunctionaris' gedacht, die mensen en groepen bij elkaar brengt. Talentverbinder Richard Jongetjes is daar een voorbeeld van.

Opleiding en werk integreren
Aandacht zal er ook zijn voor mensen die een behoorlijke grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben en niet vanuit de uitkering naar werk gaan. In de gemeente Aalten zijn dat er 240. Voor deze groep is er de werkacademie. Bekeken wordt wat deze mensen wel kunnen en wat hun wensen zijn. Doel is om ze met ondersteuning werk te geven. Wikkerink hoopt ook de inburgering van erkende asielzoekers, de statushouders, te verbeteren. Volgens de huidige wet moeten ze zelf hun eigen inburgering regelen. Volgens de wethouder is het door die landelijke wetgeving een janboel. Hij hoopt dat de gemeente snel de regie krijgt om de inburgering goed te regelen. Hij denkt daarbij aan een compleet traject van taal, inburgering, werk en sociaal leven. In het uitvoeringsprogramma wordt daarvoor voor eind 2019 al het plan 'Statushouders aan het werk' aangekondigd. De statushouders krijgen dan taalles in een omgeving waar al een werksfeer heerst. Ook daarvoor wordt de werkacademie aan de Broekdijk gebruikt. "Opleiding en werk integreren is het ideaal."

Met sport en bewegen gezondheid bevorderen
Voor wethouder Hans te Lindert is sport geen doel, maar een middel om gezondheid en welzijn van mensen te bevorderen. Met het Sportpark Zuid krijgt Aalten er daarvoor een mooie voorziening bij. "De echte winst daar is de samenwerking van de verenigingen." Het ondersteunen van verenigingen is een actiepunt in het uitvoeringsprogramma. Ook daarvoor wordt aan een combinatiefunctionaris gedacht. De gemeente neemt deel aan Achterhoek in beweging, waarbij er meer fiets- en wandelpaden worden aangelegd. Ten aanzien van het onderwijs is voor Te Lindert de grootste uitdaging in de komende jaren om in beeld te brengen wat er nodig is voor toekomstbestendige brede scholen. Onderwijs en zorg komen samen in de school. Vertrekpunt voor de aanpak is de huisvesting. Er komt een nieuw huisvestingsplan, waarbij gekeken kan worden hoe zaken beter gecombineerd kunnen worden.