Dit keer geen meerderheid voor motie D66

Pleit voor actieve rol gemeente bij vergroening schoolpleinen

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN - Opnieuw diende D66 een motie in over een onderwerp dat niet op de agenda van de raadsvergadering stond. Het voorstel werd ondersteund door Gemeentebelangen en de ChristenUnie. Dit keer ging de motie over groene schoolpleinen. De provincie Gelderland heeft vanaf eind 2018 een subsidieregeling om schoolpleinen te vergroenen. Daarvoor is 17.500 euro per school beschikbaar, waarmee maximaal 75% van de kosten vergoed kunnen worden. Gerloeske Brezet pleitte voor een actieve rol van de gemeente bij deze vergroening. Voor de motie stemden echter alleen de indieners. CDA, VVD, HMV en de Progressieve Partij waren tegen, omdat de aanpak van schoolpleinen een taak is van de scholen en schoolbesturen.

Natuur dichter bij kinderen brengen
Veel schoolpleinen hebben een stenig karakter. Tussen speeltoestellen staan hier en daar bomen en struiken en een enkele keer is er een schooltuin. Daarom is in de laatste 20 jaar regelmatig gepleit voor het dichterbij brengen van de natuur voor de leerlingen. Op een vergroend schoolplein kunnen de kinderen naar beestjes en planten zoeken. Om ze dat te laten doen is allerlei lesmateriaal beschikbaar, bijvoorbeeld bij Staring Natuur- en Milieueducatie. Er zijn ook voorbeelden van groene schoolpleinen, die met ideeën van de leerlingen zijn ingericht. Zoals met veel zaken die met natuur, milieu en duurzaamheid te maken hebben gaat de aandacht voor vergroening van schoolpleinen in golven op en neer. Dankzij de subsidieregeling van de provincie kan er nu weer meer aandacht voor komen.

Scholen informeren over subsidieregeling
Gerloeske Brezet stelde voor dat de gemeente Aalten alle scholen over de mogelijkheid van de subsidie informeert. Ze wilde ook dat de gemeente de scholen helpt bij het maken van de plannen voor een groen schoolplein en eventueel bij het aanvragen van de subsidie. Ze suggereerde dat de benodigde 25% co-financiering door de gemeente kan worden bijgedragen, maar crowdfunding en sponsoring zag ze ook als een mogelijkheid. Alle gemeenteraadsfracties zijn voor groenere schoolpleinen, maar de meerderheid vond dat scholen de hulp van de gemeenten hiervoor niet nodig hebben en zelf in staat zijn om dit te regelen. Wel zegde wethouder Hans te Lindert toe de subsidieregeling bij de scholen onder de aandacht te zullen brengen.


Helios in de bieb

AALTEN - Fotoclub Helios uit Aalten exposeert in Bibliotheek Aalten. De maand november staat in het teken van Nederland Leest. Thema dit jaar: Voeding. De leden van fotoclub Helios uit Aalten proberen er een mooi en smakelijk geheel van te maken. De expositie is te bekijken van maandag 29 oktober tot en met vrijdag 7 december gedurende de openingstijden.